Не Ви разбрах. Я пак?

До месец решават за пълния достъп на МВР до личните ни данни, e-mail-а и телефонните ни контакти
25 юни 2008 13:12,
74
Не Ви разбрах. Я пак?
Снимка: Булфото

Върховният административен съд ще реши в 30-дневен срок дали е законна Наредбата на МВР за следене в интернет и чрез мобилните оператори.

Наредбата вече е валидна за мобилните оператори, но за интернет доставчиците влиза в сила от 2009-та година.

Тя е издадена от министъра на вътрешните работи и позволява на МВР без съдебно разрешение да има пълен достъп до личните данни, телефонните контакти и електронната поща на всички граждани.

Подслушването е позволено за всички престъпления, а не само за най-тежките, както е в ЕС.

Програма "Достъп до информация" поиска съдът да обяви за нищожна наредбата, тъй като Конституцията изисква такова събиране на данни да става само със закон, съобщи Дарик радио.

В края на май министър Михаил Миков обяви, че обществото може да бъде шокирано, ако разбере колко средства се отделят за подслушване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Za dobro ili za zlo,..na tova mu kazvat DIKTATURA. ili DA SLOJIM NA SLIAPA BABA SKAPI OCHILA !...Kajete kade sa parite, ne zablujdavaite naroda!!!! ;-)
32
0
 
0
 
! Отговори
Alexander преди 15 години
21,Duhai be pumak dolen !!! Da vi i zakonite mvr che mvr samo si cheshite madite *** chudite se otkyde da lapate pari mama vi gadna ,pone da pravihte neshto ve kesteni mrysni !
31
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Още повече след изказването на министъра: "Обществото може да бъде шокирано, ако разбере колко средства се отделят за подслушване. " (цитат по ДнесБГ), с което се намеква и за "цената" на ... екстрата:)
30
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
28,Виждам, че си разбрал за какво говоря:)
29
0
 
0
 
! Отговори
No COMMENT преди 15 години
Stanahme si POLICEISKA DURJAVA i tova si e,koeto dava predpostavki za IZNUDVANE ,ZLOUPOTREBA S LICHNITE DANNI I KORUPCIA!!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
vandal преди 15 години
Абе пич . Не е важно дали си виновен или не. Въпросът е , че всяка кука като тебе ще може да си продаде (срещу съответната сума) на някой който има интерес да те компрометира.Това , че човек има тайни не означава , че върши престъпление !!! Ми ако г-н *** поръча на ченгето Пульо да му предостави вътрешна информация касаеща само мен и партньорите ми в бизнеса ??? - Фалит благодарение на такива като тебе дето нямат свободно съзнание и си мислят , че няма нищо лошо в това някой си да посяга с лека ръка на едно от гарантираните човешки права - НЕПРИКОСНОВЕНОСТА НА ЛИЧНАТА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ.
27
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
"разбрах че имаш любовница и ако не ни съдействаш информацията ще стигне до съпругатати" каза агента гоце и многозначително вдигна очи!Достъп "ДА" но и най сериозни наказания/ Затвор минимум 5г/ за служители на МВР злоупотребили с информацията и използващия за изнуда...!Иначе след като всички сме информирани за тези действия на службите, още повече мутрите, кой ще се излъже да пусне в нета нещо което би го уличило във връзка с мутрите !Просто днес МВР се е сляла с мутрите и искат тотален контрол над конкуренцията!
26
0
 
0
 
! Отговори
AbJeCt преди 15 години
още малко ще искат и в **я да ми гледат заради националната сигурност ... :@
25
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
22,тук дискутираме по принцип, а не конкретно за мен, теб, или еди кой си:) Факт е, че в Германия съдът реши, че това е противозаконно... А какво ще стане в България, предстои тепърва да видим:) Въпросът е доста интересен и дори ... забавен от гледна точка на правната теория:) Например, ако ISP то, което трябва да кешира данните, не е регистрирано по закона за защита на личните данни?:) Например, прилагането на такава нердба, ще означава ли преподписване на договорите на абонатите с ISP тата, за да може в дговора да се регламентира това:) Аз нямам нищо против МВР да разполага с данни относно моя трафик,например, но може да имам нещо против те да се кешират при даден доставчик на услуга и вследствие на тази наредба да реша да сменя доставчика си... Наистина, въпроса е доста интересен от правна гледна точка:) МВР наистина има право да следи "кореспонденция" с цел предотвратяване и / или разкриване на престъпление... Но кой закон дава право на някаква търговска фирма, в частност ISP да съхранява данни за мен (официално) ?:) Тази фирма ще декларира ли опазването на тези данни?:) Как?:) Какви ще са санкциите, ако тя наруши конфиденциалността?:) Кой ще контролира?:) Проблемът даже не е толкова за потребителите, колкото за телекомуникационните оператори:) Защото по подразбиране само МВР има право на достъп до такава информация, а реално ще се окаже, че тя е на сървъра на еди коя си частна фирма:)
24
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете.
23
0
 
0
 
! Отговори
me преди 15 години
Държавна сигурност само си е мечтала за подобна техника. Имали са повече права, но по-малко начини. Сега хем права, хем начини... Почвам да си мисля, че всички програми за е-мейла, чат, и т.н. скоро всичко ще станат криптирани (дано!)
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Реално погледнато тези мерки ги има и в Щатите и в цяла Европа.Наистина е неприятно някой да ти се рови в личния живот.Аз не съм престъпник но като всеки човек си имам лични тайни,проблеми които не искам да стават достояние на който и да било.Друг е въпроса че не се обяснява правилно.Мене например никой няма да ме подслушва или да ми влиза в пощата просто защото не съм разработван и нямам връзки с бандитите така че бъдет спокойни
21
0
 
0
 
! Отговори
doznatel преди 15 години
abe 6to ne vi ...a? Ako vi e 4ista rabotata kvo vi burka ve,neka mi doidat u nas,nqmam ni6to da kriq-dobre do6li!!! A vie?
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Просто неам думи !!!
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Що за глупава наредба,че ние всички престъпници ли сме че да ни следят?Нещата в таз държава от как е на власт тройната клика са много на зле.Ако си мислим че и сега не ни следят :) само че с наредбата ще го узаконят съдът ще им помогне.Това не е нормална държава а диктатура с бели евро-ръкавички.Не ми се живее тук.
18
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
А някой замисли ли се какво ще става с фирмена информация, събрана по този начин? В чии ръце и на каква цена ще отива тя? Фирми, които извършват безкасови плащания през интернет, работят с електронен подпис, получават и изпращат счетоводни документи... Съвсем скоро отшумя скандалът, дължащ се на това, че МВР не успя да опази собствените си папки и тефтери... Оня ден разбиха и окрадоха прокуратурата в Девня... Как и кой ще гарантира сигурността на тези данни? Още повече, че кеширането им ще се извършва от телекомуникационният оператор! Който даже не е МВР... Не, че последните месеци не доказаха, че дори и от МВР информация изтича... и с нея се злоупотребява...
17
0
 
0
 
! Отговори
Mimoza преди 15 години
Ако наистина ще се подслушват абонатите на моб.оператори само и единствено с цел разкриване на престъпления в това няма нищо лошо.Обаче в нашата държава вече отдавна не вярвам в нищо: може би ще се злоупотребява с тези неща и може да се стигне до изнудване на хора или ще се иползва част от информацията с нечисти цели и за определени интереси! Страшно ми е !
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Kakvo iskate be hora, komunisti ni upravlqvat i 6te ni upravlqvat. Vyv vsqka edna partiq gi ima. Za6to ubiha Georgi Stoev, za6toto znae6e mnogo. Te i sega ni sledqt. Sega6niq vid na dyrjavna sigurnost e da pazi deputatite ot naroda im, a ne da pazi naroda ot vyn6ni ataki. Az nqmam kakvo da kriq, kakto i okolo 7 mln. moi sygrajdani, no te 6te podslu6vat to4no nas. Za6toto komunistite syzdadoha biv6ite grupirovki ot koito trygna vsi4ko. Vse pove4e i pove4e ne6tata otivat kym emigraciq.Syjelqvam za latinicata
15
0
 
0
 
! Отговори
Niksuna преди 15 години
Личната свобода е най-важното, което ни дава демокрацията. И сега и това се изземра по най-елементарен начин. Ставаме по-полицейска държава от Татово време.С това подслушване после ще могат да изнудват и притискат всеки един. Ще става страшно!
14
0
 
0
 
! Отговори
lulu преди 15 години
MAMI4KATA IM,KOMINIZMA NAMA DA SI OTIDE NIKOGA OT TAYA SKAPANA DARZAVA