Все повече българи разочаровани от ГЕРБ, но си я искат

62% от хората смятат, че положението в страната се влошава
8 май 2012 21:00,
620
Все повече българи разочаровани от ГЕРБ, но си я искат
Все повече хора са разочаровани от управлението на Борисов. Снимка: архив, БТА

За три години разочарованието от управлението на ГЕРБ е нараснало четири пъти, но почти половината българи смятат, че управляващите трябва да изкарат мандата си.

Това показват данните от последното социологическо проучване на агенция „Медиана“, проведено в периода 25 април-4 май сред 1002 души.

58% от анкетираните са заявили, че управлението на партия ГЕРБ досега по-скоро ги разочарова. През септември 2009 година този процент е бил 14,2. В рамките на настоящото социологическо проучване 22% са отговорили, че управлението на ГЕРБ вдъхва доверие, като през 2009 г. на това мнение са били 53,4 на сто.

Въпреки тези резултати обаче, 48,8% смятат, че правителството трябва да изкара мандата си.

"От една страна има ерозия в доверието към управляващите, от друга обаче няма търсене на промяна", коментира данните социологът Кольо Колев.

Според него причина за тези резултати е нежеланието на хората за създаване на политическа криза във времето на икономическа.

ГЕРБ остава първа политическа сила - 26.1 на сто биха гласували за нея, ако днес имаше парламентарни избори. Втора е БСП с 20% подкрепа, а 6.2 на сто биха дали гласа си за ДПС. Евентуална партия "България на гражданите" на Меглена Кунева би попаднала в парламента с гласовете на 5.5 на сто.

Синята коалиция остава извън парламента с подкрепа само на 2.6% от анкетираните. Под  бариерата категорично остават "Атака" - с 1.3 на сто и РЗС - с 0.5 процента. 34.8 на сто заявяват, че не биха гласували.

При хипотеза за предсрочни избори в момента ГЕРБ би се оказала в ситуация да търси коалиция с ДПС, "България на гражданите" или БСП. В подобна позиция е и левицата - за формиране на парламентарно мнозинство тя трябва да търси тройна коалиция или двойна, със скритото одобрение на третата страна, коментира Колев.

Според данните 62.2 на сто смятат, че положението в страната се влошава, за 29.3 на сто няма особена промяна, а 8.5 процента виждат подобрение.

За 40.4 на сто правителството на ГЕРБ не е направило нищо за подобряване на ситуацията в страната, 21.6 на сто са на обратното мнение, а 24.3% смятат, че дори е станало по-лошо.

27.7 на сто твърдят, че кабинетът е успял да намали корупцията, срещу 55.9 на сто, които са на обратното мнение. 17.8 на сто отчитат, че кабинетът не е позволил кризата да удари сериозно страната срещу 61.8 на сто, които не споделят тази позиция.

"Властта губи имиджа си на компетентност и интелигентност, съхранявайки донякъде усещането за сила", коментира Кольо Колев.

В основата на ерозията на доверието обаче е преди всичко ударът върху материалното благосъстояние и страхът от бъдещето в икономически план, посочи социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


620
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
512
2
 
1
 
! Отговори
boho преди 11 години
bqh za GERB , bqh s biznes sega sym s zadyljeniq blagodarenie na B.B i tqhnoto upravlenie taka mi go navrqha , 4e i Kuneva trudno shte mi go izkara
511
6
 
2
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
В момента си записвам, колко неща се случват ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ от 22 г. насам... Ще предложа това твърде интересно четиво на КОМУНОИДНИТЕ ДРАСКАЧИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ! А също и когато след изборите започне неистовото квичене, че са манипулирани и купени от ГЕРБ. Ако има кой да ***, де! Че както го е подкарала КОМУНОИДНАТА ПАСМИНА, може Борисов да го докара до КОНСТИТУЦИОННО МНОЗИНСТВО! Дали ще се намери нормален ЧОВЕК да гласува за КОМУНОИДНИТЕ КРАДЦИ? Май техни гласоподаватели остават клиентелата, деменциралите пенсионери и мазохистите с диагноза... В тая група причислявам и безпросветния електорат на ДПС-то...
510
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жеста му подсказва,че ще стреля.БУМ,БУМ....
509
1
 
8
 
! Отговори
Уха преди 11 години
Не мога да разбера, как може да си разочарован от нещо и да го искаш.
508
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борете са за Правда и светли бъднини и нека злото не Ви СЛОМИ!!!
507
1
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Ама моля ви се Галеви предайте се вече! Иначе сме готови за Шенген ама не знаеме тея дали не са минали през граница осава ни само да се молиме!
506
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, казват, че надеждата умира последна, в случая на България това вече е Факт!
505
3
 
5
 
! Отговори
Любо преди 11 години
незнам Социолозите защо взимат пари ми да изкарам и аз малко а Да вземем от тук 600 и повече коментари 90% плюят ГЕРБ 9 Са заблудени и бленуват на някъде и 1 % са извън страната Да си дам ли Б сметка
504
4
 
9
 
! Отговори
alooo преди 11 години
От тези 26.1% подкрепа, според мен само последната цифра е вярна! А пребройте положителните от последните 600 коментара и ще ви стане ясна картинката. Зор ще е догодина на изборите, нема толкова *** да купите, остава да крадете %-ти от другите партии и то яко, да ги смачкате направо. Ще има едни дядо мразовци с чувалите по пейките..
503
3
 
8
 
! Отговори
Антикомунист преди 11 години
Вече няма значение дали ще са едните или другите отроци на БКП дали ГЕРБ или БСП. То е почти същото като да ме вълнува дали ще е Станишев или Първанов!
502
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коалиция ГЕРБ-БСП ми се струва най-естествена, втория номенклатурен ешалон да се обедини с първия. Нали самия ББ преди да му направят партия искаше да си остане на поста главен секретар и при тройната коалиция.
501
27
 
6
 
! Отговори
Gerberist преди 11 години
Поздравления за управлението на Бойко досега! Ще гласувам пак за тях!
500
4
 
15
 
! Отговори
ии преди 11 години
Искаме си я ама в ЗАТВОРА!
499
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3г. Б-я изплаща всевъзможни заеми на Станишко, Доган и Царя. От месец време научихме и за 500 000 000 заем взет от Париба банк на Кунева за Белене. Е как червени социолози, да не гласувам пак за тия четиримата? Един съвет към Бойко, европрограмите който са към Соц. Мин. да се напишат на народен език, да се рационализират, на принципа Пари срещу резултат.При сегашното положение парите потъват в обучаващите а тези от който се очаква да откриват фирми се отказват.
498
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искат ги ветър народа ги псува на поразия МРЪСНАТА МУТРЕНСКА ПАРТИЯ !!!!!!!!!!!!!!!
497
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че къдее е тя синята коалиция? Нали самите сини и разказаха играта?
496
9
 
3
 
! Отговори
първи преди 11 години
Тези 1000 са ги анкетирали на 1 май в Борисовата градина
495
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спасението е в Синята коалиция !
494
9
 
28
 
! Отговори
zuio преди 11 години
Лека му пръст на Боко Тиквата и герберастката ***.
493
9
 
22
 
! Отговори
R преди 11 години
Никой няма да гласува отново за този.