"Държавата убива деца" – 50 болни българчета чакат!

Здравен спор за 1,7 млн. лева бави лечението им в чужбина
18 ное 2015 10:22,
50
"Държавата убива деца" – 50 болни българчета чакат!
Снимка: Reuters

Спор за 1,7 млн. лева бави лечението на близо 50 деца, съобщиха от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина.

Министерството на здравеопазването е забавило плащания за 1 млн. 782 хил. 306,15 лева към чуждестранни клиники, в които вече са оперирани българчета. Заради това някои от лечебните заведения в Германия, в които предстои да бъдат изпратени други малки пациенти, вече отказват да приемат болни от нашата страна, като заявяват, че нямат свободни места за хоспитализация, пише "Монитор".

Други 586 хил. 428,98 лева пък, здравното ведомство не е изплатило на български болници, в които са били лекувани деца по линия на фонда.

От обществения съвет заявиха, че по този начин "Държавата убива деца" и допълниха, че чуждестранни и български дарители вече спират да привеждат суми. Причината била назначената за кратко от бившата министърка Таня Андреева за директор на фонда д-р Ива Станкова, която не зачитала дарителската им воля и насочвала малките пациенти към подбрани от нея болници в България, за да им осигури финансиране.

Фондът харчи твърде много средства за консумативи и импланти, които могат да се поемат и от Националната здравноосигурителна каса, заявиха още от обществения съвет.

Формуляр S2 да може да бъде подписван не само от министъра на здравеопазването, но и от директора на фонда, за да се пести време, настояват още от там. С този документ се изпращат за лечение деца, за чиято терапия, за придружител и път са осигурени средства.

"Твърдения като "Държавата убива деца" са израз на притеснение, че искаме във фонда да има повече прозрачност, и опит за рекет на държавна институция“, категоричен бе зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. В лицето на това правителство и това министерство, държавата полага максимални грижи за децата, подчерта той.

Зам. - министър Пенков посочи, че през 2014 г. бюджетът на фонда е 6 млн. и 230 хил. лв., докато за 2015-та е 12 млн. лв, към момента са изхарчени за лечение и пътуванията на родителите 8,5 млн. лв., предстои да бъдат платени още 2,9 млн. лева.

По думите му, до края на годината ще са необходими още 12,5 млн. лв., които обаче ще бъдат осигурени от преразпределение на средства в бюджета на МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Има ли етични комисии ,които да контролират такива отчайващи и и смазващи заглавия?!?!Какво значи " Убива?!??! " До кога ще се нагнетява това внушение ,че здравеопазването е "Убиващо"
34
0
 
4
 
! Отговори
Соня преди 8 години
Това е някакъв кошмар за родителите на децата. Гледах пресконференцията на общественият съвет към фонда и там много ясно и категорично се казва кои са виновниците а именно: Пенка Белева-мазератито и още една дърта к*рва. Скъпи ми дами докато си почивате на екзотични места мъничките български деца чакат пари, пари с които да заминат в чужбина, но не като вас да си пекът дебелите ***, а за да се лекуват! Не ви ли е срам! Това са ДЕЦА за Бога!
33
0
 
0
 
! Отговори
Den преди 8 години
Na bg mafiotski medii nikoi ne viarva
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека ги убива - българите са ниско качество хора.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 21Пропуснал си годините около 1980 - бяхме над 9 500 000!
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 31Вярно е, колкото и да не ти се иска! Бяхме толкова, но ти явно си твърде млад за да го помниш и с твърде промит мозък за да го повярваш!
29
0
 
2
 
! Отговори
ivan преди 8 години
TOVA NE E DARZHAVA A PALEN SELSKI KLOZET!!! BLAGODARIA NA BOGA CHE MI POMOGNA DA SE MAHNA OT TAZI POMIA AKO I VIE GO NAPRAVITE NIAMA DA SGRESHITE POVIARVAITE MI!
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е, че пари има за лимузина на министрите и за депутатите, какво са някакви си 50 дечица за нашите управляващи?
27
3
 
2
 
! Отговори
име преди 8 години
А относно Волен (предполагам Сидеров) той е един ***-комплексар в критическата и е рожба на всичките тези години "демокрация" и преди това "братство и равноправие" :)
26
1
 
1
 
! Отговори
ime преди 8 години
До АнонименНе, просто помня :) Чукни в Гугъл и ще видиш официално преброяване 1989 какъв е резултата и това е след първата вълна от напусналите "турци" Не е зле малко история и информираност да имате преди коментари :)
25
0
 
2
 
! Отговори
до 11 край... преди 8 години
Пич да не ти се налага да влизаш в такава клиника... Не си ти човека който ще реши дали някой да има или да няма детенце...
24
1
 
5
 
! Отговори
нямам думи преди 8 години
Напълно съчувствам на хората,които чакат на здравното министерство да отпусне пари за лечение на болни деца.Имам лична опитност с тази институция относно признаване на образование придобито в Държава членка на Европейския съюз.Процедурата се влачеше години наред...Там има нужда от голямо разчистване...като се започне от въпросния д-р Бойко...Благодаря на Господ,че чакахме за признаване на образование,а не за лечение...
23
3
 
6
 
! Отговори
име преди 8 години
Отговор на 21:1989 ф. България е над 9.5 Милиона, сега сме под 7 милиона !!! Нито византийци, нито турци, нито някой друг е успял да стопи България толкова, колкото ***-демократи !
22
3
 
7
 
! Отговори
ime преди 8 години
Важното е да има за пенсионерите 50 милиона за коледа за да гласуват ! И за милиционерите, че видиш ли няма кой да ни бие по протестите ! Това, което направиха политиците на България за 25 години е най-големият геноцид - никой досега не е успял да стопи с толкова много за толкова кратко време българите !!!
21
2
 
2
 
! Отговори
ноне преди 8 години
И трие коментари, леле тука има конспирация, само си губя времето да пиша в този сайт кой знае дали въобще останалите коментатори са реални ?!?
20
2
 
1
 
! Отговори
ноне преди 8 години
*официалната
19
0
 
2
 
! Отговори
ноне преди 8 години
Ами те тези данни от офицялната статистика идват ..
18
1
 
5
 
! Отговори
ноне преди 8 години
Ха ха тъкмо аз щях да те обвиня че си атакист. Не не съм толкова зле :Д :Д. Само не разбирам защо в България всички смятат, че са мерило за интелигентността на другите ?
17
1
 
9
 
! Отговори
ноне преди 8 години
7 400 000 ?! Къде видя 7 400 000 души ? 2 500 000 работят извън България и 2 000 000 в България другото са пенсионери и деца, като първите преобладават.
16
3
 
1
 
! Отговори
ноне преди 8 години
А този който натисна минус на коментара ми ако ми обясни какво не му харесва ще го почерпя ..