Пътуваме всекидневно в 80 хил. асансьори убийци

Съоръжение например е работило без разрешение 8 г.
7 дек 2015 10:37,
13
Пътуваме всекидневно в 80 хил. асансьори убийци
Снимка: архив Булфото

80 хиляди са опасните асансьори в България и те трябва да бъдат обезопасени, пресметна Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация, пред БНР.

В Електронния регистър на опасните съоръжения, изготвен от Министерството на икономиката, до момента е въведена информация за 2 хиляди асансьора.

Регистърът ще започне да действа от началото на следващата година. Очаква се до средата на 2016-та в него да бъде заложена информация за всички съоръжения, а тези, които не са включени ще бъдат спирани.

Маринков обясни, че до момента често се подава неистинска информация за състоянието на асансьорите.

"Наскоро установихме, че един асансьор вече осем години работи без да е регистриран където и да било, без да има легитимен договор, без да е поддържан от легитимна фирма и нито собственика, нито фирмата, която го поддържа вече осем години, са пожелали да го регистрират. Този асансьор продължава да работи и вози осем години хора. Ако няма контрол и надзор той ще продължи още 18 години да работи така", разказа той.

По думите му, ако се случи инцидент в този асансьор, извършителят ще е неизвестен.

Маринков заяви, че от асоциацията са изготвили програма за обезопасяването им, която трябва да бъде внесена в държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Министерството на икономиката, Министерския съвет и до представителя на Европейския съюз в България.

"В тази програма са заложения наколко прости неща. На тази кабина, която е с полуавтоматични врати на асансьора трябва да се сложи една автоматична кабинна врата. И нищо повече", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
88 преди 8 години
ПИТАМ ОТНОВО:КОЯ Е БАА И КОГО ПРЕДСТАВЛЯВА?! НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА АСАНСЬОРНИТЕ ТЕХНИЦИ!!!
8
0
 
1
 
! Отговори
Men преди 8 години
Пълни глупост, неизвестен щял да бъде. Известен е -строителя на сградата. След това всички подписали се по протокола за приемане.
7
0
 
3
 
! Отговори
Ас Пеер Ас преди 8 години
Когато една нация е втора ръка/съставена от долно качество хора, то и условията за тези хора са на нужното ниво - пътища убийци, асансьори убийци, облужване да ти се дореве, условия на живот - като на животни(прахоляк по улиците,мизерия навсякъде, свинщина накъдето и да се обърнеш) ПО ОБСТАНОВКАТА НАОКОЛО МОЖЕ ДА СЕ СЪДИ ЗА ХОРАТА ЩО ЗА СТОКА СА!!!
6
1
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
Трябва да има задължителни застраховки и за асансьорите.
5
1
 
14
 
! Отговори
ТИКВОКО преди 8 години
Най-напред асансиора е на входа и вие можете да откажете да го поддържате а не да го спирате.Второ,крушки за 65 лева ли са най-важни за безапосността /там е далаверата/.Трото,с какво се промени/подобри/ работата на асансиора та повищихте таксата с60%.Четвърто,идва техник от друга фирма прави ''проверка''и иска 50 лева за 5 минути работа, нащия техник отива на троверка на него,на кого извършва проверка,на входа ли ,или на техника по подръжка.С две думи всеки гледа от някъде да Г Е П И парички
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Началото беше поставено от БКП след "демократизацията". Тогава те нагло говориха за "вината и ракиите", и не очаквайте някога в България да има виновни, докато не се накажат комунистите.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата работа е заради лобито на асансьорните фирми. В момента масово се сменя осветлението в асансьорите с теристорно- струва /70лв./ и на доста асансьори се слагат датчици против претоварване /300лв./ въпреки,че те се изчисляват и произвеждат за 3-4 кратно претоварване.Следващата стъпка ще е да се задължат сгради със стари асансьори да си монтират нови. Нов асансьор за 4 човека струва 22-25 000 евро без монтажа.
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава работа, ама българска посткомунистическа.Как може асансжорът да е убиец?Убици са хората. Това е същото като комунистите "Времената бяха такива, убивахме", т.е. времето било виновно. И тук асансьорите са виновни.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ако няма контрол и надзор той ще продължи още 18 години да работи така", а сконтрол и надзор, сямо 5, после ще ги накараме да го сменят, нали сме асансьорни техници, работа трябва.