Млад хирург в битката срещу COVID-19 в Свищов

Работата е трудна - всички са изморени, посочи д-р Мартин Караманлиев
16 дек 2020 17:52, Анисия Иванова
13

Специализант по хирургия от Плевен вече е на първата линия в ковид отделенията в родния си град Свищов. От два дни помага на колегите си там.

28-годишният д-р Мартин Караманлиев e специализант в Клиниката по онкологична хирургия към Университетската болница в Плевен. Въпреки че е с друга специалност, в следващите 10 дни той ще помага в болницата в Свищов, която от седмици е в сериозна криза заради увеличаващия се брой болни с коронавирус.

"Обсъдих го с началника на клиниката, в която работя и в този момент мога в рамките на 10 дни да съдействам с каквото мога. И, разбира се, трябват още лекари", казва Мартин пред Bulgaria ON AIR.

В двете Ковид отделения на свищовската болница в момента са настанени 40 пациенти с коронавирус. А ситуацията се утежнява допълнително от липсата на медици.

"Сутрешната и вечерната визитация продължават около 4 часа, което е доста като време, доста решения трябва да се вземат - промяна на терапиите, оценяване състоянието на болните, назначаване на изследване. Работата е доста конкретна, трудна е, всички са изморени. Трябват позитивни хора, които да съдействат", допълва д-р Караманлиев.

Кметът на община Свищов Генчо Генчев се надява  повече лекари да последват примера на младия хирург.

"Апелът ни е към абсолютно всички лекари – и в доболничната помощ, и в болничната - кой откъдето има възможност да помогне, да дойде в лечебното заведение. Всяко едно дежурство е спасен човешки живот. Пациентите пристигат в тежко състояние повечето, влошени са. Полагат се огромни усилия от лекари, медицински сестри, които ги обслужват“, подчерта той.

Д-р Караманлиев призовава всичките си колеги да помогнат където и когато могат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Тази болница е построена на Дунава по времето на Студената вийна, за да стане по време на военен конфликт армейска. И по онова време беше голама за Свищов. Самия град вече е запустял. Висшето училище по икономика е ровалени, а беше на много високо ниво. Тази болница просто трябва да бъде затворена, защото от години там не се извършва съществена медицинска работа - няма лекари и медицински сетри. Няма апаратура или ако има такава няма кой да работи с нея.
10
2
 
3
 
! Отговори
Едно добро момче преди 3 години
Какви битки, какви филми. Какво им става на всички, медици на фронтовата линия, хирурзи влизат в тил на врага... Съвземе те се малко!:)
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана с депутатите от БСП, дето щяха да лекуват в Свищов?
8
1
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Млад хирург се бори с ковид, а през това време хората, които имат нужда от операции, умират. Ами така е - като не са се съгласили да ги пишат че са болни от ковид. Не че нямаше пак да умрат де...
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Обективно Проблемът е, че няма нищо , което доказано да действа. Не могат да ти дадат магическа рецепта за успешна терапия. Ако нещата е писано да се сг.овнят - ще го направят, каквото и да правиш. Едни минават супер леко и незабележимо през този вирус, други с умерена тежест и проблеми, но трети просто развиват изключително тежки усложнения и се борят за живота си. И лошото е, че не са толкова малък процент, нито толкова възрастни, колкото сме склонни да се залъгваме и успокояваме.
6
0
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
СТРАТЕГИЯТА СРЕЩУ КОВИД Е СГРЕШЕНА!! ДАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФО НА ХОРАТА С КАКВО УСПЕШНО ДА СЕ ЛЕКУВАТ В ПЪРВИТЕ 6 ДНИ, ЗА ДА НЕ СТИГАТ ДО УСЛОЖНЕНИЯ И ДО БОЛНИЦА!!! ИМА КАК!!
5
0
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
СТРАТЕГИЯТА СРЕЩУ КОВИД Е СГРЕШЕНА!! ДАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФО НА ХОРАТА С КАКВО УСПЕШНО ДА СЕ ЛЕКУВАТ В ПЪРВИТЕ 6 ДНИ, ЗА ДА НЕ СТИГАТ ДО УСЛОЖНЕНИЯ И ДО БОЛНИЦА!!! ИМА КАК!!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е в тотално грешната структура на здравеопазването.Това бе направено от правителството на Костов с цел точене на пари от здравната каса.Т.н. доболнична помощ не работи и никога не е работила. Тези лични лекари са излишно бреме за касата, а сега повечето от тях се покриха и нищо не правят.Ако нещо трябва да се промени би било всички Лични Лекари да ходят в болниците и по домовете на хората.Лекуване по телефона и рецепти може да се изписва от компютърна програма.
3
1
 
2
 
! Отговори
1212 преди 3 години
Браво на човека. Министъра и Кунчев и те да отидат д помагат стига са давали акъл.
2
0
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
браво на пича. Благодарим ти!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нози млад човек, може да не е минал все още от тъмната страна. Дано помогне на който успее!