Борисов: България прави поредна стъпка за диверсификация!

АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с "Уестингхаус Електрик Швеция" за 5 блок
106
Борисов: България прави поредна стъпка за диверсификация!
Снимка: Правителствена пресслужба

Подписването на договора с "Уестингхаус Електрик Швеция" днес е поредната стъпка на България за диверсификация. Това отбеляза министър-председателят Бойко Борисов на церемонията по подписването на договора между АЕЦ "Козлодуй" и компанията за разработване на анализи на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на ядрената централа у нас.

Договорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Процедурата по лицензиране на алтернативно ядрено гориво у нас се реализира със съвместната работа на експерти с доказан опит в областта на ядрената енергетиката от България, САЩ и Швеция.

В рамките на церемонията премиерът Бойко Борисов акцентира върху геостратегическото значение на това, което в момента България прави относно защитата на националната си сигурност, изтъквайки, че съществен елемент е именно диверсификацията.

"Започнахме с диверсификацията на изтребителната ни авиация, с новите самолети F16 блок 70. Минахме през закупуването на 20% от терминала  за втечнен газ в Александруполис и финансирахме изграждането на интерконектора с Гърция, който тази година ще бъде готов. По инициативата "Три морета" напредваме много бързо относно разширяването на газовото хранилище "Чирен", което заедно с газовата връзка с Гърция ще осигури доставка и възможност за съхранение на втечнен природен газ", изтъкна министър-председателят.

По темата за ядрената енергетика премиерът добави също, че изграждането на 7-и и 8-и реактори в АЕЦ "Козлодуй" е изключително важно за България, тъй като страната ни държи на ядрената енергетика, която е включена в Зелената сделка на ЕС и има опит в сферата.

Договорът днес беше подписан от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Наско Михов и вицепрезидента и управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“ Азис Даг. На събитието присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на САЩ Херо Мустафа и посланикът на Кралство Швеция Катарина Рангнит.

"С договора, който днес сключихме, направихме още една важна стъпка в изпълнение на Европейската стратегия за енергийна сигурност, част от която е цялостно диверсифициране на ядрените доставки и услуги за всички атомни централи в Европейския съюз", заяви в рамките на церемонията изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов. Той изрази увереност, че сътрудничеството с Уестингхаус и занапред ще продължи да се развива за доброто на българската ядрена енергетика.

Вицепрезидентът и управляващ директор на "Уестингхаус Електрик Швеция" Азис Даг изрази задоволство от партньорството с екипа на АЕЦ "Козлодуй". "Това ще бъде истинско партньорство между нашите две дружества, за да можем да гарантираме доставките на гориво в бъдеще, които да осигурят енергийната диверсификация в България", заяви Азис Даг.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза, че с подписването на днешния договор процесът по пълна диверсификация  на доставките на свежо ядрено гориво за България става необратим. "По този начин и ние като правителство изпълняваме един от основните си ангажименти и приоритети в енергетиката – именно диверсификация на енергийните ресурси", заяви Петкова.

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа посочи, че днешната стъпка увенчава с успех многогодишна работа в посока постигане на следващо равнище на диверсификация. "За нас е истинска гордост да сме тук заедно с Вас. Тази стъпка е в полза на България, на диверсификацията, на осигуряване на сигурни и разнообразни доставки на енергийни източници", заяви посланик Мустафа.

В рамките на церемонията посланикът на Кралство Швеция Катарина Рангнит отбеляза, че подписването на днешния договор ще бъде в полза не само за двете компании, но и за България и Швеция.

Изготвянето на детайлна и задълбочена оценка на безопасността се изисква от българската нормативна уредба, за да бъде получено разрешение за въвеждане в експлоатация на алтернативен тип горивни касети. След финализиране на дейностите по договора, разработката ще бъде представена в Агенцията за ядрено регулиране за получаване на разрешение за въвеждане в експлоатация на алтернативните касети.

Изготвянето на анализите на безопасността е част от Програмата на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво, в която са включени отделните етапи на процеса. Програмата е съгласувана с Агенцията по доставките към ЕВРАТОМ.

Европейската стратегия за енергийна сигурност изисква цялостно диверсифицирано портфолио на доставките на ядрени материали и услуги в ядрено-горивния цикъл за всички оператори на ядрени централи в Европейския съюз. Целта е гарантиране на непрекъснатата и безопасна работа на ядрените мощности, сигурността и надеждността при производство на електрическа енергия за населението и промишлеността на страните членки на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: АЕЦ Козлодуй
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
89, ти не си със всичкия си.Кажи мой човек, ако падне скала на пътя и ти не можеш да спреш с колата, блъснеш се в камъка и умреш, каква е причината?Според теб причината е в камъка, а според нормалните хора в лошите ти спирачки на стария автомобил и несъобразената скорост.Малко се осъзнай, после пиши глупости.
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100, Хо хо хо...Я не сакам на мен да ми е добре, я сакам на Вуте да му е зле, ако ще да пукнем за това.
97
2
 
2
 
! Отговори
Професионалист преди 3 години
Крадене като за световно.Рекорда на Стефка Костадинова ряпа да яде. Бай-*** е световен рекордьор.
96
7
 
6
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 3 години
НОВ ГОООЛЯМ СРЕДЕН ПРЪСТ ЗА РУСИЯ!!!ЕВАЛЛА ГЕРБ!БОКО Е ВЕЛИК!!!!!ОБИЧАМЕ ГО!!!!
95
1
 
2
 
! Отговори
Х преди 3 години
До това не е Играчка 4 УКРАИНЦИТЕ НАЛИ ОПИТАХА,МАЙ НИЩО НЕ СТАНА,ИНАЧЕ ЩЯХА ДА ГРЪМНАТ ОЩЕ ВЕДНЪЖ
94
3
 
5
 
! Отговори
Х преди 3 години
МЪРСУВА КАТО ЗА ДОВИЖДАНЕ
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко, май те работят с повече от 200км.ч !? Жалък човечец
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ефектът на банана" за Бананова република.
91
2
 
5
 
! Отговори
аа преди 3 години
*** и предатели! отново ние ще трябва да плащаме на краварите, защото от Борисов гъ..зо..лизеца така са го изискали! Това е същата куца сделка като и тази със самолетите!
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 92Няма толкова луди хора дори и Уестингхаус които да си правят опити с ядрена енергия. Нали ако аец-а гръмне радиацията ще се разпространи в цяла Европа. Няма да си седи в нашите граници. Все едно да зареждаш колата си само в Лукойл,защото е москвич,а в Шел да не припарваш,защото е американски. Друг е въпросът обаче каква ни е файдата. Каква е цената на американското гориво и каква на руското. Съмнявам се американското да е по-евтино.
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички тези договори са незаконни, защото не са по Закона за обществените поръчки.Връщаме се към 90-те, когато директорите на заводите в България ги източваха чрез сключваните от тях договори с фирми на входа и на изхода.Точно срещу източването се прие Закона за обществените поръчки.
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли обществени поръчки, конкурси?Защо се подписват договори без обществени поръчки?Уестингхаус си търсят опитни зайчета за менте горивото си.Кой ще носи отговорност при повреда на оборудването от новото гориво?
87
1
 
3
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Само не разбрах, по къв закон, обичай или правило трета страна (Недемократичните Американски Щати) трябва да е наблюдател на наши двустранни отношения с други страни?! Иначе браво за диверсификацията, ама не по тоя пуделски начин, моля, и БСП могат по-добре, те поне няма да поканят руския посланник, а ще му се обадят по-късно!
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87"Патока" идва от друго място има друг капацитет, както и потенциал за доставка на друг газ. И е 100% български.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 88"Две природни катастрофи и т.н. не са причината за аварията."Напротив. Те са ЕДИНСТВЕНАТА причина за аварията и не просто поотделно, а в комбинация!
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
86, абе луд човек, престани да пишеш глупости!!!Дрън, дрън...Две природни катастрофи и т.н. не са причината за аварията.Причината за аварията е в некадърното проектиране на охладителните станции за реактора и електрозахранването на аварийните му системи.Построили го в зоната на цунамито, без да си дадат зор да предвидят ефекта от някое цунами.А и технологията на тези реактори е стара и ненадеждна.
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80Абе ей герберски червен тууулуп, досега по какви тръби транзитирахме от границата на Румъния ? пак по наши, между другото на тия тръби Булгаргаз прави рехабилитация 2016-2017 година и даде на 40 млн $ именно защото имахме д-р за транзит по тях до 2029 година, айде са ми обясни защо трябваше да дадем нови 3 млрд. лева за някакъв изцяло нов паток до Сърбия, какви такси ще взимаш и колко ще печелиш, като само лихвите на тия пари са над 200 млн годишно ?
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 83Аварията в Япония беше резултат от две последователни огромни природни бедствия: нито е имало човешка, нито технологична грешка. Отворко.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
82, абе не се знае какво е целувал.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 78Стария договор не осигурява нов тръбопровод, а новия го. Нарича се диверсификация, и пак ще прибираме по-големи такси.