Бензинът удря 2,45 лв. за литър до десетина дни

Преди година цените на автомобилните горива бяха 1,78-1,79 лв. за литър
13 окт 2021 07:18, Елка Василева
71
Бензинът удря 2,45 лв. за литър до десетина дни
Снимка: архив, БГНЕС

Бензинът и дизелът ще поскъпнат до 2,40-2,45 лв. за литър до десетина дни, каза за “Труд” Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Причината за това е повишението на цената на петрола тип Брент, който е определящ за цените на горивата в България, до около 84 долара за барел.

Доскоро от петролните компании са продавали горива, купени на по-ниски цени. Но тези количества вече се изчерпват.

Още по темата

Освен това от 15 октомври в сила влизат зимните стандарти за горивата. Затова участниците на пазара в страната са имали количества, достатъчни за десетина дни. Продаваните през зимата бензин и дизел по принцип са малко по-скъпи.

Цените на горивата стабилно вървят нагоре през последните дни. Средната цена на бензина стигна 2,34 лв. за литър, а на дизела - 2,35 лв. Преди година цените на автомобилните горива бяха 1,78-1,79 лв. за литър. Оказва се, че за година цените са нараснали с 55 ст. за литър.

Според Живодар Терзиев настоящата цена на петрола от около 84 долара за барел трябва да се задържи през следващите месеци. Реалното потребление на горива не е по-голямо спрямо времето преди пандемията.

Проучване на Дойче банк за настроенията на финансовите пазари обаче показва, че много инвеститори очакват покачване на цената на петрола. 60% от анкетираните от Дойче банк смятат, че цените на петрола ще се повишат до 100 долара за барел.

Всеки долар поскъпване на петрола води до повишаване на цената на готовата продукция с 10 долара за тон. Ако петролът поскъпне до 100 долара за барел, цените на бензина и дизела ще нараснат с около 25 ст./л.

Евентуалното поскъпване на петрола няма да се дължи на петролните компании по света, а ще бъде резултат от действията на инвеститорите на международните пазари. Печатането на пари от централните банки по света доведе до наличието на огромни суми в банките и големите инвестиционни фондове. Те инвестират тези средства в различни суровини като метал и петрол с една-единствена цел - реализиране на печалба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първото служебно правителство встъпи в длъжност на 12 май 2021, с което мутрите бяха изритани от върха на изпълнителната власт, но останаха навсякъде в по-долните етажи на властта. Днес сме 13 октомври 2021, което е пет месеца и един ден управление на две служебни правителства. Очаквам трoловете да обвинят служебните правителства за всичките си некадърни и корупционни действия през последните 12 години.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направих си труда да проверя цените за 2012,защото.имах някакъв спомен.Били са доста по-високи от сегашното очаквано повишение.при много по-ниски заплати и пенсии. Не е.трудно,проверете сами. Чудя се как сме оцелели въпреки всичко.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че преди седмица като налях до горе цената беше 2.60 на литър, те ме плашат че щяла да стане 2.45 - хехехех.
55
0
 
4
 
! Отговори
Татул до 43 преди 2 години
Абе, образ! Я ми обясни как се става генерал без да имаш партийна принадлежност и благословията на властоимащите, че нещо не разбирам.
54
1
 
4
 
! Отговори
До е защо преди 2 години
Защончо то тиквон всичко може и да каже и да прави но един виден премиер преди него Костов, продаде Нефтохим на Лукойл. Сега резбираш ли защо няма да има в България държавни бензиностанции?
53
0
 
2
 
! Отговори
Татул преди 2 години
До 43Абе, образ, я ми обясни как се става генерал без да имаш партийна принадлежност и без благословията на властоимащите.
52
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Спекулата в момента се вихри с пълна сила. Щом ви е малко 3.50 ще стане 5.
51
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тоя Радев бе, как само увеличава цените на Лондонската борса и на спотовите пазари.
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакаме месията от Банкя - мъртвите ще възкръснат, болните ще оздравеят, бензини и токове ще поевтинея! Амин!
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам доста глу..ци коментират за хората с коли и т.н., ама май наистина са глу..ци, защото не си дават сметка, че цената на горивата влия директно върху цените на всички стоки потребявани и от тях. А такива цени имаше и не веднъж и по Боково време. Даже дизела беше достигнал до 2,66 лв/л.
48
1
 
10
 
! Отговори
селянин преди 2 години
слаба ракия кат стане 3,40 ке се кефим
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сестра Галева ще каже, че има мутри и при горивата. Въобще всичко, което се вдига, го правят мутрите
46
13
 
9
 
! Отговори
Бою Тиквочето преди 2 години
При лошия Бойко бензина 1.70, сега 2.70. Айде пак протестирайте.
45
11
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 2 години
Да ви е честита промяната на радеф!!!
44
1
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Чувам гласове
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глезените софиянци са свикнали с МПС да ходят дори до тоалетната. Изнежено общество.Ще заплатите и 5 лв. на литър бензин защото не сте борбени и нямате гражданска позиция. Това ако беше в Австрия, ще падне не само правителството но и революция ти очаква, а тук....мълчание
42
4
 
2
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
И се извинявам за всичките стилистични грешки и повторения. Много е трудно да подигравам над 500,000 шофьора ограничавайки се в 500 символа. Имам достатъчно гаргари за нищетата на българският шофьор. Мога да напиша цял "пътепис". Ба дъм тссс. ;}
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При магарешки се плаща само в брой. Там е заровено кучето. Веднъж се излъгал да заредя на негова бензиностанция и повече не повторих. Каква ми е файдата,като се налага да теля от банкомат, който ще ми вземе такса, за да може магарешки да си направи печалбата?
40
5
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Че аз какво съм виновен, че човек от номад се е превърнал в трудно подвижно влечуго? Давам прости и елементарни примери за ползите от разходките. В интерес на истината не съм излизал от квартала няколко месеца, работя дистанционно и пазарувам онлайн дори и от супермаркетите. Въпреки това всеки ден идвървявам между 5 и 10 км за удоволствие. Ставам от леглото, че имам път да извървя. Чакат ме едни 50лв да ги изхарча, при кварталният търговец, че не шофирам и имам път да извървя. ;}
39
4
 
11
 
! Отговори
БОЪКО преди 2 години
Вдигайте всичко приятели Вдигайте да се върна на власт да има лапачка за всички......