Патриарх Неофит: В изпитанието на пандемията да следваме призива на Спасителя за жертвена любов

Българският патриарх отправи своето рождественско обръщение към народа
Обновена: 24 дек 2021 21:06 | 24 дек 2021 20:46, Анисия Иванова
63
Патриарх Неофит: В изпитанието на пандемията да следваме призива на Спасителя за жертвена любов
Снимка: БНТ

В навечерието на Рождество Христово, в святата нощ на очакването на Божия Син, идващ в света заради нас и нашето спасение, отново съпреживяваме дивното събитие, увенчало дългите очаквания на старозаветните праведници и превърнало човешката история в богочовешка - в история на спасението. Негово светейшество българският патриарх Неофит отправи своето рождественско обръщение към българския народ:

История, която продължава и днес, и в която участваме всички ние - живеещите с вяра в Христа Иисуса и с надежда за възкресение и живот в бъдещия век.

Това очакване има своето най-дълбоко основание във факта на боговъплъщението, защото Бог заради това стана човек, за да приобщи човека към божествения живот, като го изтръгне от смъртта и тлението и го осинови в тайнството на спасението.

Негово светейшество отбеляза, че пътят до пълнотата на богочовечеството е дълъг и на никого от нас не е дадено да знае тайната на новото небе и новата земя, които очакваме според Божието обещание. Изповядваме истините на Божието откровение, защото знаем, че Господ е верен на Своите обещания и Го познаваме като човеколюбец и Бог на милостта и любовта.

Тях Той показа най-ясно, когато по Своя воля в проява на божественото Си величие "понизи Себе Си, като прие образ на раб и се уподоби на човеци" (Фил. 2:7 ), за да можем ние на свой ред да се уподобим Нему и да влезем в радостта Му, наследявайки обещаното царство на мира и любовта. Това е нашето призвание, това е, което Бог и днес очаква от всекиго от нас!

"Да следваме пътя на богоуподобяването, за да сме достойни за името Христово. Да търсим винаги "царството на Бога и Неговата правда" (Мат. 6:33). Нека събираме съкровищата си не на земята, а на небето, помнейки, че дето е на човека съкровището, там ще бъде и сърцето му (Мат. 6:19-21). Да не се изкушаваме от съблазните на света и да не позволяваме да разрушават вярата ни!

Страданието, болката и мъката, които за съжаление и днес са навсякъде около нас, да не ни карат да се съмняваме в правотата на Божиите слова, а във всяко изпитание да виждаме възможност за подражание на Христа в изява на онази любов към ближния, която Сам Той ни показа и към която и днес ни призовава. Бог дойде в нашия свят не заради здравите или благоденстващите, а заради болните и измъчените, за да изцери всяко страдание и да отрие всяка сълза. Нека Му подражаваме!", пожелава патриарх Неофит на вярващите.

"В тежкото изпитание на пандемията сме свидетели на толкова много мъка и болка, на безброй преждевременно погубени човешки животи. Да бъдем мъдри и добри, да се молим за лекарите и за всички, които се борят за здравето и запазването на човешкия живот - Бог да ги укрепва! Братя и сестри, за всички, които следват призива на Спасителя за жертвена любов към ближния, празникът на светлото Христово Рождество ще бъде истинска радост и осъзнато тържество на вярата.

Благословена да бъде традиционната празнична трапеза на Бъдни вечер, която ни събира с най-близките в очакване на Божия Син! Мирът и благодатта на Богомладенеца Христос да бъдат с всички нас! Честит празник! Честито Рождество Христово", отправи благослов към вярващите в своето рождественско обръщение българският патриарх Неофит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
4
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
"Да не се изкушаваме от съблазните на света и да не позволяваме да разрушават вярата ни!" Благословени сме българите, миналата година само нашите храмове останаха отворени. Честито Рождество!
48
3
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Истинският патриарх на България е Патриарх Евнухентий Златоуст . Тоя е менте
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито Рождество Христово, българи и българки! "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!"
46
5
 
1
 
! Отговори
Аз, Араил преди 2 години
Продължение на предишния коментар---по пътя му ще го последват майка му, ангелите и светиите верни нему и вие и вашите наследници ще имате възможността да ги видите с очите си и да се срещнете с тях, ако повярвате в думите им. Това е посланието, което се опитвам да предада.
45
4
 
1
 
! Отговори
Аз, Араил преди 2 години
За да стане това се наложи да се изжършат значителни промени в начина по който се приютяваха Душите человеческии. Промени с които далеч не всички бяха съгласни. Но вие издържахте и сега онези, които бяха против ще бъдат паднат обратно на Земята за да ви обяснят какво, кой и защо стои зад всичко това, което сте преживели. Йешуа ще се роди отново, този път като жена в Израел, за да обясни на хората на този свят кой е бил, е и очаква да бъде и да има възможност да се срещне с вас отново. По пътя му
44
3
 
1
 
! Отговори
Аз, Араил преди 2 години
Това, което се опитвам да виобясня е, че Божия план (Ер) за този свят вече не е двоен-тоест, или отиваш сред Небесните селения, или ще бъдеш пратен да гориш в пъкъла, а троен-двете предишни царства заедно с техните повелители си остават, но сега вече има и трети вариант-ще изпитваш живота отново и отново и ще се прераждаш в нови тела пазейки все повече спомени за това кой си бил докато не попаднеш в едно двете, избереш да отидеш в друго царство или да сътвориш твое такова, ако си достоен за това
43
2
 
1
 
! Отговори
Аз, Араил преди 2 години
Продължение на предишния коментар---кои са, какво са поискали да се случи с вас и зашо са взели това решение. Вие издържахте-показахте, че можете да живеете и без вяра. Сега на онзи познат вам като Йешуа бин Зарет, неговата майка, позната вам като Богородица, ангели верни ему и немалко светии цподеляши тяхната учест ще се падне да се върнат отново на Земята, в човешки тела, за да се опитат да Ви обяснят отново тайните на вярата и защо тя ви е необходима. Вие издържахте.
42
2
 
1
 
! Отговори
Аз, Араил преди 2 години
Продължение на предишния коментар---ръкоположени в Божието име този свят бе изправен пред толкова много изпитания, беди и несгоди, последното от които е и този Корона вирус. Ако се огънете и започнете да се нахвърляте едни на други като гладни вълци, то този свят ще бъде пожънат и праведните ще бъдат разделени от неправедните. Но издържите ли, то тогава онези които са поискали вашата жътва ще паднат обратно на Земята, в човешки тела, и на тях ще им бъде поставено като задължение да Ви обяснят ко
41
2
 
1
 
! Отговори
Аз, Араил преди 2 години
Продължение на предишния коментар---променен така че онези, които нямат вяра да могат да изпитват смуртта си много пъти докато я придобият и започнат да убеждават другите, че живот след смъртта има и че Душата е наистина вечна, вместо да горят заради нещо, което не са направили, а не заради нешо което са направили. Много от Небесното воинство не бяха съгласни с това и искаха този свят да погине в кръвта на грешниците. Затова и след края на светите царства, водени от монарси ръкоположени в Божиет
40
2
 
1
 
! Отговори
Аз, Араил преди 2 години
Продължение на предишния коментар---претворен заради ония чиито дела го заслужават. Това бе и волята на престола. Но Аз, и други около мене, решихме, че човешкия род не трябва да страда поради това, че му липсва вяра в нас и ако хората не се стремят към своето собствено унищожение, а могат и сами да устоят на Лукавия, то техния живот трябва да бъде запазен и наместо жътва трябва да се позволи на хората да обитават различни тела след смъртта си, живот подир живот и целия Ер трабва да бъде промене
39
2
 
1
 
! Отговори
Аз, Араил преди 2 години
Продължение на предишния коментар-живеят живота си. Да живеят не избирая нито мрака, нито светлината, да живеят и без молитва и словото Божие. Тогава възникна спор-дали този свят си заслужава да бъде пожънат или не. Иисус и ангели около него решиха, че Божията воля е да, и че този свят трябва да изпита гняв Божий и затова последните 12 години Ви биха пращани изпитания, последното от които е и Корона вирусът. Изпитания ви се пращат от немало време за да може да започне жътва и този свят да бъде п
38
2
 
1
 
! Отговори
Аз, Араил преди 2 години
Ще се опитам да Би го обясня отново. По Ер и по завет досега трябваше да сте пожънати. Трябваше да има глобално събитие, затова и беше Корона вирусът, което да прерастне в катастрофа, от която да Ви измъкне самият Агнец Божии и така добрите хора да получат своето Небесно царство на Земята, а Злите да бъдат хвърлени в Огненото езеро след Страшен съд. Това беше планът. Но се видя, че този свят приюти много хеблаговерници, които не придобиха зли намерения, а просто искаха да продължажат да живеят ж
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде, миряни, жертвайте се в името на вашия бог, че да миряса малко тази планета.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодаря, Светейший Владико за молитвите за това че не оставяте чедата си, и с молитви просите от Всеподателя Бога милости и щедрост за благочестивия, православен български народ.
35
2
 
0
 
! Отговори
Аз, Араил преди 2 години
Продължение на предишния коментар---кръста да бъде изпратен отново в смъртно човешко тяло за да се срещне както с онези, които го приемат, така и с онези, които не искат да имат нищо обшо с него, а и с онези които иска да изпрати на вечни мъки. Казах! Амин.
34
0
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Веселинъ 7112136860 Веско, Веско, кой ти плаща интернета, чеде, еврейката ли, дето я плюеш? Да ти плати и здравните осигуровки, че от 2016 си ги зарязал. Вярно, психиатричната помощ е безплатна, но ако те блъсне кола примерно, ко прайм?
33
3
 
3
 
! Отговори
Честита КовидА преди 2 години
в 2030 ще сте още Маскирани, в ЛокДаун и на 100-тен Бустер, щото от 2000 години вярвате на Приказки от 1001 нощ, идващи от едно и също племе!
32
0
 
1
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До ВеселинЪ - Брей, колко антични корени имаш. Защо Омуртаг носи златен кръст на монетите, ако гърците са покръстили българите при Борис? :} Верно ли дедовците ти са били тангристи или историята е фалшифицирана за да ни изкарат тюркски племена? :}
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо кажи на Българския Народ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ , че са Клонирани християни , тоест насилствено Християнизирани от Византия има и точна официална година 866 г.Да не живеят бедните хорица с въображението че са родени християни
30
0
 
0
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До ВеселинЪ - Хахаха, завършил си богословие, а от както следя коментарите само солиш по кой ли не, то не бяха Симеончовци, то не бяха фашисти, комунисти, илюминати. Хахаха. Нали си атеист и без религията има любов, защо си единствения, който мрази и плюе целогодишно? ;}