Все пак ще има ли зелен сертификат и за депутатите?

Симидчиев: Както гражданите, така и депутатите трябва да се съобразяват
22
Все пак ще има ли зелен сертификат и за депутатите?
Снимка: БГНЕС

На заседанието на здравната комисия в НС днес взехме решение по предложение, свързано с това да можем да гласуваме за зелени сертификати още утре. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПГ на "Демократична България".

Още по темата
Според Симидчиев депутатите, които не желаят да се ваксинират с безплатни ваксини, осигурени от данъците на всички, трябва да си плащат тестовете, за да влизат в парламента.

"Целта е да се даде максимална възможност за избор на хората, които желаят да работят в НС, като имат възможност за различни хипотези - ваксина, тест, преболедуване, да имат антитела. Всички тези неща са уредени в заповед на министъра. Както всички граждани са длъжни да се съобразяват с извънредната епидемична обстановка, така и депутатите трябва да се съобразят с нея".

Депутатът изтъкна, че служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров не е бил направил необходимото законодателната и съдебната власт да бъдат в обхвата на тази заповед за зелен сертификат:

Симидчиев посочи, че депутатите са много рискови, защото всеки ден са над 200 човека в една зала, а и постоянно са в срещи с различни хора".

Той даде пример, че при високата заразност на варианта Омикрон може да се стигне до ситуация, в която да не може да се оформи кворум, за да работи Народното събрание, което би означавало блокиране на парламентаризма.

Депутати от "Продължаваме Промяната" и от "Демократична България" са внесли днес ново проекторешение за приемане на условия за достъп до сградите на Народното събрание при извънредна епидемична обстановка.

Предложението предвижда в парламента да се влиза с валиден документ за пълен курс на ваксинация срещу COVID-19, с удостоверение за преболедуване, с удостоверение за наличие на антитела, отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди това, или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизането в сградата.
Под проекторешението са се подписали петима депутати, сред които Андрей Гюров, председател на групата на "Продължаваме Промяната", и Атанас Славов от "Демократична България".

Предвижда се разходите за бързите антигенни тестове за сътрудниците на народните представители, сътрудниците на парламентарните групи, служителите на администрацията на НС и представителите на медиите да се покриват от бюджета на парламента. Предлага се това да не важи за народните представители. Проекторешението предвижда новите условия за достъп до парламента да се прилагат от 24 януари т.г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Хайдутин преди 2 години
Овцата вярва, че чобанинът е нейн приятел и закрилник. Той прибира стадото вечер в кошарата за да не го нападнат вълците, на сутринта го изкарва на паша и периодично вика ветеринаря да ваксинира овчицте, за да не се разболеят. Добър човек е чобанина, без него овцете ще измрат. Овцата е култивирано, домашно животно, тя не може да оцелее сама в природата. Всякакви прилики и сходства са случайни и не преднамерени. Спете спокойно, има кой да се грижи за вас.
14
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 2 години
НАРАВНО С ВСИЧКИ. ДРАНЕ ЗА ТЯХ. КРАД.ЦИ И МОШЕ-НИЦИ.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
удостоверение за наличие на антитела-означава ли,че и аз ако имам такова уд-ие ще важи?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има зелени чорапи и зелени чушки.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има зелени сертификати в парламента. В европейския парламент също няма.
10
2
 
30
 
! Отговори
гост преди 2 години
премахване на зелените сертификати .
9
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът на външните работи Теодора Генчовска е дала положителен резултат при направен PCR тест за Covid-19.... Всички министри от кабинета на "порядъчния" Киро, защо не са под карантина...? РЗИ защо не си върши работата?
8
1
 
9
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
На тоя папагал няма ли кой да му даде заповедта на министъра - да я прочете. В нея не пише нищо за депутатите, колкото и да ги обичам и да ме е грижа за здравето им.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тях Бустер след Бустер. Подсилване след подсилване.
6
0
 
12
 
! Отговори
баба Яга преди 2 години
Забравих са уточня, че и на навапцаните съм им платила елексирите, да няма объркване.
5
1
 
14
 
! Отговори
баба Яга преди 2 години
А, сега и на тия (както и да ги нарека ще ми сложат звездички) тестовете и глупостите ще им плащам? Вие сигурно много сериозно се шегувате.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депутатите ще си взимат парите и получават привилегиите дорида не се появят, но, ако си от простолюдието тестовете ще изяждат голяма част от възнаграждението им,понеже, ако те не отидат на работа ще ги уволнят. )-:
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То има и закони за всички, но за едните се прилагат за другите не. Така ще е и със ЗС за тях ще е само на "хартия".
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти сигурно е че седемдесет процента от двеста и четиридесетте разбойника,са с биляшка срещу кихавица благодарение на някой фикус или кактус доброволец.
1
4
 
13
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Боли ме самолетоносача за здравето на тия безделници...