АЕЦ "Белене" или АЕЦ "Козлодуй" - кой проект ще бъде развит?

Според Нинова няма напрежение в коалицията по темата
94
АЕЦ "Белене" или АЕЦ "Козлодуй" - кой проект ще бъде развит?
Снимка: БГНЕС, архив

България ще продължи да развива ядрената си енергетика.

Това заяви говорителят на правителството Лена Бориславова в отговор на критики от БСП, че премиерът Кирил Петков се е обявил против проекта АЕЦ "Белене".

Според Бориславова предстои да бъде решено от каква нова ядрена мощност се нуждаеем.

"Както е залегнало в коалиционното споразумение, е въпрос на допълнителен анализ и съгласуваност - въз основа на изнесени данни, кой проект е най-правилно да бъде доразвит. Дали това е АЕЦ „Белене“, или АЕЦ „Козлодуй“, без да изказваме преференция на един от двата на този етап", коментира тя.

Вицепремиерът Корнелия Нинова отрече да има напрежение в управляващата коалиция по темата "АЕЦ Белене" и посочи, че това твърдение е преувеличено. Според нея диалогът е нормален.

"Това, което според нас би трябвало да се случи, е по-скоро да се свика този експертен състав - всяка партия да даде експерти и те да направят най-доброто приложение за България, което ние след това политически да обсъдим и да вземем като решение, нищо особено", каза тя.

Другите партньори в управляващата коалиция също отрекоха да има разнобой по въпросите на ядрената енергетика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: АЕЦядрена енергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито АЕЦ"Козлодуй" ще има нови блокове, нито АЕЦ"Белене" ще има! Вземете го разберете,стига с тия размисли и страсти и само да разпъвате като локум тази болна тема за България!Само Турците да си построят 4-те блока,затваряме и тези два дето имаме и България ще почне да купува ел.енергия!Честито !
73
0
 
0
 
! Отговори
А преди 2 години
АЕЦ Козлодуй има Ел. Мрежа. Ще е по евтино да е там.
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито единия !!!!!Само разни мушенници ще оберат парите :))))
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На пропадналата територия ще се развиват само лукуми за гьола. Гарантирано.
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е да бъде държавен проект и АЕЦ Козлодуй да бъде инвеститор и собственик на 7 и 8 блок. Най-страшното в енергетиката е да затворим след време държавния АЕЦ Козлодуй и да го заместим с частен АЕЦ Белене. Държавен АЕЦ Козлодуй с 4 блока означава сигурност и евтин ток. Частен АЕЦ Белене означава трагедия и ужас за народа, а и за бизнеса. Частен АЕЦ Белене ще бъде новият изнудвач като Американските Марици, умножен по четири. Национално предателство е да се строи частен АЕЦ Белене.
69
7
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Колко по 30 години ви трябват да проумеете, че и 10 АЕЦ - а да построим ще плащаш това което определя пазара !!! Гoвeдa !
68
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ядрената енергия не влиза в зелената идея, не я и признават. Някои държави в Европа се опитват да я приравнят, но трудно ще стане, дори невъзможно. С оглед на това, една нова АЕЦ си е ритуално самоубийство. Нещо за което ще се хвърлят милиарди, само за да бъде затворено след определен период от време.
67
4
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Харвардските юпита са на инструктаж в САЩ.После ще изпълняват американските виждания за енергийното развитие на България.Нещо неясно?
66
3
 
10
 
! Отговори
Дилемата преди 2 години
Дали наш АЕЦ или ще купуваме ток от Турция
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асенчо каза че площадката в Белене е счупена
64
3
 
4
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
ергия, но на много по-ниска цена. На първо време трябва да се направи пробен малък реактор с гориво торий. Преедварителните сметки показват, че тория е неизчерпаем (за разлика от урана), може да е с по-ниска цена. И, не на последно място, от него бомби и големи аварии не стават. България може да е първа в иновацията, ето идея на управляващите да се равива ядрената енергетика. И пари може да се изкарат от ЕС, и специалисти да се обучат. Разбира се, в реалния случай това е труднопостижимо, но все
63
5
 
4
 
! Отговори
ТОК ИМА ,БЕ.... преди 2 години
КВИ АЕЦ-ове ...КВИ ГЛУПОСТИ , КАТО НЕМАТЕ ДОРИ ВЪЗДУХ У ЗАДНИЦИТЕ СИ ....ШЕ КУПУВАТЕ ОТ ЕНЕРГИЯТА НА ЕВРОПА --НАЛИ ВНАСЯТЕ ТАМ В ОБЩИЯ ЕНЕРГИЕН ПРЪСТЕН И ИМАТ КВОТА....??!....ИСКАТЕ ПАК ДА ПЕЧЕЛИТЕ ОТ ИЗНОСА ЛИ....??!!! ЗАБРАВЕТЕ!!!!
62
5
 
13
 
! Отговори
Белене преди 2 години
Имаше референдум. По-евтино ше излизе ако ке продържи с Белене. Това не е комунистическо мислене. Вижте какво правят Франция, Унгария, Румъния. От енергиен гигант на Балканите се превърнахме в енергийно джудже
61
1
 
10
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
И аз да си дам мнението, дето и пет стотинки не струва. Ураниевите реактори са свързани с военната индустрия. Може "атомна бомба" да се преобразува бързо в гориво за АЕЦ. Обратното също е толкова възможно да стане. Не искам да кажа "лесно', но е постижимо и се прави. Вече 60-70 години аха-аха деутериевият (термоядрен, синтезен) реактор уж ще тръгва, ама все котка му сече пътя и си говорим глупости. Мисля, никой от вас не знае, че реакторът, базиран на торий, ще достави много по-евтина електроен
60
0
 
15
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Тея пак анализи ще правят.То всичко поскъпна те още анализи правят,пък може и някога да почнат да работят.
59
3
 
10
 
! Отговори
Херо Мустафа преди 2 години
Който аз кажа и киловата 5 лева ясноо
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който каже Херо
57
0
 
2
 
! Отговори
Край преди 2 години
Не или а И.
56
1
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Без АЕЦ минаваме на свещи и дърва.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проекта на САЩ и после бум и без Бг

Спонсорирани публикации