Следващите 5 години ще усещаме последиците от войната в Украйна

Очаква се скок на цените на храни, петрол, природен газ, ключови суровини
1 мар 2022 22:00, Анисия Иванова
101
Следващите 5 години ще усещаме последиците от войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Икономическите последици от войната в Украйна ще се усещат в следващите три до пет години, прогнозира финансистът Преслав Райков. По думите, му основните ефекти ще се усетят през покачването на цените на храните, петрола и природния газ, както и някои ключови суровини, доставяни основно от Русия и Украйна.  

Инфлацията ще е по-голяма от очакваната, което може би ще накара централните банки да пристъпят към по-големи повишения на лихвените равнища в опит да я укротят, коментира Райков. 

120 долара за барел?!

Петролът и природният газ поскъпнаха чувствително от началото на военния конфликт. Според Райков покачването на цената на черното злато до 90 долара за барел е провокирано от политиката на ОПЕК+, но ръстът над тези стойности се дължи на геополитическото напрежение. Финансистът не вярва Русия да бъде изключена от ОПЕК+ заради военната агресия в Украйна, но "може да бъде санкционирана“ с покачване на количествата петрол на пазара в опит да се балансира цената.  

Въпреки всичко тя ще остане висока и не е изключено да достигне и до 120 долара за барел, ако Русия реши да спре газовите доставки като контрамярка срещу санкциите, коментира Райков. По думите му оптимизъм да не се стигне до такъв сценарий дават преговорите с Иран. При положителен развой страната ще се върне на петролния пазар, но няма да успее веднага да го направи с пълния възможен обем.

Нова Арабска пролет?

Доставките на пшеница и други селскостопански култури ще бъдат нарушени заради конфликта, което вече се отразява в сериозно покачване на цените им. В Египет огромна част от тези култури се внасят именно от Русия и изолацията на федерацията от международната търговия може да доведе до дефицита им в африканската държава. Това може да има не само икономически последици, но и да доведе до недоволство, което да прерасне в нова Арабска пролет, коментира Райков пред БНР.

Санкциите срещу Русия – докога?
 

Когато бъдат окончателно прекратени военните действия, най-вероятно част от санкциите срещу Русия ще бъдат отменени, прогнозира финансистът. Причината е, че те имат много тежък икономически ефект не само върху Москва, но и в целия свят. Най-дълго ще останат персоналните санкции, смята още експертът.  До смяната на режима Русия няма да бъде желан партньор, но все пак няма да бъде напълно отстранена от международната търговия, коментира Райков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама много съм възмутен и огорчен - вече 1 седмица нищо не пише никъде как имотите ще поскъпват бурно и безкрайно ?! Може ли така ?!
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
войната като келепир , произвежда се в момента на пълна мощност електричесто и се продава на борсата , кои спекулатни печелят , булгаргаз продава ли газ , защо ще стром нов блок на козлодуи и ще го преотстъпваме на гърците за 20 г Гн Просто г- н Лорер и тн ПП как вървят комисионите
79
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 2 години
2350 долара
78
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 2 години
2226 долара
77
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 2 години
До ШОПи на кирчо
76
0
 
3
 
! Отговори
факт преди 2 години
1700 долара газ за сега
75
0
 
6
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
И също така сърдвчно ще благодарим, с най-бурни овации, на американския президент за голямото щастие, което ни спохожда!
74
0
 
12
 
! Отговори
ШОП преди 2 години
след пандемията дойде войната. След войната ще дойдат извънземните. Бах маааму писна ми от мизерия. Да ви го таковам на всички дъртофелняци от Сибир до Охайо дето управляват света и си играят на Господ.
73
2
 
8
 
! Отговори
Не е достатъчно преди 2 години
НАСТЪПВА следващата Световна Война няма как неизбежно е и е планирано.
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ринго Стар от години завършва всяко свое интервю с думите "Мир и любов". Казвах си "Брей какво изтъркано послание". Но сега разбирам, че един барабанист и то не от най-добрите, е по-мъдър и прозорлив от всички политици взети заедно. На хората са им нужни мир и любов-това е.
71
2
 
1
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Това .. е... доста оптимистично ....А червеното бутонче?
70
3
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
1 - ви атрибут за мислене - нашите сенсори 2 - ри атрибут за мислене - логика. Колко е 1+1, ами 2. 3 - ти атрибут за мислене - памет, както при компютрите. 4 - ти атрибут за мислене - емоции. Ние можем да бъдем в любов и ненавист. Компютрите и роботите нямат изграден четвърти атрибут за мислене, понеже интерфейсите за връзка с хардуера са в мнемоничен код - единица и нула... А ние Хората сме Да и Не ... Но не вярвам нито в Да и нито в Не!
69
3
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
На всеки език казваме "Аз съм" Какво е това "Аз съм"? Това е чиста жива енергия, която отива във Вселената. Вселена, Безкрайна, Славна, Страстна и Срамна. Връща се обратно и се свързва с интерфейса, както при компютрите - наречен Главен Мозък на нашето тяло. Знаете ли как се свързва нашето "АЗ" с нашият Мозък - Ум за да има РаЗум? ... с четири АТРИБУТА ЗА МИСЛЕНЕ!
68
5
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Знаете ли къде се намират във вашето тяло, вашите пра, пра, пра баби и дядовци и сега ви следят какво правите? Първата клетка от майка ви и баща ви, която започва да се дели и създава бебенцето в корема на майка ви се намира в началото на гръбначния стълб - мозък, появява се сърцето, главата, ръцете, краката. След 9 месеца излязохте и започнахте да плачите и какво казахте? ... " Мамо дайте ми Мляко от Галактика Млечен Път"
67
6
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Влезте в Българският саит https://konop.bg/И отворете Очите си!Конопа лекува всички видове болести, понеже ние - нашето тяло е изградено от него.
66
1
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Та то и самата дума ИСТОРИЯ е чисто Българска .... Ама сте я забравили... Истината за Торта с която нашите деди са покривали Земята... И понеже сме отглеждали Коноп от хиляди години.... нищо не е останало от него.... Той конопа от един декар произвежда 40 тона Кислород... Два пъти годишно ... Еххх Радост на Земята!
65
2
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Край на технологиите с петрола! С усмивка към Конопа, отглеждан от нашите деди от хиляди години! Идете в ЮТЮБ и напишете на английски "Ford, Car, Hemp. 1941" и вижте цялата кола е направена от конопена пластмаса, горивото е от коноп и хората които я карат са с конопени дрехи и си хапват конопена торта.
64
2
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
В момента сменям икономиките на планетата Земя. Пластмасите и всичко направено от петрол, хиляди години поставено под земята не може да бъде унищожено. Какво да правя с тоя ***? Та затова всичко ще правя от Коноп, както от хиляди години. И пласмаса, и дрехи, и храна и леки коли и наноакумулатори - велики капацитори. Земята и Слънцето са нашите майка и баща. Поклон!
63
8
 
0
 
! Отговори
споко преди 2 години
Русия е бензиностанция с оръжие. След украинскта авантюра ще бъде ръзоръжена и цената на нефта и газа ще паднат драстично. Виждам бъдеще, по хубаво то преди. Американците (Клинтън) ги изправи на крака, но видяха че това беше грешка. Вече няма да правят така.
62
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Няма страшно,ще фотосинтезираме.Това американците не го умеят.