Пламен Павлов: "Булгаргаз" трябва да излезе на пазара като търговец

Тогава ще се случи диверсификацията, смята той
23 мар 2022 20:30, Анисия Иванова
16
Пламен Павлов: "Булгаргаз" трябва да излезе на пазара като търговец
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България се оказа единствената страна в Европейския съюз с изтичащ договор с "Газпром експорт", което е притеснително и същевременно е предизвикателство за българската енергетика. Ако не се предприемат действия за нов договор, това означава, че залагаме на карта нашите търговски интереси и интересите на цялата ни енергетика, защото нямаме алтернативни доставки. Интерконекторът сам по себе си не решава въпроса с доставката на газ, той извършва само транзитиране. Това каза Пламен Павлов от Българска газова асоциация, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Дори и "Булгаргаз" да не подпише договор, това не означава, че по тръбопровода няма да преминава руски газ за Сърбия, за Унгария, за Гърция, за Македония, подчерта Павлов.

"Трябва без много приказки да не пропускаме никакви възможности и да не се отказваме едностранно".

Павлов сподели, че в момента работодателски организации подготвят писмо, в което ще приканят правителството да не заема крайни позиции. "Мълчанието е злато. Не трябва да се говори излишно. Когато му дойде времето, „Булгаргаз” поне трябва да изиска условията за договор".

Сега е времето българският национален газов доставчик да излезе на пазара като реален търговец на газ. "Булгаргаз" трябва да преоцени цялата си политика, да се регистрира на съседните борси, да излезе на регионалния пазар, да излезе на европейски пазар, за да може наистина да осъществи една диверсификация.

"За една трета от потреблението на България имаме сигурна доставка".

Количеството, което ни е гарантирано по договора с Азербайджан, е 1 милиард куб.м. годишно. Цялото потребление на България е около 3-3,2 милиарда куб.м. годишно .

Цената на газа по договора с Азербайджан е обвързана с цената на нефтените продукти и расте, когато и техните цени растат.

По отношение на възможността за покупка на втечнен газ Павлов посочи, че затруднението произтича не от това дали го има в наличност, а от ограничеността на приемния терминал в Ревитуса. "Трябва не само да осигурим газ, той трябва да дойде до нашата система”.

Във връзка с идеята за единно договаряне на газ в Европа Павлов каза, че е скептик що се отнася до обединение на този принцип.

"В общи линии ние се обединяваме повече на идеологически принципи, но не се обединяваме на икономика. Ако ние наистина сме един субект с Германия, с Холандия, с Дания, ще бъде съвсем друго. Ще имаме сигурност”.

Нещата отиват натам всеки да спасява сам себе си.

Още за това необходими ли са нови преговори с "Газпром", какви са възможностите за покупка на втечнен газ, ще бъде ли разширено газохранилището в Чирен и ще има ли единно договаряне на газ в Европа може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Тенев преди 2 години
Хора мислете! Ако Булгаргаз не подпише договор с Русия, а до колкото разбрах от експерт, за това са нужни около 8 месеца. Газ ще има, но ще се сключи договор с частни фирми и те ще определят цената. А тя, чрез посредници ще бъде много висока. Ако нашите слабохарактерни политици не направят нищо по въпроса се предвижда следващата година 2,5 пъти по-висок стандарт. Тоест невъзможност да се оцелее. Ако не се обединим българския народ ще попадне в колабс.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда, тока така го диверсифицирахме, че бизнеса ще фалира....
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Частните пазарни фирми ще застанат на входа и на изхода на Булгаргаз отново. Вече живеем в свят на санкции и бизнесмените намират далаверата от санкциите. Те ще произвеждат газ от нищото, ще сключат няколко договора с празни фирми доставчици на газ, собственост на кипърски клошари, и ще преодолеят санкциите и ембаргото. "Георгиос от Кипър ми доставя газ". "А той откъде го взема?" "Ами, питайте него". Те вече мислят за контрабандата на петрол и стоки от и за Русия.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези бизнесмени не разбраха ли, че спираме пазарната икономика и въвеждаме политическа икономия? Те искат да финансират войната на Путин срещу Европейския съюз и НАТО. Цената и пазарите ще са политически. Наложихме санкции, никой няма да излиза на пазара и да запълва пазарна.
4
2
 
1
 
! Отговори
Бгг преди 2 години
Пикливите български търговци ревът. Ами регистрирайте се вие по борсите и купувайте и продавайте. Сега нали е свободна нашата и всички евроборси са отворени за вас. Надцаквате ги с пари и купувайте. Ама това не е като да усвояваш еврофондове.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
parvo pitaite bulgarcheta na elektronen mashinen referendum, hem da ne vi rajdiasvat elektronnite mashinki za glasuvane. ;) hem i da znaete kakvo jelae chovekat, varhovniat suveren faraon na republikata bg, deto stoi na piramidata na vsichki bg vlasti.
2
0
 
1
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Предателите ще поискат частни фирми да подписват договори с Газпром и така да избегнат държавна намеса . И да получаваме евтин газ . Това няда стане и цената зс глупостта на определени рубладжии ще платим ние.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Синът и дъщерята ан Стефан Янев работят в Булгаргаз.