Фармацевт: Над 300 лекарства липсват в аптечната мрежа

Проблемът най-вероятно ще се задълбочи, смята Николай Костов
5 яну 2023 09:47, Елка Василева
28
Фармацевт: Над 300 лекарства липсват в аптечната мрежа
Снимка: архив, БГНЕС

Над 300 лекарства липсват в аптечната мрежа, част от тях са антибиотиците. Това заяви пред БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

По думите му за деца липсват най-много суспензии - 23, което е притеснителното, защото са твърде много.

Още по темата
Сезонът сега започва и най-вероятно проблемът ще се задълбочи, предупреди Костов.

Той подчерта, че липсите са започнали още от началото на декември. В момента в много случаи не може да се даде и заместващ антибиотик, но там, където е възможно, се прави, каза той.

По думите му не износът е причината за проблема с антибиотиците, а увеличеното търсене. Той посочи, че търсенето този декември е било двойно повече спрямо същия месец на миналата година.

Според него дистрибуторите не са предвидили двойно повече количества в плановете си, а вече е късно да се правят договори за нови доставки, защото такива биха пристигнали след 6-8 месеца.

Николай Костов смята, че решението е единствено в допълнителен внос.

Министърът е запознат с проблемите с лекарствата и е ангажиран, посочи той и припомни, че в последните дни са дошли 4 от сериозно липсващите лекарства.

Вентолин и Пулмикорт се появиха за малко и пак изчезнаха - там проблемът е голям и количествата веднага се изкупиха, каза Костов.

По думите му никога не е бил толкова сериозен този проблем: "Той е трупан с години и не са взимани мерки".

Николай Костов съобщи, че няма липсващи имуностимуланти и витамини.

Липсват обаче сиропи за деца с ибупрофен, посочи той. Когато лидерът липсва, всички останали се държат в малки количества и те свършват много бързо, обясни фармацевтът.

По думите му проблемите в Европа са сходни. Той посочи, че във Франция има голям проблем с парацетамола. Според него решението е производството в Европа да се завиши.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 година
Що триете неудобни коментари бе евроатлантици ? За пари не родината си ,а и майките си ще продадете
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гарантирано от "устойчивата" политика на ГЕРБ-ДПС.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скапахме си нашето производство и сега чакаме на внос. Утре ако стане катаклизъм и вноса секне съвсем ще гризнем дръвцето.
9
0
 
4
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 година
Намираме се на прага на грипна епидемия. Всичко живо киха и кашля. Учениците си ходят болни на училище, за децата лекарства няма. Решението е само едно. Обявяване на грипна епидемия за 2 седмици докато застудее и се успокоят нещата. Но няма хора с топки да вземат това решение.
8
0
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Народа Пазарува от Одрин ........
7
3
 
7
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Забавно е как обикновеният функционален *** без 2лв. в джоба си мисли как твърдият алкохол го пазел от нещо си. Твърдият алкохол скапва имунитета. Неслучайно ще се гътнеш на 65. Защото си много здрав. Неслучайно и всичките ракиджии Баньoвци умират на по толкова и от векове сме ПОСЛЕДНИ по продължителност на живота в Европа. Защото все много знаете как пърцуците ви ви правели здрави...
6
1
 
5
 
! Отговори
Фармацепка преди 1 година
В аптеките се продава предимно козметика, плажно масло и презервативи, какви лекарства?!? Добре че поне още може да се намери аналгин и аспирин.
5
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хапове пия многооо ама многуууу рядко и то само при екстремни ситуации.... Един път почнеш ли хаповете си ставаш легален наркАман до гроб.Всяка вечер по 100 200мл. твърдо и ниТ грип ме лови ниТ ковид.А лятото бяха дошли на морето приятели от щатите и август месец хванаха ковид за трети път!!!а са боднати с всички игли+бустер.Питам ги каква е файдата от ваксините?И последва любимия ми отговор *Ами караш го по леко и няма да умрешшш*.... Повече не коментирах...
4
0
 
2
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
То добре, че са само толкова. Но това е ЗА СЕГА, а след година - две, колко ще са?
3
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Нормално. Все пак сме в ЕС.
2
5
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
А ти не меката китка защо работиш за жълти стотинки и не смееш изобщо да се бориш за по-високо заплащане? Много си голям на приказки, а в живота по-нисък от тревата страхливец с има-няма 3к заплата в склада.
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е лесно. Всички лекарства, които трябва да са с рецепта, да са наистина с рецепта. Онлайн система. Отива истеричната майка Мими в аптеката с една рецепта и получава 1 опаковка. А не да вземе 2-3-4 или да обиколи още 20 аптеки и да изкупи всичко, за да се запасява. Както в САЩ още от 40 години насам. Колко лекарства си купил се пази в една голяма база, достъпна за всички аптеки. С 1 рецепта взимаш 1 път това, което е изписано, и точка. Не да се "запасяваш".