Бикове и фиеста! Памплона пак почете Сан Фермин

От днес стартира най-популярният фестивал в Испания
Обновена: 6 юли 2015 20:43 | 6 юли 2015 20:27, Красимир Ангелов
2

Снимка: БТА

Хиляди туристи се събраха и тази година на централния площад в Памплона, за да отбележат началото на фестивала “Сан Фермин”, който е най-известният в Испания заради тичането пред биковете по калдъръмените улици, съобщава АП.

Деветдневният празник започна с традиционния вик от балкона на кметството:" "Мъже и жени от Памплона, да живее Сан Фермин! и изстрелване на ракета. Утре сутрин ще бъдат пуснати и първите бикове по калдъръмените улици към арената.

За фестивала на Сан Фермин са характерни денонощни пиршества, прекъсвани от всекидневното тичане сутрин пред огромни бикове по калдъръма. Улиците на града са пълни и през деня, и през нощта със стари и млади, като освен коридите има балове и концерти. По време на фестивала градът с 250 000 жители набъбва до 1,5 млн. души с туристите.

Сан Фермин е светецът-патрон на Навара. Фестивалът датира от края на 16-и век, макар корените му да са още по-стари - от времето, когато Испания приема християнството, припомня БТА. Пускането на биковете става световноизвестно, когато Хемингуей го описва в романа си "Фиеста", публикуван през 1926 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОЛЕ- ОЛЕ..... ама с кредитите са по- зле и от гърците...... След време май ще видим... ОЛЕЛЕ- ОЛЕЛЕ....