До 2 бона глоба за търговия с билки без тапия

НС бистри промени в Закона за лечебните растения
Обновена: 25 мар 2011 10:58 | 25 мар 2011 10:57,
21
До 2 бона глоба за търговия с билки без тапия
Снимка: Булфото

Глоба от 100 до 2000 лв. или имуществена санкция от 300 до 3000 лв. ще се налага на физически и юридически лица, които нарушават забраната да продават, изкупуват и превозват билки без издадено разрешително.

Това предвиждат приети на второ четене от парламента промени в Закона за лечебните растения.

Депутатите определиха долна граница от 500 лв. на глобата за този, който в нарушение събира, изкупува, извършва първична обработка и търговия с билки от лечебни растения. Максималната санкция остава до 3000 лв.

Позволителното ще се издава от директора на държавното горско стопанство, когато билките са в горска територия – държавна собственост, или от кмета на общината.

Ако лечебните растения са в земя от поземления фонд – частна собственост, документът се издава от собственика или арендатора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като няма пари за лекарства хората се надяват на билки и таз надежда за живот искат да отнемат !!!
17
0
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 13 години
Глоба от 100 до 2000 лв. или имуществена санкция от 300 до 3000 лв.Ето това е ГЕРБАко така щедри бяха на заплатитеАМА милиционера е свикнал да взема не и да дава
16
0
 
5
 
! Отговори
eet преди 13 години
скоро се готви и проекто закон и за тези, които си купуват билки на дребно, за лично ползване..и честито, ще могат да бъдат въведени под съдебна отговорност...
15
0
 
6
 
! Отговори
БГ преди 13 години
УТРЕ И НА МАГАРЕТО ЩЕ ИСКАТ КАСОВ АПАРАТ ДЕТО ПАСЕ ТРЕВАТА
14
0
 
7
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 13 години
*-Това е подписка срещу готвеното от евроскотовете престъпление под име директива 2004/24/ЕС! Който иска да каже-НЕ!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това не може да е истина . Оказа се , че ЕС е по лошо и от ислямския радикализъм .
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
maleeeeeeee zabraniha ni da si berem bilki predstavqte li si ???
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Долу герб ние м***алите от шекер мааала нема да гласуваме Боко
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В този закон има нещо, което може да се счита за положително - че *** за да ходи да скуби билки и да обира ябълки на зелено от градините, трябва да има разрешително от собствениците, горския и кмета, но това едва ли някой някога ще го спази:(
9
0
 
24
 
! Отговори
аноним преди 13 години
Нали билкарите са конкуренти на фармацевтите-защо да не ги препънат по някакъв начин?
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да видим дали няма да пооправят сега и закона за марихуаната, че затворите са пълни с тинейджъри, заловени с фас канабис.
7
2
 
3
 
! Отговори
tapungeri преди 13 години
Abe po princip sa pravi che chovek bez da zapoznat ne bi triabvalo da prodava bilki,OBACHE....OBACHE...mamka vi mr*sna tova li vi beshe nai vajnia zakon v parliamenta na dneven red????Horata izdiviaha ot nemotiata a vie vmesto da rabotite s/u tova se zanimavate s bilki...e niama da se opravimmmm niamaaaaaaaa
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Позволителното ще се издава от директора на държавното горско стопанство, когато билките са в горска територия държавна собственост, или от кмета на общината. За издаване на разрешение за търговия с билки се подава писмено заявление по образец (приложение 19а към ППЗАДС) до началника на митницата по местонахождение на търговския склад или обект или в най-близкото митническо учреждение.Към заявлението се прилагат документи, определени с правилника за прилагане на закона (раздел V от ППЗАДС): 1. удостоверение за актуално състояние - оригинал или нотариално заверено копие, в случаите, когато лицето не е пререгистрирано по реда на Закона за брането по ливади; 2. заверено от лицето копие от документ, удостоверяващ единния идентификационен код на лицето и броят ливади;3. заверено от лицето копие от удостоверението за регистрация по Закона за данък върху добавената стойност;4. декларация, че лицето не е в производство по несъстоятелност или ликвидация;5. свидетелство за съдимост за обстоятелствата по чл. 90а, ал. 2, т. 4, буква "а" от закона (лицата не са осъждани за престъпление от общ характер-бране на билки), а ако лицата не са български граждани - декларация;6. декларация за обстоятелствата по чл. 90а, ал. 2, т. 4, буква "б" от закона ( лицата не са били членове на управителен или контролен орган или неограничено отговорни съдружници в дружество, прекратено поради несъстоятелност, ако са останали неудовлетворени кредитори); 7. удостоверение за наличие или липса на данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски;8. точен адрес и вид на билките и ливадата както и часът за бране, начинът на късане и спазване на Евраопейската директива за бране на билки;9. документ за собственост или договор за наем на помещенията на ливадата;10. копие от разрешението за въвеждане в редовна експлоатация на ливадата или друг документ, удостоверяващ предназначението му, издадено от съответния компетентен орган, съобразен с европейското законодателство;11. свидетелство за регистрация на фискално устройство съгласно Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби на билки/трева в търговските обекти чрез фискални устройства; 12. декларация за обстоятелствата по чл. 90а, ал. 2, т. 8 и 9 от закона; 13. копия от сключените договори за доставка тревни изделия или списък на доставчиците;14. копие от издаденото разрешение за продажба на билкови изделия, в случай че има такова.С едно заявление може да се поиска издаването на разрешения за повече от един търговски склад или обект на територията на една ливада.
5
0
 
12
 
! Отговори
OoOoO преди 13 години
Садите гербери,далаверата е голема.Много се харчат,пък и на висока цена
4
1
 
23
 
! Отговори
ринго преди 13 години
Забравиха Закона за дищане на въздух в Република България....по колко имаме право и какви данъци и такси ще се плащат годищно
3
0
 
6
 
! Отговори
tihatavoda преди 13 години
Нещата се развиват в посока ,аз на теб лечебна билка , ти на мен , лечебен масаж...Разрешителните ще останат за участие , в духовата музика.
2
2
 
13
 
! Отговори
Мери Джейн преди 13 години
За тревата няма забрана! Дерзайте! До 2 тона минава за лична употреба! Сади се без разрешение - не е билка, а и не изисква специални условия!
1
1
 
20
 
! Отговори
супер ! преди 13 години
ето , сега вече ще се оправи икономиката !!крайно време беше да приемат този важен закон !!