Може да влезем в процедура на свръхдефицит, предупреди Горанов

МВР взема 125 млн. от актуализацията на бюджета
Обновена: 11 ное 2014 14:56 | 11 ное 2014 13:56,
53
Може да влезем в процедура на свръхдефицит, предупреди Горанов
Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

Общият дефицит по Консолидираната фискална програма на касова основа да бъде 2,9 млрд. лева, или 3,7% от БВП, предвижда ново прекрояване на бюджета за тази година, одобрено на извънредно заседание на Министерския съвет. Това обяви на пресконференция финансовият министър Владислав Горанов.

По негови думи това е сериозен дефицит, който се дължи на грешно планиране от предходното правителство на Пламен Орешарски и на лошо управление на еврофондовете.

Още по темата
Горанов посочи, че има натиск върху правителството на Бойко Борисов за спазване на прага от дефицит в размер на 3% от БВП, което обаче би довело до просрочия към бизнеса и прехвърляне на дефицит в следващата година.

Горанов посочи, че заради заложения дефицит в новата актуализация е възможно България да влезе в процедура на свръхдефицит (която се задейства автоматично при прехвърляне на 3%), но беше категоричен, че при това условие веднага ще бъдат предприети стъпки, така че публичните финанси да влязат в рамките на трите процента.

Горанов изтъкна, че това няма да бъде прецедент за страната и посочи, че в предишната процедура по свръхдефицит сме успели да излезем от нея в срок. Министърът бе категоричен, че трябва да спазваме европейското законодателство и правителството ще използва всички възможни мерки за стопяване на дефицита.

Горанов изяви готовност за финансиране на дефицита на вътрешния и на външния пазар, но отказа подробности по тази тема.

С новия ремонт на бюджета кабинетът на Бойко Борисов предлага и допълнителни разходи по бюджетите на министерствата.

Най-големият разход е планиран за Министерството на вътрешните работи от 125,7 милиона лева, за социалното министерство са заложени 50 милиона лева, за здравното – 24,2 милиона лева, като с отблокиране на петте процента от резерва на МЗ те ще нараснат до 46 милиона лева.

За Министерството на регионалното развитие са заделени 13 милиона лева, за Министерството на земеделието и храните – 16,4 милиона, за Висшия съдебен съвет – 10 милиона, за Министерството на правосъдието - 5 милиона, за външното министерство - 3 милиона, и за ДФ „Земеделие“ 70 милиона.

Горанов посочи, че икономиите, които са за 50,8 милиона лева, идват основно от орязване на спрени проекти по публичната инвестиционна програма, като нетното увеличение на разходите е сведено до 278 млн. лв. от 448 млн. лв. допълнителни субсидии, предвидени в актуализацията на служебния премиер Георги Близнашки.

Заради увеличаването на дефицита се налага поемане на нов държавен дълг и промяна на предвидените дългови ограничения за 2014 г., които да позволят да бъде обезпечено допълнително дългово финансиране в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината, съобщиха малко по-късно от пресцентъра на Министерския съвет. Предвиденото ново дългово финансиране включва и предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и ликвидна подкрепа за банки в размер до 2,9 млрд. лева. Заради това се налага и увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 22,5 млрд. лв. (28,4% от прогнозния БВП), пише още в съобщението.

На критиките на социалните партньори, че ремонтът на бюджета за тази година не е съгласуван с тях, Владислав Горанов отговори, че ситуацията е аварийна и изисква да се действа, а и новото ръководство на тристранния съвет още не е определено. Въпреки това заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев е провел среща със социалните партньори, на която са разяснени промените по ремонта на бюджета, каза Горанов.

Той допълни, че работодателите считат определения дефицит за твърде висок, но побърза да уточни, че той е обективен, за да не блокират бюджетните системи. Горанов обяви, че механично дефицитът може да се свие, като не се извършат някои плащания, но за него това не е решение. По думите му, ако не се предприемат спешни и важни реформи в някои сектори като здравния и осигурителната система, разходите на държавата трудно могат да се свият, а механичното им свиване е непрофесионално.

По отношение на заема, който държавата ще отпусне на Фонда за гарантиране на влоговете, Горанов коментира, че за него това е най-евтиният и най-добрият вариант. По думите му държавата трябва да поеме дълга и да предостави ресурса на Фонда, вместо да се търсят други решения, защото е ангажимент на държавата да изплати гарантираните депозити, каквото е и европейското изискване. „Държавата трябва да поеме отговорност и да изплати влоговете максимално бързо“, заяви министърът.

Горанов посочи, че заемът няма да е безлихвен, но в никакъв случай не трябва да се търси вариант за бързо попълване на Фонда и това не е проблем. По думите на Горанов сега не е моментът да се увеличава размерът на вноските, които търговските банки правят към Фонда, защото това би означавало по-високи лихви заради запазването на печалбите на банките.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a moje li da vlezem v grajdanska voina i izchistim bokluka v balgaria.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eto kak stoyat nestata...240 razboynika i 8 miliona ofze.....
40
0
 
3
 
! Отговори
№32 е обобщил добре преди 9 години
Аз пък и вчера, и днес писах откъде да се вземат поне 4 милиарда, та да не се тегли нов заем, но едва ли ще предприемат такъв ход.Как да развалят рахата на БАН-аджиите? Нали там бяха наредени на ясла роднините и протежетата на средния ешалон от някогашната номенклатура? Може да е *** или да го мързи да гледа, но като е с връзки - става "учен" и дреме там до пенсия. После същите тези подредиха в БАН и децата си, а сега вече и някои от внуците им са там.Но защо са им имоти за 5 милиарда?!
39
2
 
6
 
! Отговори
кк преди 9 години
Има два начина на мислене:1. Така, както мисли началника2. Правилния.Влади мисли само по първия начин и върви напред.Щом му е наредено да докаже, че вървим към свръхдефицит, той ще плюе на всякакви професионални норми, но ще настоява, че е така.Браво, Влади! Браво,Горанов!
38
1
 
7
 
! Отговори
грт преди 9 години
Пицата на Вл. Горанов ще е още по-посна и от тази на Дянков.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяка тиква си има бостан.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето как малоумния български народ ще плати на вложителите на КТБ!Искаме си Боко, искаме Тиква!
35
0
 
15
 
! Отговори
Fan преди 9 години
До Анонимен 37Интересно, защо сега протестиращите преди не се вайкат и не плачат - как децата им ще плащат заемите на злия Орешарски (под 1 млрд се планираше заем!), а сега няма проблем за 5 млрд?!Няма проблем да се наливат милиярди в частни банки и никой да не гони кредитните милиардери?! Протести? Не - нали се уредиха на топли местенца умните,красивите и моралните най-вече....
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спешно трябва да започнат масови съкращения иначе държавата фалира!Имаме над 250 000 държавни служители основно чиновници по разни министерства, ведомства и общини както и 60 000 полицаи повече от колкото в държави 3 пъти по големи от Бг. Тези трябва да намелеят поне с 30%.. Да се оставят само най качествените кадри, тези които наистина вършат работа и да им се увеличат заплатите.
33
0
 
8
 
! Отговори
Усмихнатия Чичка преди 9 години
Усмихнатия Чичка от снимката преди месеци си подаде оставката и каза че не може да е в народното събрание защото иска да става милионер като съучениците си. Месеци по-късно, дали е успял да стане или не той се връща в народното събрание и става министър. Не знам колко е министерската заплата, но както и да я смятаме, той едва ли ще стане милионер от нея. И така, какво се случи с този човек, че престана да иска да става милионер и се задоволи с министерската си заплата. Това прераждане ли е?:)))
32
1
 
5
 
! Отговори
РадостинРадуков преди 9 години
Депутатски рапУхилени ,залисани ,така минават дните ни свободно ще си грабиме народните пари Вече 20 г съм депутат за мен закони няма чувствам се рахат Далавери, манекенки безразборно въртя аз с народно БМВ препускам с пълна газ Със самолета ше си джиткам вънка и у нас на гърба ви ще живея до сетния си час Не ме интересуват закони и дилемивъобще не ме е_е за вашите проблемиУхилени ,залисани ,така минават дните ни свободно ще си грабиме народните пари ....
31
2
 
7
 
! Отговори
Реформатори с ГЕРБ преди 9 години
ПОЧВАЙТЕ С РЕШИТЕЛНИТЕ СЪКРАЩЕНИЯ ВЪВ СОФИЯ
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе много му е весело на тоя.И как не,гласуваха си 5 милиарда лева заем и никой не протестира.Народа пак заспа.Не че предишните протести бяха всенародни,де.Те си постигнаха целта.Протестърите са в управлението на държавата и сега няма кой да протестира.Ако не беше тъжно,щеше да е смешно.
29
2
 
7
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Щом и тоя юбавец стана основен "предупредител", ясно ни е накъде ни водят. А и най-вече още колко ще ни водят ;)))
28
1
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
На Горанов усмивката му е...два цола и добре че поне тя е...без пари.Когато спре да се...усмихва,значи сме я закъсали...яко.Ще го следя и ще ви кажа;то без туй друга работа в Кривунделово...нямам.
27
4
 
12
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
АМИ ДА КАТО НАРОИХТЕ ОЩЕ МИНИСТЕРСТВА С НЕЗНАМ СИ КАКЪВ АПАРАТ ОТ ХОРА, ВРЕМЕ Е ДА НАТОВАРИТЕ С ДАНЪЦИ НАСЕЛЕНИЕТО ЗА ДА СТОПИТЕ ДЕФИЦИТА. НЕ ВИЖДАМ ДРУГ НАЧИН . НОВИТЕ МИНИСТЕРСТВА ЩЕ ИЗЯДАТ И МАЛКОТО ИКОНОМИИ КОИТО СТЕ НАПРАВИЛИ. БЕЗСРАМНИЦИ, УДУШИХТЕ ГО ТОЗИ НАРОД ОТ ДАНЪЦИ. КАК НЕ СТЕ ВЪВЕЛИ ОЩЕ ДАНЪК "ВЪЗДУХ" СЕ УЧУДВАМ ОЩЕ!!!
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само не става ясно какво е толкова смешно в това да влезем по свръх дефицит че тоя е така ухилен на снимката
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За образование, здравеопазване и култура, парите са около 400-500 милиона. За развъждане на *** над 4,5 милиарда, без щетите които нанасят с кражбите си. За полиция 1,5 милиарда на година, без щетите които нанасят с кражбите, далаверите и рушветчийството си. За покриване щетите нанесени от крадливите болшевишки гадове доста милиарди, последно окрадоха една банка. Гореизброените живеят в някаква идиотска симбиоза, развъждат се едните, за да може да крадат другите.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По отношение на заема, който държавата ще отпусне на Фонда за гарантиране на влоговете, Горанов коментира, че за него това е най-евтиният и най-добрият вариант_Не виждам защо държавата трябва да отпусне този заем, самия фонд може да получи въпросния заем срещу бъдещите си приходи, по този начин България няма да влезе в процедура по свръх дефицит, ама май то това е целта да ни вкарате в процедурата, та да отложите за незнайно кога въвеждането на еврото, което е от полза само за банковото лоби
23
0
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 9 години
В парламента и в правителството.