Метеж срещу Борисов!?

Депутати съветват премиера да работи, а да не се притеснява
Обновена: 27 яну 2016 15:47 | 27 яну 2016 13:30, Камелия Цветанова
340
Метеж срещу Борисов!?
Снимка: Reuters

Депутати обявиха пред Dnes.bg, че не са чули да се готви метеж срещу правителството на Бойко Борисов, но според тях едва ли кабинетът ще падне с протести, камо ли пък ако те са на ултрасите.

Според тях най-важното е министрите начело с премиера Бойко Борисов да си гледат работата, а не да се притесняват, че улицата ще ги свали от власт.

Още по темата

Че се готви сценарий за сваляне на правителство с протести, които ще започнат още в четвъртък пред Народното събрание, алармира вчера директорът на Правителствена пресслужба Севделина Арнаудова.

Сигналите в Министерския съвет били подадени от футболни агитки, които са призовани да излязат на митинг срещу властта на 28 януари от 15 часа пред Народното събрание, твърди тя.

Според нея протестите за събаряне на властта се организират от същите хора по стария познат сценарий от предишните блокади на жълтите павета, когато през 2013 г. бе свален първият кабинет на ГЕРБ.

"Ако кабинетът напредва по отношение на смислените мерки и реформи, не трябва да се притеснява от протести. Всичко е в ръцете на кабинета. Нека да си гледат съвестно работата, а не да мислят за външни заплахи", коментира реформаторът Мартин Димитров пред Dnes.bg.

Според него потенциална заплаха за властта може да дойде не от вътрешно недоволството в страната, а от Русия.

"Ако наистина има скрити заплахи, те са външни и могат да дойдат само от Москва, от никъде другаде", отсече той.

Димитров смята, че Русия има възможности да окаже такъв натиск, та дори да повлияе и на организирането на ултрасите.

Реформаторът бе категоричен, че има опити за намеса на Москва във вътрешните работи на България по някои ключови теми като големите енергийни проекти на България.

"Има и пропаганда колко е лош ЕС и как трябва да изберем Москва", убеден е той.

Зам.-председателят на парламента от БДЦ Явор Хайтов споделя мнението на Мартин Димитров, че кабинетът не трябва да се тревожи от метежи.

"Не дай си Боже, ако правителството се притеснява или се плаши от улични протести. Ако това е така, значи че правителството е наясно, че не работи в полза на обществото", коментира той.

Въпреки че не е чул за готвен сценарий за сваляне на властта, той смята, че ако падне правителството това ще е елемент от самата му конструкция, защото кабинетът е бил формиран по неясна формула.

"Има коалиционно споразумение между две групи, допълнително с трета такава и гласна подкрепа без участие в правителството. Това не кореспондира с европейските формули на управление", посочи Хайтов.

Дали обаче БДЦ би подкрепила евентуални протести, зависи от мотивите.

Очаквано становището на независимия Георги Кадиев, доскоро част от БСП, бе различно. Според него след като настоящият парламент е загубил легитимност, най-добре е да има предсрочен вот.

"Още с разговорите с двете каки, бизнеса на Пеевски, още тези неща накараха хората да нямат вяра и смятам, че е по-добре да се отиде на нови избори при цялата условност, че обстановката е нестабилна, нямаме нужда от избори, но за мен това е решението", посочи той.

Според него това може да стане по два начина – единият е, ако ГЕРБ поиска нов вот и вторият, ако улицата ги накара, като за Кадиев вторият вариант е по-вероятният.

Той смята, че недоволството на хората е много голямо, защото липсва усещане за справедливост и всякакво желание на властта за реформи.

Въпреки това и Кадиев призна, че не е чул да се готвят протести сега.

"Съмнявам се, че ако ултрасите могат да свалят едно правителство, ако това стане значи не сме държава, няма държава в света, където ултрасите да са свалили правителство, а и Борисов и МВР имат достатъчно ресурс да тушират такива неща", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха, опря дъното страната и дълбае на долу, а тоя обяснява, че Москва ще организира хората :Д Още малко глад, мизерия, корупция, нищета, псевдо реформи и заеми пълнещо джобчета и после нека е сигурен - народа ще стане ултраси, не разни футболни хулигани. А тея сополи които за 2 лева с джоба подкрепят целия фарс ше бъдат поставени на мястото - до тогава пишете политбулшитинг тука и дрънкайте глупости за отклоняване на вниманието от основното - когато се краде в такива размери, накрая идва пейдей
231
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей това на червения *** не му стига да си купи боза. При нови избори ГЕРБ печели с много , а БСП отива на кино , защото за тях ще гласуват един файтон хора. Днес на площада ще има само откачалки и няколко баби .
230
9
 
26
 
! Отговори
Адмиралъ преди 8 години
Всички на площадаааааа! Тази върхушка да си ходи и нови избори! Бой по канчетата!!!
229
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червените *** да говорят за корупция е все едно педофил да иска да стане детски учител . От 1944 г. БКП-БСП убива собствениците за да им вземе имотите и парите . Това продължава и до днес от техните наследници. Последния пример е как ограбиха банка КТБ и Станишев си купи имение в Швейцария и Брюксел . Та така другари комунисти-социалисти-капиталисти , но винаги терористи .
228
8
 
30
 
! Отговори
МИНЕВ преди 8 години
До ПАРТИЯ = МАФИЯ : ПРАВИЛНО Е РАЗБРАЛ ,ЧЕ СЕ ГОТВИ МЕТЕЖ ТОЧНО СРЕЩУ НЕГО-ЗАЩОТО Е БЕЗХАБЕРНИК И НИ ПЛАШИ ,ЧЕ БЕЗ НЕГО И ГЕРБ БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА Я ИМА ! МНОГО СА ТЕ НАПОМПАЛИ СПЕЦ СЛУЖБИТЕ , ДРУГАРЮ БОРИСОВ !
227
21
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
Ь бе не се ли намери поне един устаакъллия да каже истината .Изкате Русия. Ама тя е тука и ни спъва като задно колело на каруца. Нека вземе властта нотя е бедна и много слаба,ще ни срине лева,ще настъпи жестока инфлация,ще ни отнеме нови 20 години от живота. Ноооо щом сте се побъркали поканете я,но дупе да Ви е яко.
226
2
 
0
 
! Отговори
Геро преди 8 години
До 288. А ТИ там ли ще бъдеш.??????????
225
6
 
2
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Веднага го свързаха с ганчев абе *** тука има само пенсии тука таме некои млад остана бе не вилие срам веднага тъпеете
224
4
 
17
 
! Отговори
КАЗАХ преди 8 години
Ако ще протестирате да смените едно правителство с друго то вие сте глупци, нам не ни трябва ново правителство, а нов строй който да управлява държавата и той да е само от образовани хора с чест и достойнство, а за останалите смъртното наказание трябва да е награда!КАЗАХ И ТАКА ЩЕ БЪДЕ!
223
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да го свалите му махнете охраната.
222
4
 
26
 
! Отговори
До 291 преди 8 години
ХАХА ако има предсрочни избори герб ще вземат още по-малко гласове.
221
3
 
23
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Той си го организира. Те с Цветанов друго не могат. Няма да има предсрочни избори, които са изгодни на герберистите!
220
3
 
29
 
! Отговори
патриот преди 8 години
трият робство от учебниците било съжителство ,потготвят ни ново съжителство с 500 000 бежанци и южно турска българия това се прокарва от българомразеца и уникален манипулатор БОЙКО утре БОЙКО трябва да бъде свален
219
3
 
25
 
! Отговори
Bb преди 8 години
Не се хабете да пишете коментари. Гълтачите на екстременти от този сайт ще ги изтрият ако не са във възхвала на Фацебойко
218
4
 
34
 
! Отговори
СЛАВА НА РУСИЯ преди 8 години
ДА ЗАПАЛИМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!!ДА ЗАВЗЕМЕМ ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА --ТАКА СЕ ПРАВИ РЕВОЛЮЦИЯ ПО ЛЕНИНСКИ.ДА ИМ ПОКАЖЕМ--КАК СЕ ПРАВИ МАЙДАН ПО БЪЛГАРСКИ!ДА ПРОМЕНИМ , ЗАВИНАГИ СИСТЕМАТА!ДА ИЗГОРИМ ВСИЧКИ ПЛЪХОВЕ НА ГЕРБ И ДПС В НЕГО!НАПРЕД НАРОДЕ!
217
1
 
7
 
! Отговори
2222 преди 8 години
Звездичките на коментар 286 = KENEFISTAN
216
2
 
18
 
! Отговори
bb преди 8 години
До АнонименЕ ти какво очакваш като ни ,,управлява,,мутра.Той козината ще си смени,но нрава рекетьорски-не.Назначи си фигуранти министри и сега краде от всяка една сфера като за последно.Почна с КТБ.А *** се надпреварваха да го величаят.Но май сега и те се осъзнаха.
215
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Притрябвали сте на Русия.
214
4
 
20
 
! Отговори
СЛАВА НА РУСИЯ преди 8 години
НАПРАВЕТЕ ИСТИНСКИ МАЙДАН --В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ!НЕКА ДА ВИДЯТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ---КАКВО МОЖЕ АТАКА!ВЯТЪР ЕЧИ , БАЛКАН СТЕНЕ---ВСИЧКИ НА КОНЕТЕ!НЕКА В ЗАРЯТА ОТ ПЛАМЪЦИТЕ НА СОФИЯ ----БРЮКСЕЛ ДА ВИДИ БЪДЕШЕТО СИ!ЗАПАЛЕТЕ ЧЕРГАТА , НА ГЕРБ И СЪЮЗНИЦИТЕ ИМ!УБИЙТЕ ГИ!
213
6
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Чупете и палете--- всичко по пътя си.Нека знаят , ЧЕ АТАКА--- Е СИЛАТА НА РУСИЯ!НЕКА УМИРАТ ОТ СТРАХ , САМО КАТО ЧУЯТ ИМЕТО НА ВОЛЕН!СЛАВА НА РУСИЯ!