България – врата за иранския газ към Европа?

Министър Петкова ще обсъжда утре въпроса за реактора от "Белене"
Обновена: 11 юли 2016 16:16 | 11 юли 2016 16:07, Веселина Йорданова
36
България – врата за иранския газ към Европа?
Снимка: Правителствена пресслужба

Българският енергиен министър Теменужка Петкова и иранският й колега министърът на петрола на Ислямска Република Иран Бижан Намдар Зангане са обсъдили възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в енергийния отрасъл, по-специално в областта на природния газ.

Още по темата

Срещата е в рамките на официалната визита на премиера Бойко Борисов в Иран, съобщи пресцентърът на министерството.

От първостепенно значение за иранската страна е изграждането на експортни терминали за износ на втечнен природен газ в Персийския залив. Заедно с водещи западни компании от енергийния сектор се разработва голямото газово находище Южен Парс.

В момента в страната работи завод за втечнен природен газ, който произвежда около 18 млн. куб. метра, предвижда се да достигне максималния си капацитет до четири години. Министър Зангане е подчертал, че Иран смята България за свой близък партньор, който би могъл да бъде врата за иранските енергийни ресурси към европейските пазари.

Mинистър Петкова е представила пред иранския си колега напредъка по осъществяване на един от основните приоритети на настоящето българско правителство - диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси за България и региона на Югоизточна Европа.

По думите й един от възможните маршрути за доставки на ирански природен газ за България биха могли да се осъществят чрез бъдещия терминал за втечнен природен газ на Александропулис по междусистемната газова връзка Гърция-България. Министър Петкова е запознала иранския си колега министър Зангане и с плановете на българското правителство да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александропулис.

"Водим разговори с гръцките ни партньори за учредяване на съвместна компания. Очакваме до края на месец октомври да имаме яснота по техническите, финансовите и юридическите аспекти на проекта", е отбелязала Петкова.

Тя е поканила министъра на петрола да посети България, да се запознае с възможностите на модернизираната българска газопреносна мрежа. Очаква се през следващите няколко месеца да се възобнови работата на Смесената комисия по енергетика между България и Иран, както и на Съвместната работна група за природен газ.

По-късно пред журналисти енергийният министър коментира, че премиерът Борисов е поставил важните теми, свързани с диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ, а домакините са проявили сериозен интерес по отношение на интерконектора Гърция - България, както и възможността България да участва в изграждането на LNG терминала на Александруполис. Напълно реална е възможността след 3-4 години да бъде доставян природен газ от Иран през този терминал, смята министърът.

Утре предстои среща на министър Петкова с председателя на Организацията по атомна енергетика в Иран.

"На нея ще говорим по теми, касаещи атомната енергетика не само за оборудването от АЕЦ "Белене", но и за предоставяне на експертиза и специалисти в областта на атомната енергетика", каза министърът в отговор на въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двойна тръба ще е значи ?
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хубава забрадка (бурка) е избрала
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То не беше газ от Азербейджан , то от черно море, сега от Иран.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
газпром и мускалите да правят като вятъра
13
2
 
3
 
! Отговори
Една жена преди 7 години
Поредната фантазияПоредните мокри сънищаПоредните далавери.......Поредният Ужас без край!Че в Иран убиват жените с камъни, ако след смъртта на мъжа си някой ги наклевети без доказателства, че са имали отношения с брата на починалия съпруг...Заравят тези клети женици в ями до раменете и ги удрят с камъни, докато им размажат главите на пихтия и умрат в страшни мъки.С тези ли ще правим "търговия" и сближаване? Пусти пари и пуста ненаситност на управниците ни.Позор и Варващина.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък си мислех че България ще изнася бълг.газ от Черно море ,но явно газът е ирански
11
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До майтап русия да свиква че няма думата
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отидохме реактор да продаваме, а ще им продаваме мед, а те газ на нас. Бихте ли ми казали за кой точно е ползата от тази сделка. То газ от всякъде може да се намери, но на каква цена?
9
4
 
12
 
! Отговори
майтап преди 7 години
Врата,врата ако каже Русия там сега тя определя правилата,така че вратата маи ще си остане само на снимка,по голям е шансът Тиквун,да докара газ от Андромеда или от Плеадите.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добре газ от Австралия. Газопровод през центъра на земята е най-изгодния вариант. От самото въртене на глобуса ще се постигне голямо налягане!
7
1
 
16
 
! Отговори
Просто и ясно преди 7 години
Защо наша министърка е зачулена .....не разбирамПриела е исляма, само да видим дали Боко ще се обреже, както е обещал в Иран.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иранския газ ще дойде, а нашия пчелен мед обратно. Само,че утрепах ме пчелите заради дерматита, а и кораби за газ нямаме. Аре, мухабет да става, от куртоазия. Защото така..
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
страхотна новина, благодарим ти бойко,велик си
4
3
 
14
 
! Отговори
3 преди 7 години
Нашите мутреси ще се ислямизират първи .Отврат.
3
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Цирк русия да свиква че няма думата
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Пакетира се на кубчета,товари се на танкера и готово!В най - лошия случай,пълним празни газови запалки,товарим ги на танкерите и сме шест!
1
1
 
21
 
! Отговори
реално преди 7 години
Ние сме врата за всеки газ--скоро и от Луната ще докараме...А сега сериозно--ами ако погледнете глобуса-ще видите че това е възможно след много -много години.Защото точно Близкият Изток е най-нестабилният район в света--и то благодарение на САЩ......