ГЕРБ и "Атака" можело да са с чужди думи, а ДОСТ – не!

Лютви Местан обжалва отказа на СГС да регистрира партията му
Обновена: 11 юли 2016 19:50 | 11 юли 2016 17:30, Камелия Цветанова
184
ГЕРБ и "Атака" можело да са с чужди думи, а ДОСТ – не!
Снимка: Булфото, архив

Очаквано Лютви Местан обжалва пред ВКС отказа на СГС да регистрира партията му Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ).

Още по темата

В мотивите си той и адвокатите му оспорват аргумента на СГС, че ДОСТ е чужда дума и не може да е абревиатура на партия.

"Думата "ДОСТ" се съдържа в "Българския тълковен речник и означава приятел. За съпоставка, съкратеното наименование на управляващата политическа партия, с което същата се афишира в обществото и което също се скандира по митинги и други публични прояви – ГЕРБ, също е чужда дума, която в българския език идва от немската дума `erbe` (наследство). Чужди думи са и БАСТА и "Атака", използвани за наименованието на регистрирани в България политически партии, така също и думата "демокрация" – съдържаща се със свои производни в наименованието на множество партии. Да се откаже право на членовете на ПП ДОСТ на гореобсъденото основание, означава противоконституционно да се привилегироват членовете на други политически партии, като им се даде право да се сдружават в партии с наименования, използващи чужди думи, навлезли в българския език, а такова право да се откаже на членовете на ПП ДОСТ", посочват те.

Освен това в жалбата до ВКС твърдят, че решението на СГС е  постановено от пристрастен и предубеден съдия-докладчик по делото, която не спази "както субективните, така и обективните критерии за безпристрастност на съда".

Решението за отказа беше на съдия Лилия Илиева. Още през май Местан се оплака, че явно има политически натиск върху съда и заради това се бави регистрацията на ДОСТ. Първо били неясноти в Устава на партията, след това други неща и накрая той поиска отвод на Илиева.

Съдията обаче отказа и сега това е отбелязано и жалбата до ВКС.

"Съдията ни указа да обясняваме понятия и изрази с ясно и недвусмислено смислово значение като "установяване", "чувство", "национално достойнство", "пазарни отношения" и др. Също така съдията излезе извън границите на прегледа за законосъобразност и навлезе в полето на политическата целесъобразност, като ни указа да сочим реформаторски сили, предложения за промени в Конституцията  и гаранции за независимост на българските медии", посочват сега Местан и защитниците му.

Те оспорват и мотива на първоинстанционния съд да регистрира ДОСТ, че партията е създадена на етническа основа, заради преимуществено присъствие на учредители с турски имена.

Това според тях това също е неправомерна и забранена пряка и непряка дискриминация на новоучредена политическа партия и на нейните членове-учредители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 7 години
Думата е дос и като част на речта е частица. Примери:Седнало е Джоре, дос, седнало е Джоре;Изгреяло ясно слънце, дос, дос, Доне ле;Више село зелен явор, дос, под яворо извор вода, дос.
114
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кoмyнистите не могат да прежалят скъпата си рожба де-***-се, което отива в киреча, ако се узакони дост. Две различни партии на един електорат означава по-малко влияние върху живота на българите, но останалите тук за изцяло зомбирани и не осъзнават нещата. Затова са впрегнати всички ресурси за съпротива в защита на уж "омразното" котило де-***-се.
113
6
 
11
 
! Отговори
Рязан Турчин преди 7 години
До ФутурологЗа нас няма значение дали Ердоган или някой друг е на власт. Обичаме Турция, ние сме мюсюлмани, турци, какво общо имаме с Русия? Защо да следваме гнусния Доган? Нали ти е ясно, че в Родопа и Делиормана само ДПС или ДОСТ може да спечели.
112
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само *** може да си помисли че това са мотивите на съда. Това са мотиви на Тиквата. Добре го надиграха Местанчо.
111
8
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Мотивите на съда са пълна глупост.
110
2
 
8
 
! Отговори
Рязан турчин преди 7 години
до 146Малка поправка. Господина не печели в Германия, а стои на социалка------ГосподинЪТ се пише. На какви българи се правите тука, даже грамотно не можете да пишете!
109
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 120Откога национални престъпници ще могат да участват в избори?! А, да, и в затвора има урни!
108
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя псевдовъзпитаник на Алма Матер продължава със софистичните си изкаляквания на езика и с необразованите си сравнения в езикознанието. Сигурно оная, спортистката, му ги нашепва. Че тя, каквато беше в спорта, такава е и в езикознанието - професорката по езика, де. Лютфо смотан, "атака" е българска дума, произлиза от френската "атак", да не искаш да произлиза от "юруш". То ти на юруш трябваше да си в затвора за национално предателство, скри те турското посолство, сега акъл ще даваш!
107
7
 
9
 
! Отговори
Българин преди 7 години
този защо не е в затвора?
106
0
 
10
 
! Отговори
Възрожденци преди 7 години
Ако се чудите защо няма реакция от страна на ДПС в коментарите, отговорът е лесен. Общината в Кърджали по това време не работи, а за работата от вкъщи не се плаща.
105
1
 
8
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
ДОСТ Е НАСЛЕДНИК НА ВСИ4КИ ИМЕНА НА ПАРТИИТЕ В БЬЛГАРИЯ ---ЦЕЛТА Е ДА СЕ ЗАМАЖЕ ДЕЙНОСТА ИМ ОТ1989 ДО СЕГА ---СДС БСП И ТЕЬНИТЕ ПРОИЗВОДНИ---ДПС ПБ НФСБ И Т. Н
104
10
 
9
 
! Отговори
Pasha преди 7 години
Da jivee DOST
103
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Вътрешна Македонска Революционна Организация накратко ВМРО няма нищо общо с Република България но номерата минават"ВМРО е национално-освободителна организация на българите в Македония и е пряк наследник на ВМОРО, която е национално-освободителна организация на българите в османската империя. Ти си турче и затова не я харесваш, а и ВМРО яко го нахака на Местан. :)
102
2
 
4
 
! Отговори
Без думи преди 7 години
До Анонимен Ти си болен мозък !!!!
101
1
 
9
 
! Отговори
Загрижен преди 7 години
Трябва да признаем, че ЛМ е интелигентен и умен мъж !! За съжаление обаче е шпиьонин на Турция и мястот му е в затвора а не в политиката. Но кат се замисля ... доста от народните избранници също са за там!!!
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като изтри 110 на негово место дойде моя отговор , аз точно за това разправям с теа номера блокирай-изтрий
99
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забавлявам се с безпомощното квичене на турските ***, както и с върховните глупости, които изкарват като аргументи.
98
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вътрешна Македонска Революционна Организация накратко ВМРО няма нищо общо с Република България но номерата минават
97
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТГОВОРИЛ СЪМ ПРЕДВАРИТЕЛНО В КОМЕНТАР 110
96
1
 
5
 
! Отговори
до 106 преди 7 години
На колко дози сте до сега ?.