Адвокатът на убиеца на Лора тълкува присъди при смърт на зебра

Майката на загиналата: Това е много грозно, подигравка е!
Обновена: 14 юли 2016 13:31 | 14 юли 2016 12:55, Камелия Цветанова
14
Адвокатът на убиеца на Лора тълкува присъди при смърт на зебра
Архив: Булфото

Висшият адвокатски съвет е избрал за свой представител, който да изрази становище по искането на главния прокурор Сотир Цацаров тълкувателно решение на различните присъди при смърт на пешеходна пътека, адвокат Милен Ралчев, който защитаваше мотористът убиец на Лора Казанлиева, която беше пометена от него на зебра във Варна.

За това алармира депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, която е майката на загиналата Лора. Майката призова той да бъде сменен или въобще становището му да не бъде взето под внимание.

Още по темата

Лора беше убита на 17 юли 2011 година. Около 5:00 ч. сутринта 20-годишната млада жена се е прибирала с приятели, след празненство за рождения ѝ ден. Стъпила вече на пешеходната пътека, я е връхлетял мотор. С близо 90 км/час. Краят е фатален. Мотоциклетистът Деян Станчев е осъден на 2 години и половина затвор. Последната инстанция - Върховният касационен съда обаче намали присъдата му 6 месеца и постанови, че той ще лежи в затвора две години.

Мотивите на съда звучат така: "Налице е съпричиняване, тъй като пострадалата, без да се огледа, е предприела пресичане, като не се е съобразила с разстоянието до приближаващото МПС. На пешеходеца не е предоставено правото да не държи сметка за приближаващите превозни средства".

Заради това главният прокурор Сотир Цацаров сезира Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС за тълкуване на противоречията в съдебната практика по делата за престъпления при пътно-транспортни произшествия.

"ВКС се събра вчера за становищата на всички НПО-та, експерти, адвокати затова имат ли право пешеходците да преминават на пешеходна пътека и за мен да изпратят този адвокат е много грозно, защото той продължава да се подиграва не само с дъщеря ми, но и с много други хора починали на пешеходна пътека“, коментира Нели Петрова.

Според нея не може адвокат, който твърди, че Лора се е блъснала сама в мотора да дават становище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Теодор преди 7 години
Не искам да съдя, затова си има съдии и магистрати, но това решение не ми се струва справедливо и комай е извращаване на Правосъдието с главно "П". Да у.б.и.е.ш и затова да получиш 2 години затвор е много далече от това което очакват хората от правосъдието и много далече от Библейските закони на Справедливостта които гласят: Живот за Живот, Ръка за Ръка, Око за Око, Нога за Нога а по-леките престъпления се наказват с удари - до 40 удара. Така е и при арабите и там няма много престъпления.
12
1
 
0
 
! Отговори
_ преди 7 години
Както множество закони у нас, този е написан некадърно, и това предизвиква нужда от допълнителни тълкувания.Така или иначе, задължение на пешеходците по текущия закон е да се оглеждат и да преценяват разстоянията до превозните средства, преди да пресичат, ВКЛЮЧИТЕЛНО на пешеходни пътеки (чл. 113, т. 1); иначе ги грози "съпричинителство" на собствената им смърт. Също така, законът предвижда сигнал с ръка (чл. 120, т. 3, ал. (2)), та за по-сигурно махайте с ръка на колите преди пресичане...
11
15
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Много проста дама. Адвокатът, когато е в съдебна зала и защитава клиент, естествено е да ползва всякакви начини да защити тезата си. Тая гъска го обвинява, че се бил държал цинично. Иначе моето мнение е, че пешеходците трябва да са с предимство само когато им свети зелен светофар. И при никакъв друг случай. Пешеходец = ***.
10
2
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До lol Не е все едно.
9
1
 
14
 
! Отговори
lol преди 7 години
Да блъснеш човек на пешеходна пътека е все едно да се качиш на тротоара и да ометеш всичко което видиш там..
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В закона за движение по пътищата няма нито една дума за пешеходна пътека от тип зебра.За "зебра" има в Правилника за прилагане на ЗДП как се очертава***Чл. 64. Напречната пътна маркировка има следните изображения, наименования и значения:...3. "Пешеходна пътека" - М8.а) М8.1 - очертава се с широки непрекъснати линии, успоредни на оста на пътя;б) М8.2 - очертава се с две прекъснати линии напречно на оста на пътя. Използва се само на места с регулиране на движението със светлинни сигнали;
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали на вълка да отсъди дали вълка е прав или не.Уникален Висш адвокатски съвет.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За който не знае, а такива има много. В закона пише за пешеходна пътека, когато става дума за предимства и т.н. Накрая в закона е обяснено и какво е пешеходна пътека:ЗДП54. "Пешеходна пътека" е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.Няма различни предимства за зебра - пътеката си е пътека.
5
4
 
23
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Малко бъркаш. Това, че има пешеходна пътека, не променя максимално разрешената скорост. Иначе доколкото си спомням скоростта си е до 50 км/час - населено място. Този се е движил с 90 км/час, което по принцип означава, че пешеходеца не може да предвиди, че ще го връхлетят след секунда и че няма да има време да спре.
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво има да го умувате? Първо въпросният джигит е карал в два пъти по-висока скорост от разрешената, второ не е бил с повишено внимание при преминаване през пешеходна пътека...Що за и...т трябва да си, че да обвиниш жертвата?! Не била преценила! А тя от къде да разбере, че тоя *** лети с 90 км при разрешени 40 или 50?!
3
5
 
19
 
! Отговори
Факт преди 7 години
На всяка пешеходна пътела пешеходеца е с предимство, а не само на зебра, както непрекъснато ни втълпяват. Изключенията също се знаят - когато има светофар или регулировчик.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тва е нас.място щом има пеш.пътека....макс.разрешена е 50.---за кво говорят *** от съдебната курон.система
1
9
 
20
 
! Отговори
Законът преди 7 години
Стига с това зебра! Според закона няма никакво значение каква е пешеходната пътека. На всички видове пешеходни пътеки предимствата са едни и същи. Да напомня, че пешеходни пътеки са неочертаните продължения на тротоарите на кръстовищата, очертаните с две успоредни линии и тези от тип зебра.