Спорният закон за горивата – отложен с 6 месеца

Това стана след протести на дребните търговци на горива
23 яну 2019 11:23,
4
Спорният закон за горивата – отложен с 6 месеца
Снимка: архив, Булфото

Парламентът гласува на първо четене отлагането с 6 месеца на влизането в сила на закона за горивата, който предизвика острата реакция на собствениците на малки бензиностанции.

В закона, приет през лятото на миналата година и който трябваше да влезе в сила от 28 януари, се въвеждат финансови изисквания, банкови гаранции и капитал, който фирмите трябва да притежават, за да търгуват с горива. Това предизвика реакцията на дребните търговци на горива, които настояват, че законът ги ощетява и ще доведе до фалит на малките бензиностанции.

Още по темата

Така след заплахата им за протести в цялата страна министърът на икономиката Емил Караниколов предложи влизането в сила на закона да се отложи с 6 месеца - до лятото на 2019 г., за да се направят изменения на спорните текстове. И въпреки че депутатите подкрепиха единодушно отлагането, по време на дебатите опозицията обвини управляващите, че изобщо са били гласувани такива текстове.

"Днес гледаме законопроект, който трябва да влезе в сила от понеделник, законопороект, по който вече има проблеми. Да не казвам, че е дъното на парламентаризма, но показва как работи този парламент", скочи червеният Драгомир Стойнев.

Валери Симеонов от НФСБ пък се обърна към социалистите защо са подкрепили този законопроект и президентът не му е наложил вето, а сега отправят критики.

Симеонов призова и да се гласува отлагането, за да се поправи грешката, без да се правят "апокалиптични изказвания по отношение на импотентност на управлението". И припомни, че  при приемането на текстовете, в качеството му на вицепремиер, е предупредил за рисковете от гласуването на закона.

Владимир Николов от ГЕРБ пък настоя, че законът за горивата е необходим и не трябва да пропада. Затова призова и за отлагането на влизането му в сила и създаването на работна група, в която да се види какво не е наред и да се стигне до баланс в сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да да минат изборите и после си знаете бате ви Бойко как действа.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе да минат изборите пък после пак същото.