Експерт: Ресор "иновации" в ЕК е шанс за развитие на страната ни

Нужни са национални политики, смята Леона Асланова
11 сеп 2019 13:30, Анисия Иванова
14

"Иновациите и младежта" е новият ресор, който българският еврокомисар Мария Габриел ще поеме в следващата Европейска комисия. С какво ще допринесе страната ни за развитието на иновациите в Европа?

"Поемайки такъв ресор, трябва да си дадем сметка, че България е на дъното по иновации в ЕС и доста назад в световния индекс. Все още у нас няма достатъчно информация и добро образование по темата. Хубавото обаче е, че се поставя фокус и получаваме шанс за развитие", коментира в студиото на "България сутрин" експертът по иновации Леона Асланова.

Тя отбеляза още, че страната ни има потенциал в конкретни области от икономиката, в които имаме натрупани знания и опит, както и голям брой стартиращи компании, предлагащи различни конкурентни продукти и услуги. Такива са телекомуникациите, здравеопазването, леката промишленост.

"В момента най-голям брой стартиращи компании пробват със софтуерни продукти, тъй като е най-лесно и най-гъвкаво. В повечето случаи се изисква и малко финансиране. В този сектор България безспорно има потенциал за напредък", допълни Леона Асланова.

Пред Bulgaria ON AIR eкспертът заяви, че за да бъдем наистина добри, е нужно да имаме национални политики в областта, конкретни проекти, по които да се работи, както и важни за обществото теми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
bafff преди 4 години
абе тези сектори са за целия ЕС бе, няма никакво значение етноса на комисарите, парите и програмите са за всички 27 държави 500 млн население.това са пари за малцинства, ще се нагушат яко техните организации, нпо-та, бхк и пей сърце, после ще гласуват дружно да се отблагодарят като условие за тези пари и колелото се върти.това са пари за лгбт, за ***, феминистки дето прокарват затвор за съпруга за вербално насилие, затвор ако и кажеш кифла,не глоба, не развод, а затвор, чудесно, и ние баламите наливаме милиарди за тези нпо-та.
12
1
 
4
 
! Отговори
Изтъкнат специалист преди 4 години
Трябваше да ни дадат топ ресора Пеене и солфеж!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига сте венцехвалили всякави ресорчета,пришити към поредната калинка!Пак имаме големи "шансове".Ами и преди,когато хептен се "електронизирахме",с връх на електронизацията,НАП,пак имахме големи шансове!Ами такива имахме,когато ни набутаха в бандата НАТО и в кошарата ЕС!ВСе "големи" шансове,а се набутахме в единствената реалност -ВЕЛИКОТО И НЕЗАМЕНИМО ПОСЛЕДНО МЯСТО,С ЕДИНСТВЕНАТА ПЕРЕСПЕКТИВА,ДЪЛБАЕНЕ НА ПОРЕДНОТО ДЪНО...ДО СВЪРШЕКА НА ДЪРЖАВА И НАРОД!Ех,овце,вце-е!Бе-е-е!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направи ми впечатление, че за да се покаже важността на този сектор веднага се посочиха парите с които разполага. Оставам с усещането, че ни интересуват само парите не и дейността на сектора.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В статията пише , че България е на дъното по иновации в ЕС. Е НЕ ВИЖДАМ ЛОГИГА НА ИЗОСТАНАЛА В ТАЗИ ОБЛАСТ ДЪРЖАВА ДА И СЕ ДАВА ДА РЪКОВОДИ ТАЗИ ОБЛАСТ. ЛОГИЧНО Е ДА Е ОБРАТНОТО ДА СЕ ДАДЕ НА ТЕЗИ КОЙТО СА НАЙ-ДОБРИ.
8
1
 
8
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
За тях не е важен ресора, а колко кинти могат да "усвоят"!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има силно усещане, че този ресор никой не го е искал и просто ни го натресоха да запълнят бройката. За иновациите никой не ни е спирал, а за младежта - жална им майла на европейските младежи ако Мери ги подкара ... пък и летни лагри в Слънчев браг може да иморганизира. Страшен купон ще настане
6
1
 
9
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Сега куцо и съкато ще изпълзи да разкрасява и да обеснява как видите ли са ни дали най ултра, гига, мега важния ресор! Щом ви се налага да се обеснявате като продавачи на пазара как вашата царевица е най хубава. Той този ресор ако ставаше за нещо нямаше да се налага да се обеснявате като ученички! Единственото хубаво от цялата история е, че харизахме една от родата на гробаджиите на евроиздръжка, а не Баш Тиквондур да и прави измислено министерство като на Свинетзила за да е на наш гръб!
5
1
 
9
 
! Отговори
аха преди 4 години
Ние не знаем какво са иновации. Били сме назад, нищо че нашите патенти се експлоатират от Гугъл и Фейсбук, без разбира се да плащат. Нищо, че плевньо награди някакво джебелско същество, което се хвалеше, че който ползва на гугъл преводачката, всъщност ползва негов софтуер. Нищо де, тя и Габриел не знае какво са иновации - първото, което каза като еврокомисар беше, че ние гугъл няма да правим, нищо че САЩ издадоха патент на българин за нов вид търсене. Въобще простотия и лакомия!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експертке,ние вече 30 години се надяваме на някакъв шанс,за да отлепим от дъното.И не става,и не става!Докато на власт са хипер крадливи политици,ако ще и бюджетната комисия да оглавим,все тая.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а досега какво ни пречеше да се развиваме ?? освен шайката дето експериментира на наш гръб
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали са ни ресор, който никой не го интересува в ЕК. Баце каза, че е могъл да вземе ресора на външната политика и тук се изхвърли като падарин пред овцете си.
1
0
 
12
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Ще допринесе точно с толкова, с колкото допринесоха и предишните ни хрантутници на шефски места в ЕС, с нищо, ама ще им плащаме тлъстите заплати.