След 10 дни в ЕК изтича срокът за оценка на Плановете за възстановяване

ГЕРБ: Премиерът е изпратил документите без обществото да се е запознало с корекциите
5 фев 2022 16:04, Анисия Иванова
32

Спор за Плана за възстановяване на България между бивши и настоящи управляващи. От ГЕРБ заподозряха премиера Кирил Петков в лъжа, след като той обяви пред депутатите, че документът е преработен и вече е изпратен в Европейската комисия. Авторът на първия вариант на Плана за развитие - служебният вицепремиер Атанас Пеканов коментира темата в предаването "Опорни хора".

От парламентарната трибуна в петък премиерът обяви:  

"Планът е предаден на ЕК в момента и тя го разглежда. Предаването обаче отне доста сериозни промени в някои от секторните политики. Ние като ново правителство трябваше да преработим така, че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена. ЕК приветства тези промени и чакаме техния краен резултат", заяви министър-председателят Кирил Петков.

Опозицията оспори. Според ГЕРБ премиерът е изпратил документите без българското общество да се е запознало с корекциите.

"Самото допускане, че някои си е позволил да изпрати нещо в Комисията без то да е съгласувано тук и то със значителни промени е безобразие. В Комисията е изпратено нещо, което никой не е виждал или министър-председателят е излъгал?", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.  

След отговора на ЕК, че документът е изпратен още на 15 октомври и в момента се анализира, от ГЕРБ заподозряха, че става дума за стара версия.

"Това е планът "Пеканов", разработен от второто служебно правителство. В такъв случай, при условие, че Европейската комисия твърди, че планът, с който разполага, е подаден на 15 октомври, истина или лъжа са думите на г-н Петков от днес, че планът е предаден на ЕК в момента и тя го разглежда?", допълни Дончев.  

А според Атанас Пеканов вероятно това, което е направено до момента е само уточнения, а не официална нова версия на Плана.

"По-скоро е изпращане на някакви предложение на новите министри към ЕК. Един вид по-скоро не официално според мен, тъй като не знаем да има нова официална версия в момента", посочи бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов.

След 10 дни в ЕК изтича срокът за оценка на Плановете за възстановяване на държавите-членки. В първия му вариант бяха заложени проекти и реформи за над 6 млрд. евро, които България разчита да получи безвъзмездно от Европейския съюз.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
" Тъпи, но упор преди 2 години
- За Кирчо ли е това? - Дабе дааа... баш утива...за Герберасти в парламента...!
25
0
 
0
 
! Отговори
Кирчо бил "гроз преди 2 години
абат Бойно- Убавец !...Герберастията тотално почва да изкрейзва...мейби от мъка...
24
0
 
0
 
! Отговори
Кривоустия, кажи ! преди 2 години
Твоя план...каде лежи...? Знаеш само да се цупиш,...и "интелект" да симулираш ...!
23
0
 
0
 
! Отговори
Мене ме запознаха... преди 2 години
най-подробно с Плана...останах доволна...и, замина ! баба Стойна
22
1
 
1
 
! Отговори
нова преди 2 години
НЕ ЗНАМ ЗАЩО НОВИТЕ ВАРВАРИ БЪРЗАТ ЗА ЧУЖДИТЕ ПАРИЧКИ !!! ЗА ДА ГИ ОТКРАДНАТ МАЙ И ДА СЕ РАЗБЯГАТ КОЙ ОТ КЪДЕ Е !!!! ОСТАВКА -РАДЕФ ,КИРО БОЛНИЯ И КОКОРЧО ДАШНИЯ !!!!
21
3
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Много е лесно да се критикува на юруш. А някой друг замислял ли се е, че срокът за подаване на документа изтича? Защо го бавеха толкова правителства ? Щяхме да изтървем толкова милиарди безвъзмездна помощ. Нека документът да не е перфектен, но да е подаден в 12 без пет. Пак е от полза.
20
5
 
2
 
! Отговори
Слава Украiни! преди 2 години
Не чакайте пари от Брюксел, по-добре чакайте крепостните да нападнат Украйна, за да изчезнат от лицето на Земята. А после- пари колкото искаш.
19
1
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Някой беше казал, че няма по-лошо нещо от амбициозен некадърник.
18
1
 
6
 
! Отговори
герберски трол преди 2 години
До герберски ***. Ей такива като теб са ми много противни. Значи като са правили нещо лошо предишните и новите е оправдано да го правят, така ли? Ами нали щяха да са различни, нали публичност и прозрачност им бяха основни обещания и принципи, а? Нещо по това ще кажеш ли, глу.пак?
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков е младата и по-грозна версия на Бойко Борисов. Бог да пази България от активните избирателите и хората, които влизат в Българската политика. Светът има нужда от нова система, защото представляването на народните интереси не функционира
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Кирил Петков лъжата явно е издигната в култ. Като започна от май 2021 г. та не спря и до сега.
15
12
 
4
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
А плана , който бяха направили от ГЕРБ , кое общество запознаха с него , че не се сещам
14
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Нормални журналисти биха направили разследване какви са по-зелените промени дето се харесват на Брюккел. Защото лично аз подозирам, че една от промените е искане на повече пари, отделно от планираните вечче 50 милиона, за по-бързо закриване на АЕЦ Козлодуй.
13
2
 
14
 
! Отговори
Маке преди 2 години
ТОЗИ КИРЧО Е ГОЛЯМ КИР ТРЯБА Д СЕ ИЗЧЕГЪРТА МАЙ !!! А ПОКРАЙ НЕГО И РАДЕФ ААААААААА?
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще гушнат мангиза и пандемията ще свърши.
11
1
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
До 3. Нищо не си разбрал, глу.пак. НЕ Е ИЗПРАТЕН. Имат стар вариант. И защо реши толкова лесно, че ще ни дадат тези пари? Ама друго си е да преливаш от злоба към ГЕРБ, а?
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дано успеят да стане нормални европейци. Тая агония от тридесет години на промени ЯВАШ, ЯВАШ да тръгне.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече с нетърпение чакам да ги изнесат тия румени мeкeрета и нови избори, за да гласувам за Бойко.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма к'во да занимават обществото с плана си! То им вярва безпрекословно! Знае, че до лятоска ще настъпи благоденствие и всички ще отидат на море, най-малко в Гърция
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ама тези лъжат повече..от предишните.Радев ,Радев....какво ни натресе..