Кандидатурите за шеф на БНБ не разрушават коалицията

В БСП обсъждали това предизвикателство
19
Кандидатурите за шеф на БНБ не разрушават коалицията

По какви критерии БСП ще избере коя от кандидатурите за гуверньор на БНБ да подкрепи?

"При нас решенията се взимат колективно и ние помежду си оживено обсъждаме това предизвикателство. Но нямаме решение нито на ръководството на партията, нито на парламентарната група. Предполагам, че в петък сутринта ще направим обсъждане. Най-логично е да вземем решение, след като изслушаме и двамата кандидати, които са от братски партии в коалицията. Тази дискусия ще бъде изключителна интересна, защото тя ще бъде следена от специалисти", каза депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че във всяка ситуация е важно кой ще застане начело на БНБ, но сегашната ситуация е усложнена.

"Още повече, че ще има икономически предизвикателства пред България, които по размер, обхват и продължителност ще зависят от това, което ще стане в Украйна следващите седмици. Ние се движим по пистата към еврозоната, вече сме членове на Банковия съюз. Влизането ни в еврозоната не може да стане при всякакви условия. И това ще е екипът, който ще води преговорите", допълни проф. Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Народният представител поясни, че шефове на централни банки в ЕС имат богат опит в търговски банки, но има и гуверньори, които никога не са ръководили частни търговски банки.

"Каримански го познавам от повече време, защото той беше преподавател в УНСС в катедра "Финанси", там сме се засичали. Гюров го познавам от формирането на новия парламент. Но това няма голямо значение. Теоретично е възможно нито от двамата да не получи достатъчно гласове или да имат равен брой гласове", подчерта проф. Румен Гечев.

Той поясни, че на двамата кандидати ще бъдат зададени едни и същи въпроси.

Попитан защо коалицията не излезе с един общ кандидат, депутатът отговори: "Това не разрушава коалицията, защото се оказа, че и в двете партии държат на техните кандидати, не успяха да постигнат съгласие. В това не намирам нищо трагично. От гласуването на опозицията ще зависи кой от двамата кандидати ще бъде избран."

Според него Азербайджан се намира в силна зависимост от "Газпром".

"Газпром" предварително е изкупил огромни количество природен газ от Азербайджан. Не забравяйте, че това е бивша съветска република. Там има изградени дългосрочни връзки. Нищо не може да договорим дългосрочно без Русия. Към момента капацитетът за производството на втечнен газ в САЩ е натоварен почти на 100%. Те нямат възможност да увеличат доставките на втечнен газ на световния пазар", добави проф. Румен Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: БСПБНБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
иван преди 2 години
Румен Фалит Гечев говори за БНБ . Егати иронията ,този дори близо не бива да го допускат да минава до банка . Единственото място подходящо да този индивид е затвора .
14
1
 
4
 
! Отговори
Стар преди 2 години
Вместо да търка наровете в кауша при бай Ставри,той акъл дава !Цинизъм и срам!!!
13
2
 
3
 
! Отговори
другарю преди 2 години
решенията ги взимате колективно щото колективно ше си разделяте откраднатото .
12
1
 
5
 
! Отговори
бай Ламби преди 2 години
До Анонимен 5 В много голяма заблуда си!Тоя агент не трябва да е в затвора а да му се клатят краката увиснал на старата круша на мегдана!
11
2
 
10
 
! Отговори
оффф преди 2 години
Тоя другар по-добре да не говори за банки и банкова система че току виж сме осъмнали със 17 фалирали банки утре!"Професоре" що не си пийш мастиката бе, ами си тръгнал акъл да ръсиш и ти?
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може да давате думата на този пропаднал "политик" от Времето на Виденов. Питайте го колко банки фалира и каква хиперинфлация имаше през 1996год по негово време.
9
0
 
2
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До 9. , за единна кандидатура говорят основно от новите управляващи. Вземи се информирай малко по-добре преди да се плюнчиш по сайтовете. Това, че си обладан от неистова омраза към ГЕРБ е ясно.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новозабогателите гербери ако беше само един кандидат, водени от мамин Делянчо, по-известен с наема който ние плащаме на майка му за да живее в уж нейния апартамент, щяха във всички телевизии по команда да говорят упорки, че няма избор, сега пък декламилрат едно и също , че има разнобой. А бе смехурковци изгубили яслата.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросите на мисирките и цветанките ризови на джурналистиката: Защо са двама? Разрушавате коалицията?....................Защо е един? Защо няма избор?
6
1
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
Ами не е това речев, не е - цените, горивата и некадърността на правителството ще я разруши. Народът прогледна за "промяната".
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този трябва да е в затвора
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак изкараха счетоводителската мутричка от нафталина. Все си е друго крадец на милиарди да ти дава акъл по парична политика. ПРОФЕСИОНАЛИСТ
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тз докато разделят баницата ще я загубят . То колко време му остава на тва правителство ? То на ЕС ту му изтече времето ко остава за българските евроатлантически партии ??? На всички е ясно че не ни чака светло бъдеще в ЕС а все по задлъжняло ,обезлюдено и бедно с борба за олио от по 3 лв. Това е обещаното бъдеще . Бъдещето вече дойде . След 15 години ,,членство,, най сетне видим резултат.
2
1
 
7
 
! Отговори
?!? преди 2 години
ИТН стават средния пръст в коалицията. Ако никой математик каже, че среден в четворка не можде да има, е просто математик!
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунист кръв повръща-власт не връща.