Кирил Петков в Битоля: Екстремисти има и от двете страни на границата

Йотова призова премиера да не води втора външна политика
Обновена: 16 апр 2022 17:23 | 16 апр 2022 17:19, Александър Попов
266
Кирил Петков в Битоля: Екстремисти има и от двете страни на границата
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Кирил Петков учуди репортера от македонския портал „Трибуна.мк“ с отговора си, когато журналистът го попита „как е възможно да има споразумение между РС Македония и България, след като участник в правителството нарича България геноцидна държава“, предаде БГНЕС.

Преди две седмици лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов и участник в управляващата коалиция на премиер Димитър Ковачевски нарече България геноцидна държава. Според него България извършва геноцид и към днешна дата спрямо РСМ.

Още по темата
В отговора си пред македонския журналист Кирил Петков каза дословно:

„Това, което виждаме е, че има екстремистки политически позиции от двете страни на границата. Ние трябва да игнорираме екстремистите и да следваме правия път по принципите, които ние всички сме обещали на нашите гласоподаватели. Така че аз лично не бих отговарял на екстремистки позиции“.

Изявлението беше направено след като срещу Кирил Петков имаше обидни скандирания при слизането му от вертолета, с който той пристигна в град Битоля. Македонците скандираха „Татари гробари“ и „Мръсни псета“.

Както беше предварително съобщено при пристигането на българския премиер в Битоля бяха организирани протести от страна на „Съюза на антифашистите“ и техните последователи и крайнолявата екстремистка парламентарно представена партия Левица. В протеста участва лично и митрополит Петър от Македонската православна църква.

На част от плакатите пишеше: „Македонско малцинство в ЕС“; „ОМО Илинден Пирин – тест за демокрацията в България“; „Регистрирайте ОМО Илинден в България“ и др.

Междувременно вицепрезидентът Илияна Йотова призова Петков да вземе мерки съветниците му да не правят втора външна политика.

"Смятам, че министър-председателят ще вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика. Това би било много тревожно и дори опасно“, заяви тя в Битоля.

Според Йотова провеждането на една подобна втора външна политика означава олекване пред нашите европейски партньори. В такъв случай никой няма да гледа сериозно на нашата позиция, предупреди още тя.

Вицепрезидентът Йотово подчерта, че пътят на РСМ за ЕС минава през изчистване на всички спорни моменти помежду ни. „България няма никакво намерение да внася още един конфликт в ЕС“, категорична е тя. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
1
 
2
 
! Отговори
Братя Македонци преди 2 години
Вие сте тотално изперкали вследствие на дългогодишната сръбска "възпитателна" работа,дотам,че сте станали само едни СРЪБСКИ ПОМАЦИ,забравили Род,Родина,Отечество и честващи само "Сети Сава - Српска слава!Затова,каквито и обидни лозунги да издигате,каквито и опити за нагнетяване на напрежение да правите - НЯМА ДА ВИ СЕ ПОЛУЧИ!Докато не изпълните Договора с България - няма да видите ЕС!...Кой разбрал,разбрал - кой не - да отива на инструктаж в Белград и Масква!
207
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето не е за Балкана! Да си хваща канадските тайги- там е мир и любов и е лесно! Киролените просто не стават, ама народа да пробва, нали, да не се мине! Е, не става!
206
3
 
1
 
! Отговори
Стоянов преди 2 години
Кире с Боко вече тежите еднакво на кантара на лъжата, предателството и продажноста.
205
2
 
1
 
! Отговори
Who Cares преди 2 години
Ако в България имаше екстремисти, това рядко... нямаше да го има. Понеже няма, пак заради това рядко... България няма да я има.
204
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макетата да влизат ЕССР пък ние да излизаме, направо да им предостъпим нашето място
203
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро *** пак се е изхвърлил!
202
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... както се казва в България екстремисти са само щриката около Киро ***!Киро бре чети историята на България, Киро не може, не днае добре български!
201
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 218 Гласувахте за тях после ще ги метети Прав е Борисов Материала е лош Каквото си направиш сам и най големия душманин не може да ти направи
200
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая охранена *** и тя е отишла да не изтарве безплатния обяд,омръзнахте ни такива нищо-правещи с големи заплати.И те милите всичките като господаря си Гумен на раздумка защото за друго не стават.Оставка през месец май ще ви изметет всичките.
199
2
 
8
 
! Отговори
художника преди 2 години
Прав е Кирчо. ОМО Илинден са екстремисти, под крилото на правителството на РСМ. Само дето наще са една шепа д***рти пи***ници. :)
198
3
 
2
 
! Отговори
До българин преди 2 години
Пълни глупости. Прочети речта на Хитлер пред Райхстага по повод обединението на България.
197
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
предател излезе
196
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо дано да е изтрезнял скоростно! Колкото и да му се иска да изпълни поръчката трябва да гледа и електората, който се стопи съвсем!
195
1
 
15
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Кирчо,по-внимателно с тези умопомрачени македонски мозъци,защото те може да те сложат на пързалката.НИКАКВИ ОТСТЪПКИ!ВИДЯ ЛИ КАК ТЕ ПОСРЕЩНАХА,С КАКВИ ПЛАКАТИ?НИКАКЪВ КОМПРОМИС!
194
4
 
9
 
! Отговори
Канадски измамник преди 2 години
Кире, твойте екстремисти лежаха миналото лято на моста, носиха бесилки, ковчези и чували за трупове, нападаха жени с малки деца на Ситняково и освиниха центъра на София
193
1
 
15
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
Позицията е отслабнала ама Йотова не е
192
3
 
8
 
! Отговори
Поп иван преди 2 години
Кириле бот такъв . За едни сребърници предаде родината. Ама бог не забравя.
191
2
 
10
 
! Отговори
За България преди 2 години
Македонците ще ги пуснем, като си признаят, че са българи! Ако не стане, да се оправят...Другото е предателство към всички българи дали живота си за обединението на България! Тия селяни , като не са българи, да не споменават нашите предци! Като искат да са Македония, историята им започва 1945г. Точка!
190
1
 
20
 
! Отговори
Nqkoi преди 2 години
То тоя е толкова често в Македония и толкова им защитава позициите, че човек ще си понисли, че е техен премиер! Пълна излагация!
189
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йотов може да набие Кирова с тази разлика в телосложенията