Бунтът срещу богатите

Реакцията срещу заможните променя политиката от Европа до САЩ и Китай
Обновена: 9 авг 2012 20:45 | 9 авг 2012 20:45,
213
Бунтът срещу богатите
Напрежението между бедните и богатите расте. Снимка: архив, Reuters

Никога не е добър знак, когато политиците започнат да апелират към патриотизма на данъкоплатците. Защитавайки неотдавнашното решение на френското правителство да повиши максималната ставка на данъка върху доходите до 75%, министърът на финансите Пиер Московиси заяви пред в. "Монд": "Това не е наказателна мярка, а мярка на патриотизъм".

На богатите, обясни той, се дава възможността да направят "изключителен принос" за разрешаване на финансовите проблеми на Франция. Те със сигурност са много благодарни. Франция определено поема голям риск, увеличавайки данъците до много по-високо равнище, отколкото е в съседните държави. Грешка би било обаче да представяме правителството на Оланд като група социалистически динозаври. Истината е, че френското правителство е в радикалния край на нова глобална тенденция - международна реакция срещу богатството, която променя политиката от Европа до САЩ и Китай.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън предложи да разстели червения килим за данъчните изгнаници от Франция. Дори във Великобритания обаче, където максималният данък е 45%, се усеща ново настроение на враждебност срещу богатите. Дори консервативните политици не се осмеляват да защитават възнагражденията на банкерите.

Междувременно в САЩ Барак Обама води кампания за вдигане на данъците на "милионерите и милиардерите". Вярно, данъчните увеличения, за които настоява президентът, по френските стандарти ще бъдат смешно малки. Обама иска само данъчната ставка да нарасне от 35% на 39,6%, както и да повиши данъците върху капиталовите печалби и дивидентите. Част от реториката на президента обаче определено е повлияна от успешната кампания на Оланд във Франция.

Френският социалист разигра страхотна партия около "безразсъдния" начин на живот и приятелствата на Никола Саркози със свръхбогатите. В подобен стил Обама атакува Мит Ромни като представител на "единия процент", който избягва данъците, и се подигра с коня на съпругата му, участвал в олимпийските състезания по обездка. Тези тактики изглеждат рисковани, тъй като традиционно американците са по-склонни да се възхищават на своите богаташи, отколкото да им завиждат.

Лагерът на Обама обаче може да разчете резултатите от допитванията до общественото мнение. С марж от 64% до 33 % американците одобряват по-високите данъци за хората с доходи над 250 000 долара. Политическата чувствителност към пропастта между богатите и останалите не е типична само за Запада.

Начинът на живот на богатите и могъщите сега е най-чувствителната и опасна тема в китайската политика. Сайтът на агенция Блумбърг в Китай неотдавна бе блокиран, очевидно като наказание за публикуването на статия за семейството на Си Цзинпин, който вероятно скоро ще стане новият президент на страната.

Преди няколко седмици бунтовете срещу замърсяването в град Циндун взеха неприятен обрат, след като демонстрантите настояха да научат каква марка дрехи носи местният партиен секретар. "Твърди се, че след разкритието, че става дума за скъпа италианска марка, са го съблекли до кръста", съобщава Би Би Си.
Защо се случва всичко това? Както неотдавна писа Зани Минтън Бедоус в есе за списание "Икономист", "мнозинството граждани на света сега живеят в страни, в които пропастта между бедни и богати е много по-голяма, отколкото преди едно поколение".

Тенденцията е най-силна на Запад. Както посочва г-н Минтън Бедоус, в САЩ "делът от националния доход, отиващ при най-богатия 1% от населението се е утроил от 8% през 70-те години на миналия век до 24% през 2007 година". В крайна сметка подобна промяна вероятно ще разпали  политическо недоволство. "Спусъкът" за тази реакция бе Голямата рецесия, която засили натиска върху жизнения стандарт на обикновените хора, разкривайки в същото време неморалното поведение по върховете.

Западни политици, от Барак Обама до Франсоа Оланд, се опитват да овладеят и насочват това ново настроение. В Азия, където ударът на Голямата рецесия бе по-лек, вероятно действат други фактори. Интернет и засиленото използване на микроблогове улесниха разпространяването на информация и надигането на възмущение заради пропастта между работниците, които са подложени на силен натиск, и свръхбогатите.

Ако това ново настроение се затвърди, то би могло да доведе до края на ерата на по-ниски данъци, дерегулации и увеличаване на неравенството, което започна в края на 70-те години на миналия век с възхода на Маргарет Тачър и Роналд Рейгън на Запад и Дън Сяопин в Китай. Когато лейди Тачър дойде на власт през 1979 година, максималната данъчна ставка във Великобритания бе 83%. Тя понижи това равнище - първо до 60%, а след това и до 40%, колкото и остана до финансовата криза. Рейгън наследи максимален данък върху доходите от 70% и го понижи до 50 %, а накрая - и до 28%. В Китай Дън Сяопин улови духа на времето, отбелязвайки, че "да забогатееш е божествено".

Сега се утвърждава нова глобална нагласа. В Китай политическите лидери избягват откровената демонстрация на богатство. В западния свят финансово затруднените политици са нетърпеливи да повишат данъците на непопулярните напоследък богаташи. Големият въпрос е дали това все още е възможно в глобализирания свят. Както показват нетактичните забележки на Камерън за червените килими, всяко правителство, което твърде много и твърде бързо увеличава данъците, рискува да предизвика бягство на капитали и компании. Свръхбогатите са мобилни и имат добри съветници.

На "просто богатите" обаче вероятно ще им бъде по-трудно да избегнат новия натиск за по-високи данъци в западните държави. Джеймс Калахан, премиерът, победен от Тачър през 1979 година, каза мъдро: "Има времена, може би веднъж на 30 години, когато в политиката настъпват основни промени". Близо 30 години след началото на ерата Тачър-Рейгън ни застига нова основна промяна.

(в. "Файненшъл таймс", БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** френски милиционери революционери
165
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименТочно така е, нужен е правилен баланс. Социализмът и комунизмът се провалиха, както и митът за свободният пазар, който като някакъв бог сам щял да регулира всичко. Дори капиталист като Сорос винаги е бил против тая теория. Лошото е, че тя е като религия на бизнеса и политиците. И у нас е така - някой нещо да каже и веднага то обвиняват, че "това е против принципите на пазарната икономика"! И оня засрамено млъква. Трябва повече социална справедливост и повече социални отговорности!
164
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Да-а..Нещо се мъти, но историята не се повтаря и няма да стане каквото е било в 20-ти век. Не се знае. Комунизмът е хубава идея , но е химера. Нещо друго ще са е.
163
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименВоди, води! Преди рейгъномиката как са си плащали данъците? В Монако, или в хазната да отивали данъците на богатите? На запад лежаха в затвора за укриване на данъци. И сега може да стане така, ако има уредени държави със закони и прилагащи ги! И ще си плащат съответните лица! И държавите нама да са зависими като просяци(както е сега) от анонимни "инвеститори." Би трябвало да се сетят на запад, че суверенитетът на държавите е накърнен сериозно от финансовата им немощ -опасно е!
162
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До GMCНе си крий главата в пясъка! Това, което си написал, няма нищо общо с истинското положение на нещата. А те са ясни за всеки, който живее в тая страна: Единият лагер е от новобогаташи - от търговци, рекетьори, производители-монополисти, класически бандити и политици. А, има и олигарси по определението на Путин, прието от Първанов. Другият лагер е по-многоброен, но беден - това е народа на България. Напрежението между бедни и богати и у нас нараства, макар и по-бавно, робски навици.
161
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Увеличаването на данъците никога не води до нищо добро. Просто богатите ще отидат да плащат данъци в Монако, Кипър, или държави с ниски данъци. Или ще си регистрират цялото имущество на офшорна фирма. Начини за избягване на данъците има хиляди. Вместо да се стимулира икономиката, потреблението и инвестициите, французите само се закопават. Тъпо, по-тъпо, най-тъпо, социализъм
160
6
 
32
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Тестът е проведен успешно. От близо 200 изказали се никой и не спомена за евреите, а те владеят света с парите, правителствата и медиите. Те подемат борба за справедливост и ще са ръководители на революцията, както на Октомврийската, Френската - и съвременните арабски. После ще поведат борба за правата на човека, частната инциятива, богатството - че да отвори работни места и всички да станат богати. При тази въртележка те в разкоша на своите Оазиси си повтарят захилени - какви бунаци са гоите?!
159
3
 
49
 
! Отговори
Да-а.. преди 11 години
Почва се. Това е само началото."Нощта ражда из мъртва утробавековната злоба на роба:своя пупрурен гняв - величав..."Гео Милев, "Септември"
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
treoete bogatite kav vi e problema te i bez tova vi kradat.
157
1
 
84
 
! Отговори
GMC преди 11 години
Какво значи да си богат?За повечето хора от третия свят, средностатистическият българин е богат, защото има какво да яде, има собствено жилище, кола и т.н.Тази статия е за свръхбогатите, където парите по перверзен начин се трансформират във власт и обратно (банки, мултинационални компании със монополно положение и т.н.)А в България всеки мрази всеки който има 5 лева повече и презира всеки който има 5 лева по-малко.
156
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По лесното е да се отнемат парите във вид на данъци, експоприация, национализация или революция. По сложния въпрос е - Какво да правим с тези пари? Социалистите искат да ги раздават на бедните (т.н. социални политики), но това няма до донесе нищо хубаво за обществото в по дългосрочен план то става мързеливо, лениво, започва да иска всичко да му се дава на готово и в крайна сметка това общество умира. Либералите искат да се правят инвестиции, но покрай тези инвестиции се развихря корупция до небесата, защото едно е да си бизнесмен със собствени пари и съвсем друго е да си бизнесмен с чужди в случая обществени пари, отново обществото е потърпевшата страна. Така че докато не се открие правилния баланс и механизъм на управление на тези пари е безсмислено да бъдат премествани от един джоб в друг джоб.
155
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
176Става въпрос за това че си МНОГО ***!Сега разбра ли или ти требе жокер.
154
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може да служиш на Бог и на парите едновременно. Човечеството трябва да еволюира ментално и духовно, иначе сме обречени. Комунизъзм/капитализъм...всякакви изми са за промиване на мозъци, единственото исконно нещо, към което хората трябва да се стремят е нормална човечност и освобождаване от безумното предследване на ненужно излишни количества богатство. Познавам богати хора, които пред очите ми станаха богати и повярвайте - станаха отвратителни хора, МНОГО малко са тези, които не се променят.
153
1
 
18
 
! Отговори
"WAKE$HELP" преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата Власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.Кой има Интерес от това? Властта всъщност е в ръцете на Обикновените Граждани и по-голяма Сила от Обществеността няма.Гражданите Трябва да упражнят Своята Законна Власт върху досегашните политици,защото ТЕ досегашните политици са само жалки, лъжливи, подли и алчни "представители" на Гражданите, иззели властта от Гражданите, чрез Манипулация - наречена Представителна Демокрация.Трябва да Има Граждански Контрол у Нас върху Съдебната, Изпълнителната и Законодателната власт - в противен случай Цялото Безумие до Сега ще се повтаря Отново и Отново.Единственият Начин да се сложи КраЙ на това Политическо Безумие, което е до Сега - е Пряката Демокрация.Във Властта и по Конституцията на РБългария е Гражданите да Наложат Пряката Демокрация.Когато стане това - то Времето на Досегашните Безумни политици ще Свърши и ще Настъпи Времето на Обикновените Граждани.Докогато това е истина, това ще е Истината!
152
3
 
23
 
! Отговори
"WAKE$HELP" преди 11 години
Времето настъпи...За политициТЕ у нас от преди 23г. до Днес, да наметнат бял чаршаф и бавно да поемат към политическите гробища, защото Там е Мястото на политическите трупове.РБългария е на Последно място в ЕС и още по-лошо в Цяла Европа и най-лошо - Ние сме на Последно място в Целият Свят! Къде е причината за това? - Правилно в "НашиТЕ" "Представителни" политици до Сега.Техният Резултат от работата им за 23г. до Днес е нула 0, даже е още по-зле, защото е две нули 00.Гражданите са Длъжни при Този Резултат - просто да Пуснат Водата след ПолитициТЕ! ПВП! Граждани - Не забравяйте да Пуснете водата, защото Иначе ще има Голяма смрад! Във Властта и по Конституцията на РБългария е Гражданите да Наложат Пряката Демокрация. Действайте,Повтаряме Действайте Граждани.Цялата Власт е Ваша, а не на "представителниТЕ политици"!
151
0
 
2
 
! Отговори
Parcuc преди 11 години
А бунтът на бантускотишите кога ?
150
3
 
14
 
! Отговори
Who is next? Why? Gr преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.Защо у нас "бюджетът" няма пари и Няма да има? Защото у нас към бюджетният "сектор" са БезсмисленНо "Закачени" над 800000 човека чрез Безсмислен "Алгоритъм" за работа, а трябва ТЕ да бъдат десет пъти по-малко - 1% BG! Ако не бъде изпълнено Основното Правило за Вярно Съотношение между "АКТИВИ-стойност-качество-ефективност-РЕЗУЛТАТ" следва просто ФАЛИТ!.Защо у нас няма Закон за Фалит на Физическо лице, а в целият ЕС го Има? Кой има Интерес от това? Защо има разплащания в Брой? Защото са Непроследими у Нас, нали! И ето Ви Огромна Неконтролирана Престъпност.Защо касовите апарати у нас на Всеки "търговец" трябва Задължително да има on-line GPRS "непрекъсната" връзка с НАП? Никъде в ЕС го Няма това,а ние сме първи за това.Кой има Интерес от това? Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там,където няма Нравственост?Докогато това е истина,това ще е Истината!
149
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да има ги тези мафиотски агенции които взимат едни бясни заплати за да прикриват престъпниците.Какво стана с тоя енергииният мафиот Ковачки ,за некакви си смешни 16 ли 18 МИЛИОНА укрити данъци го оправдаха,а АЛ КАПОНЕ за укриване на данъци са му изгнили кокалите в затвора и там е умрял.А сега кажете ми за какво става въпрос.
148
2
 
23
 
! Отговори
"WAKE$HELP" преди 11 години
У НаС има ли Демокрация? Буквалното значение на думата Демокрация е Народовластие.У нас е Представителна Демокрация!- гласоподавателят Избира свои Представители, които се събират в законодателни или изпълнителни органи.Там ТЕ могат да извършват функции, за които гласоподавателят не ги е натоварил директно: участие в специални комисии, подготовка на проектозакони и гласуване на закони, Но по Собствено Усмотрение в Съгласие със Собствената им Съвест.Този тип Демокрация е БезсмисленНа Днес у нас, но е най-добрият Начин за Манипулация, Използван от политициТЕ до Сега.Докато у нас не бъде Приета Пряката Демокрация, която е Лесно Осъществима в 21 в. чрез електронните комуникации и идентификацията, всичко БезсмисленНо, което е до Сега, ще се Повтаря Отново и Отново.Засега от 23г. до Днес имаме само Мутрокрация. Единственият Начин да Имаме Демокрация, това е Пряката Демокрация! - Защото вече политициТЕ ще Подлежат на Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите! У нас Демокрация Нямa!
147
1
 
7
 
! Отговори
"WAKE$HELP" преди 11 години
Дон Балон Решил един Скучен летен ден да се погрижи за хората в страната Си Балонленд и извикал Своя малък съветник с Голямата сянка Хер Флик.Дон Балон:-Да направим нещо за хората, според МЕН Реформи например от 23г.- Няма? Хер Флик:-Разбира се и това съм го направил за Хората и извадил един Голям лист от Малкият си вътрешен джоб на сакото.Дон Балон изненадано взел листът и се Замислил дълго над него, накрая се усмихнал Тъжно и казал: -Хитър, много си хитър ТИ Хер Флик, като ято лисици, но Докога?