Стачка срещу Доналд Тръмп? Дързък опит, но ще успее ли?

Общите стачки в САЩ са рядкост, хората не са добре защитени от трудовото право
Обновена: 12 фев 2017 07:58 | 11 фев 2017 20:57,
171
Стачка срещу Доналд Тръмп? Дързък опит, но ще успее ли?
Снимка: Архив, Reuters

Кога за последен път е имало обща стачка в Америка? Отговорът на този въпрос е – никога, пише "Дойче веле".

"В САЩ не съществуват общи стачки", казва експертът по американските социални движения Кевин Бойл от Северозападния университет. Колегата му от Сиракузкия университет Ендрю Уендър Коен допълва, че е имало общи стачки на местно ниво, но и те са рядкост. "Последната обща стачка е проведена през 1946 година в Оклънд, Калифорния", посочва той. Тогава десетки хиляди работници прекратяват работа.

Опасенията

Според Ендрю Уендър Коен днес обща стачка е почти немислима. Понастоящем в цялата страна се провеждат годишно около 20 до 30 стачки, в които участват най-малко 1 000 стачкуващи. Именно поради факта, че масовите стачки в САЩ са рядкост, призивът за обща стачка на организаторите на протеста Марш на жените срещу Тръмп и други групи е не само забележителен, но и дързък.

"Идеята наистина е изключителна. Това че хората изобщо говорят за обща стачка показва колко е силна съпротивата срещу правителството на Доналд Тръмп и драматичните мащаби на мобилизацията в САЩ. Призивите за обща стачка показват колко яростни и разстроени са много хора, казва Ендрю Уендър Коен от Сиракузкия университет.

Историкът обаче си задава въпроса дали планираната обща стачка може изобщо да има успех в една страна, където хората не са така добре защитени от трудовото право, както в Европа. И където много по-малко хора са организирани в синдикати.

"Основният въпрос е дали организаторите ще успеят да убедят хората да поемат риска да бъдат уволнени или да си навлекат гнева на работодателите", казва Ендрю Уендър Коен.

Служителите имат предимство

Според Кевин Бойл, самата идея за обща стачка е проблематична, тъй като тя може да бъде подета предимно от хора от средната класа.

"Служителите могат много по-лесно да прекратят работа за няколко часа в сравнение с хората от работническата класа. Трудно е такава идея да бъде така обоснована, че да я приемат милиони хора. Една обща стачка няма да бъде възприета добре в голямата търговска верига Уол-Март, например", казва той.

Бойл съзира и друг проблем. Ако участието в стачката не придобие гигантски мащаби, съществува опасност цялата акция да бъде изтълкувана като неуспех, дори ако в стачката вземат участие много хора.

Бойл дава пример с мораториума за прекратяване на Виетнамската война на 15 октомври 1969 година. Този протест също е замислен първоначално като обща стачка, но впоследствие е преименуван в мораториум. И вместо до обща стачка, на различни места в САЩ се стига по онова време до масови демонстрации, които са повторени един месец по-късно.

Европа - пример за подражание

Подобни тактически въпроси играят второстепенна роля за жената, която чрез статията си в британския вестник "Гардиън" популяризира идеята за обща стачка.

"Аз не съм организаторка. Само дадох гласност на тази идея", казва писателката Франсин Роуз. "Живяла съм дълго време в Италия и си спомням много добре как в Рим чаках автобус, който никога на дойде", допълва тя.

Франсин Роуз е наясно, че общите стачки в САЩ са нещо по-необичайно, отколкото в Европа и че за американците е много по-трудно и по-рисковано да вземат участие в обща стачка, отколкото за европейците. Защо тогава е отправила призива за обща стачка?

"Просто смятам, че Тръмп и неговата администрация мислят единствено за пари и бизнес. И може би това е единственият път да ги уязвим, като прекратим работа за един ден. Това обаче не означава, че ще измерваме успеха на стачката изключително по въздействието ѝ върху икиномиката", казва Франсин Роуз.

Какво би станало без протестите?

"Аз не вярвам, че Доналд Тръмп ще подаде оставка дори ако всички американци прекратят работа за един ден, не купуват нищо и не пътуват. Ето защо е важно не да съсредоточаваме усилията си върху определен вид протест или определена акция, а да възприемаме всеки протест като упражнение за следващия. Този, който не може да напусне работното си място, може да се обади по телефона на някой конгресмен и да протестира. Ние можем само да предполагаме какво ще се случи, ако не дадем ясно да се разбере, че значителна част от американското население отхвърля политиката на Тръмп ", изтъква Роуз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За пръв път "Дойче веле" пише нещо вярно, че в "Америка" никога не е имало обща стачка. Напълно вярно! Не може ЦЯЛ КОНТИНЕНТ заедно да стачкува!
64
2
 
3
 
! Отговори
грешиш преди 7 години
До Анонимен 109Путин е руския шпионин!
63
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно в България НПО владеят медиите.Каква обща стачка вие май сте луди или ще получавате. ДОНЪЛТ ТРЪМП е изборът на СРЕДНИЯТ РАБОТЕЩ АМЕРИКАНЕЦ Не на ПАРТИЙНАТА ВЪРХУШКА И ***.САЩ КЕЙМБРИДЖ .
62
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
стачките в сащ започват от 1900 г за 8 часов работен ден и след това сепренасят в европа
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Майданче" на местна почва "ала Сорос"? Голяма закъсвация, голям зор....ти да видиш! Имат голям опит в отстрелването, няма ли да им излезе по евтино?
60
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стачките са организирани от Beyonce.Obama накрая каза: ние лесно няма да се Предадeм
59
13
 
1
 
! Отговори
S преди 7 години
ТОВА ТРЯБВА ДА СПРЕ, ОТНАСЯ СЕ ЗА ЦЯЛ СВЯТ!!Подменят близките ви хора с двойници-убийци!! И с кого всъщност сте в едно жилище?!Убийствата им се регистрират като самоубийства, но са си убийства!!Психиатрите да бъдат без повече достъп и отдалечен достъп до заключващи се системи, да бъдат разследвани докрай ли?! Те също участват..
58
3
 
5
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Светът се променя всяка минута и тоэи шеметен ход се отраэява на всеки АСПЕКТ от ежедневието на всеки от нас!!! А всеки иэбор, всяко действие или беэдействие са МОРАЛНА ДИЛЕМА!!! Не е клише да се твърди, че бъдещето е в ръцете на всеки един от нас във всеки един момент!!!
57
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лявото в Америка съвсем се обърка в опитите си да се спаси от агонията. Омешиха марш на жени със синдикални стачки, понеже "Тръмп мислел само за пари". Аз пък мисля и за гейовете, за общополовите тоалетни и за сектанските църкви. Значи ставам за президент!
56
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"хомосексуалистите,ислямистите"Първите са процентно най-голямата група от малцинствата, гласувала за Тръмп, с цел да изгони ислямистите. Тръмп е единственият кандидат в историята, развял ЛГБТ-знаме на републикански митинг. Колкото до мюсюлманите, в Европа след крайнодесните са втората най-голяма група, която харесва Тръмп.
55
6
 
24
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Куриозна ситуация-милиардер-ев.реин иска да свали обикновен милиардер,подкрепян от най-важните милиардери-ев.реи*!Дума да няма-в интересно време живеем!Иначе не е новост,че ев.реите използват милиони нищо не подозиращи хора за своите битки!Правили са го много пъти(Първата и втората световни войни примерно,ислямското нашествие в Европа сега),ще го правят и занапред.Не можем да ги спрем-много са хитри!!!!!*Рокфелер и Ротшилд са по-скоро трилионери,ама все пак са фамилии.
54
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ясно е че С.О.Р.Ос е в основате на тези протести."Финансирал е над 100 (!) отделни организации, които ги организират. Най-ужасяващото за мен беше, че като лице на Марша на жените по телевизията говореше убийца, била 27 години в затвора за отвличането и изтезаването до смърт в продължение на 10 дни в мазе на непознат 62-годишен човек за пари. Говореше за морал и човечност.
53
8
 
32
 
! Отговори
Боже, кви тъпаци преди 7 години
Проблемът на тези тъпотии е че американските гласоподаватели дето бачкат са гласували за Тръмп .
52
6
 
28
 
! Отговори
vivian преди 7 години
Тръмп е неудобен за световните кукловоди. Не мисля че ще изкара и година. Ще го убият като Кенеди, най-вероятно.
51
4
 
24
 
! Отговори
don преди 7 години
немога и неискам да ги мисля американците.Ясно е че С.О.Р.Ос е в основате на тези протести.Но те са една част от американското общество .Тръмп също има много повече привъргеници от протестиращите луппели.Битката между привържениците на ТРПЪМ и С.О.Р.О.С.О.И.ДИТЕ ще доведе до унищожаването на САЩ и затварянеуто в собствената и черупка. Просто ще бъде в изолация. В света има вече по мощни икономики он САЩ. А и великобритания иска да има хегимон над САЩ , затова излезе от ЕС.
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А аз си мислех, че аз не умея да губя. Аааахаха. :)
49
12
 
11
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Тръмп е президент на Света и на Путин.Така че внимателно да не го разсърдите.
48
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сорос няма да се кротне.Или ще предизвикат граждански бунтове и ще го свалят чрез импийчмънт или просто ще го гръмнат както гръмнаха Кенеди.Когато черните и латиносите в някой щати са повече от белите,когато хомосексуалистите,ислямистите,онанистите,толерастите са повече от нормалните и имат неограничени права,не може да съществува президент като Тръмп.
47
8
 
34
 
! Отговори
тъй тя.... преди 7 години
Колко много "Цветни революции" и Преврати спретнаха по света американците, колко много граждански войни, колко много невинно пролята кръв....Всичко на този свят се връща, като Бумеранг.На доброто -добро, на злото - зло!
46
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най много да направят някоя поразия и да му дадат повод да нареди на Националната Гвардия да се разгърне и да ги попилее.