В Русия арестуваха журналист заради материали за Украйна

Обвинен е в разпространяване на „съзнателно фалшива“ информация
15 апр 2022 08:15, Елка Василева
31
В Русия арестуваха журналист заради материали за Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Възбудено е наказателно дело срещу сибирски журналист, чийто сайт публикувал съдържание, критично към руската „военна операция“ в Украйна, съобщиха руски медии, предаде Асошиейтед прес.

Михаил Афанасиев, главен редактор на „Новий фокус“ в руския регион Хакасия, е бил арестуван в сряда от силите за сигурност заради информация за 11 полицаи от звеното за борба с безредици, за които се твърди, че са отказали да бъдат изпратени в Украйна в рамките на руските военни действия там.

Още по темата
Афанасиев е бил обвинен вчера в разпространяване на „съзнателно фалшива“ информация за руските въоръжени сили - престъпно деяние, за което той може да получи максимум 10 години затвор съгласно новия закон, приет миналия месец.

Журналистът е публикувал множество разследвания по деликатни теми в Хакасия, като организираната престъпност и предполагаеми злоупотреби с власт на местни служители.

През 2009 г. той беше обвинен в клевета заради материал, критикуващ реакцията на руското правителство на експлозия в най-голямата ВЕЦ, станала същата година. А през 2016 г. се твърди, че е получил смъртни заплахи от престъпна банда, действаща в сибирския Красноярски регион, след като подробно описал незаконната дейност на групата и съмненията за нейни връзки с местната полиция.

Друг работещ в Сибир журналист също беше арестуван в сряда по подозрение в нарушаване на новите закони за медийно отразяване на ситуацията в Украйна. Сергей Михайлов, основател на седмичника ЛИСток, който излиза в република Алтай, е в предварителен арест заради „призиви за санкции срещу Русия“ в медията.

Сайтът на ЛИСток е блокиран от месец март заради „насърчаване“ на действия, противопоставящи се на действията на Москва в Украйна.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сефте!
18
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Този ги направи като Северна Корея
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредната ПРОПАГАНДА срещу Русия - арестуван е за фълшиви новини а не че е за Украйна. Няма едно доказателство в това което е написал този и Русия каза още преди месеци че такива непроверени факти ще се преследват. След това СНН напусна Русия защото те единствено това правеха, публикуват измислени и непроверени фалшификации.
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какви думи да използвам, за да опиша що за сломен дух и пробита душа трябва да си, за да харесваш режим, който прави това, което е описано по горе. Като чуя русофил и си представям вечно конспиративния и неграмотен майстор, който ми сменя накладките и маслото. *** като гадулка, злобен, завистлив с мислене на севернокореец мечтаещ да имаме ракети и танкове повече от всичко друго и винаги наопаки на всички, такива хора не уважават човешката свобода, съответно тя е пошла и ги плаши.
15
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще арестуват всички продажни журналисти в Европа.
14
3
 
5
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Следва ареста на журналист написал че на борда на крайцера Москва е имало саботаж,екипажа сам е повредил кораба.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16 Антонио: Тони, Тони: на полицаите имат задължение да стоят в Русия. Те не са подготвени за война, нито имат екипировка нито нищо за война. Имат палки с които да бият хора. Та ако се пратят полицаи на война, няма ли да малко неправилно?
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16 Антонио: Тони, Тони материалът който е публикувал е за полицаи, които не са военни. В момента Русия не е обявила война и полицаите не им е работа да бъдат на фронтовата линия. Дали виждаш разликата?
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа нали тук искат да се показва информацията под различен фокус, да има дискусия. Да им пратим някой русофил да обясни че трябва да кма разнообразие на гледните точки, нали това беше опорната точка?
10
8
 
6
 
! Отговори
Антонио преди 2 години
а няма ли да направят същото в Украйна с журналист , който публикува материали за Русия? Не ни набивахте виновник
9
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В украйна арестуваха стотици още преди войната за много по-малко, но това е друго, нали?
8
8
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 2 години
Точно така, как смее тоя да не предава само алтернативното мнение ?Аз, вярвам само на Риа и Тасс
7
6
 
14
 
! Отговори
е ми преди 2 години
Това дори не е новина, а ежедневие в свободна Русия...
6
6
 
14
 
! Отговори
Комунягата преди 2 години
Е как няма да е фалшива информацията, щом великия вожд така е казал :D
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е лошо, но ВСИЧКИ диктатури го правят: от Владивосток през Берлин и Брюксел, та чак до Калифорния.
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 В Украйна има чадти ва ОМОН - за болба с масовине безледици. Те охраняват примерно м Херсон. Дори дамаха разбити руски камиони с тяхно оборудване - палки, щитови и др. Вече лъжете най-нагло.
3
5
 
8
 
! Отговори
Россия не одна преди 2 години
В Россия всичко е фасадно! Фасаден президент, фасадна война, фасадни танкове, фасадна войска от наборници от Сибир, както и фасадни Кадировци. И единствената нефасадна войска са Вагнер.
2
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там поне някой пише за другата гледна точка, а тук сте отворили едни усти, че САЩ та САЩ.
1
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако и той е лъгал като вас, е разбираемо