Учени създадоха два ембриона от изчезващ вид бял носорог

Последният мъжки почина миналата година
11 сеп 2019 22:42,
6
Учени създадоха два ембриона от изчезващ вид бял носорог
Снимка: Pixabay

Учени са създали два ембриона на северен бял носорог като част от усилията да спасят почти изчезналия вид, предаде ДПА.

Още по темата

"Отбелязваме важно събитие по осеяния с препятствия път, което ни позволява да планираме бъдещите стъпки в програмата за спасяването на северния бял носорог", се посочва в изявление, направено от Томас Хилдебранд от Института за изследване на животните и дивата природа "Лайбниц" в Германия.

През август учените успешно взеха яйцеклетки от последните две останали женски от вида - Наджин и Фату, които живеят в Кения. Яйцеклетките бяха изпратени в лаборатория в Кремона, Италия, и изкуствено оплодени със сперма от вече покойни мъжки северни бели носорози, пише БТА.

"След десетдневен инкубационен период две от яйцеклетките на Фату се развиха в жизнеспособни ембриони, които бяха криосъхранени за бъдещ трансфер. От яйцеклетките на Наджин не се развиха жизнеспособни ембриони", казва Чезаре Гали от лабораторията "Авантеа" в Кремона, Италия.

Учените планират замразените ембриони в бъдещ момент да бъдат прехвърлени на сурогатни майки от вида южен бял носорог, тъй като Наджин и Фату не са в състояние да износят бременност поради различни здравословни причини.

"Предстои ни да изминем дълъг път", споделят специалисти от резервата "Ол Педжета" в Кения, където живеят Наджин и Фату.

Процедурата е резултат от години на изследвания и набиране на средства, след като опитите за естествено размножаване на носорозите се оказаха неуспешни.

Судан - последният мъжки северен бял носорог, се спомина миналата година. Преди това обаче от него и няколко други мъжки екземпляра е взета замразена сперма с надеждата, че за спасяването на вида могат да бъдат приложени техники за асистирана репродукция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
X преди 4 години
До хехеПо принцип журналистите са кът. Всякакви - радио, тв и вестници със сайтовете. Масово учат някакъв тип филология или уж журналистика в измислени университети. С психологията е същото
4
1
 
1
 
! Отговори
ГМО преди 4 години
Обаче какво ще излезе, не се знае.Възможни варианти: еднорог, рогоносец, козирог, хардрок или шокиран биолог.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След дъжд качулка!
2
0
 
6
 
! Отговори
хехе преди 4 години
"Судан - последният мъжки северен бял носорог, се спомина миналата година."Споминал се бил... абе Павеле, абе Гълъбе, това приказка ли е или новина? Да не са те взели от Пеевските сайтове да работиш тук... или Пеевски е купил и тоя сайт, та всижки писачи сте все некадърници, да напишете нормална новина?
1
6
 
2
 
! Отговори
проко подрисоф преди 4 години
а бе не можели да заченат, не можели да износят. дайте ги на баш майстора порко, да ги изпорка по веднъж с меката краставица и близначета ше снесат след две седмици. да се направи в ЕК и нов отдел и нова комисарска работа развъждане на застрашени видове, барем некой се сети и за нас бугарищанците.