След гафа на "Графа" архитекти не искат ремонта на "Св. Неделя"

Те настояват за нов конкурс с чуждо участие
Обновена: 8 окт 2018 19:55 | 8 окт 2018 19:49, Камелия Цветанова
30

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоя кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков да прекратят обществената поръчка за концепция на пл. "Света Неделя" и да направят международен конкурс с широк достъп на български и чуждестранни архитекти, съобщи Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Конкурсът стартира на 17 септември и ще продължи до 18 октомври. Критериите бяха променени и вследствие занижени. Представителите на КАБ смятат, че най-добрата идея може да се появи в условията на реална и голяма конкуренция.

Скандали за милиони тревожат София точно година преди местните избори. Последният от тях е ремонтът на "Граф Игнатиев“ и площада около църквата "Св. Седмочисленици". Започнал с идеята за обновяване на една от ключовите софийски улици и предизвикал масово гражданско недоволство.

Ремонтът е мащабен: 50 хиляди квадратни метра, на стойност 24 милиона лева. С уговорката, че работата продължава. А площадът пред църквата просто не е измит.

Същите плочки очакват софиянци и в градинката пред Кристал. И въпреки, че ремонтът не е завършен, политическите сблъсъци по темата са факт.

Обвинения валяха и миналата година заради ремонта на булевард "Дондуков", който глътна 7 милиона лева за по-малко от 2 километра. Там спорът беше – павета или асфалт. Имаше анкети, протести и ремонти на ремонта. Докато едни разреждаха, други нареждаха паветата, които в крайна сметка се наложиха за настилка.

Няма как да забравим и булевард Витоша и по-точно фонтана в центъра на пешеходната алея, който първо изникна, после изчезна. За около 3 милиона лева общо. Три години по-късно остатъците от него още са си на мястото - по средата на алеята.

Последната идея е за изработване на мозайка с карта на планината Витоша. Тя трябваше да бъде завършена до края на лятото, в средата на октомври обаче още не е започнала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
4
 
! Отговори
ТОН преди 5 години
До АнонименПредставете си какво е в метрото под земята, където повечето дейности не се виждат.
21
6
 
3
 
! Отговори
Тон преди 5 години
До АнонименСтига ни това което *** до сега.
20
5
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
"Бат Бойко може да е само кмет на София! Най-много." Ген.Бойко Борисов ще бъде отново премиер в кабинета Борисов 4, а после ще бъде следващият Президент. Ще потърпите още 7 години!
19
3
 
10
 
! Отговори
До 9 - Неграмотния преди 5 години
Ти да не си мислиш, че се сменят само настилки и трамвайни релси? Ако е така, значи си тотално неграмотен червен ***.Защо пак лъжеш червен другарю??? Дай разчет на сметката си по точки. Да знаеш, че инфраструктурата не е подменяна от 100 г. Всичко е изгнило и се пука. Капацитетът отдавна не стига.Подмяна:на всички водопроводи и СВО.на цялата канализационна мрежа и СКО.на тръбите на топлофикацияна ел.мрежатаокабеляване за интернетукрепванияи много други невидими за теб неща
18
6
 
25
 
! Отговори
СУДЖУЦИ. преди 5 години
ДНЕС ЗАПОЧВАТ РЕМОНТ НА СЕВЕРНАТА ТАНГЕНТА, НАПРАВЕНА ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ.-
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯТ АРХИТЕКТ ПАНтЕЛЕЕВ ДА НЕ БЪДЕ ДОПУСКАН ДО НОВИЯ КОНКУРС.А ИЗПЪЛНЕНИЕТО ДА СЕ ВЪЗЛАГА НА ЕВРОПЕЙСКИ ФИРМИ. СТИГА ИМ НА НАШИТЕ ГЕРБЕРАСТИ ТОВА, КОЕТО СА НАГРАБИЛИ ДО СЕГА!
16
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде сте тръгнали да се правите на европейци? Европейците са правили революции, когато вие сте спали в Османската империя. Чак след революциите са правили ремонти.
15
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега разбрахте ли как ГЕРБ ограби държавата. Някой съмнява ли се, че пак ударихме дъното във всяко едно направление и посока.
14
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БГ няма фирма, която да може да направи качествен ремонт на каквото и да е - говоря за обществените поръчки, така както цените за завишени изкуствено десетина пъти. От кражби и комисионни, пак много оставят и пак не могат да го направят. Дреме му на оня отгоре, муа суджуците и ви се сме ... Знаете ли колко процента е комисионната за една поръчка уредена от вожда ... и коло от нея после остава реално ...
13
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Офандъчиха София - това е най-жалкото. А и като им гледам плочките и улиците, направо се плашя как ли строят метрото. Не стъпвам в него, забранил съм и на семейството ми да стъпва в него!
12
6
 
27
 
! Отговори
РазБойко преди 5 години
Вие си пишете , той се тъпче със суджуци..
11
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бат Бойко може да е само кмет на София! Най-много.
10
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберите бързаха за местните избори о такъв автогол си набиха... никой няма да гласува за падпадъкова никога!
9
9
 
32
 
! Отговори
Тряс преди 5 години
Крадлива и некадърна герберастка ***!
8
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма лапаница е настанала в герберово! Дали няма да ви приседнат тези парички, а Бобо?!
7
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да стане тая работа и с 50 милиона горница. Тия дето го можеха от архитекти, инженери, та до обикновенният майстор, избягаха да правят на запад площадите красиви и вечни. Тук останаха тия с купените дипломи и бай швед да правят ремонтите, тъй че с пари не става акъл си трябва.
6
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тия плочки първия интелигент с кола дето се натресе ще ги потроши до една а като завали и се напълнят с вода отдолу който стъпи получава бонус безплатно къпане на вън.
5
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли кво, дайте да спрем за малко всичките тези ремонти и да потърсим хората, създали фонтана на "Витоша" срещу 3 милиона лева. После да ги вкараме в затвора (или, по-общо изразено, "накажем", ако има и други идеи как точно), и да видим дали за настоящия проект ще кандидатстват същите хора. Толкова е просто.
4
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елитът свикна 10 години да краде на поразия и сега алчността и накадърността им изиграха лоша игра :)
3
33
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Като е много под 100 лв/м2, защо не се хвана да го направиш за 100 кинта? Или лаенето по форумите носи повече?