Заради COVID: Квартирите по-дълго без наематели, ще паднат ли цените?

Възможно е в скоро време наемодателите да намалят цените
6 ное 2020 19:00,
66
Заради COVID: Квартирите по-дълго без наематели, ще паднат ли цените?
Снимка: БГНЕС

Коронакризата удължава необходимия период за отдаване на жилище под наем в София успоредно с разликите в очакванията на наематели и наемодатели, пише Investor.bg. Качествените имоти, които не се отдават на всяка цена, задържат нивата на офертите си от началото на годината. Спад има основно при едностайните и тристайните апартаменти, докато наемите на двустайните жилища дори отбелязват лек ръст.

Възможно е обаче в скоро време на наемодателите да се наложи да направят компромис заради увеличаването на броя на офертите, което води до още по-голямо отваряне на ножицата между наемните цени и бюджетите на наемателите. И тази тенденция може да се задълбочи след въвеждането на новите мерки за ограничаване на коронавируса, като дистанционното обучение.

Според брокери, преди една година относително ликвидно жилище се е задържало на пазара под един месец, докато сега средният период на отдаване достига до месец и половина или два. През миналата година е имало имоти, за които са се намирали квартиранти с един оглед или за по-малко от седмица, а сега са на пазара повече от месец.

В условията на по-слабо търсене, наемодателите имат само един изход - намаляване на цените. Все пак това са имоти с инвестиционна цел, много собственици си помагат финансово с наемите и нямат опция за оттегляне на имота от пазара. Те по-скоро следват принципа "по-добре да получа някакъв доход", като това важи особено за жилищата от по-ниските и средни ценови сегменти, смятат брокери.

В момента договори за жилища под наем в София се сключват при средни отстъпки между 8% и 15% от обявените оферти.

Ценовите разлики в София са между 4 евро на кв. м и 9 евро на кв.м и предложение под или над тези нива е по-скоро изключение. Трудно се намира гарсониера под 200 евро месечно и трудно се отдава под наем апартамент с три или четири спални, който е модерен и разполага с над две паркоместа, за над 1500 евро.

Средните наеми на едностайните квартири в центъра на столицата са около 600 лв., двустайните се отдават между 700 и 750 лв., а тристайните – за близо 1000 лв. В по-отдалечените райони, но и в зависимост от комуникативността и състоянието на имота нивата стартират от 450 лв. за едностаен апартамент, 600 лв. за двустаен и около 750 лв. за тристаен. Цените се влияят и от това дали имотът е обзаведен или не, дали е след ремонт, дали в близост има удобства и изградена социална инфраструктура, припомнят брокерите.

Някои агенции в София отчитат повече сделки с тристайни апартаменти в сравнение с 2019 г. и отлив на търсещите в източните райони за сметка на южните.

Още бизнес и финансови новини четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи преди известно време търсех за спорта кьде се вика двустаен в София. Евтините и само зс козметични жилища се купуваха на килогра.Видиш обявата докато се прибереш, купили го.Значи някой манипулира пазара понеже е мальк за него и си го оформя.И някой спи.като с талоните.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
48- НЯМА "ИЛИ ВЧЕРА ЛЪЖИТЕ, ИЛИ ДНЕСКА"- ЛЪЖАТ И ВЧЕРА И ДНЕС!
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХахсТоя *** е виждал Малдивите на снимка, може би ... +10
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Al 51 Ти ако си бил някога на Малдивите то аз съм Елвис Пресли.
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тепърва е започва дебилии ... Гледайте каво ще стане към края на месеца ...
48
8
 
2
 
! Отговори
Al преди 3 години
Ние пък правим по 1М в минута . Много офис ,много нещо. Изнесените офиси на карибите са най гот. И на малдивите под палмите е добре. Направо се чудим какво да ги правим тези пари.
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера статия че продажбите са стабилни а днес пък няма наематели.Ама това е като суха вода.Или вчера лъжете или днес.Или пък сте глупави като Боко и не знаете на кой свят сте.Последното като че ли е вярното.
46
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва да паднат драстично че се наводни с всекви б.клуци хазяи
45
15
 
9
 
! Отговори
Туск преди 3 години
До номер 45 1 тоя балон го чакаме да се спука от 30 год и все не се пука 2 вместо да мрънка и да търси евтиното да вземе да учи нещо читаво и да си намери добра работа 3 никой не е длъжен да смъква цени само за да може ти да го купиш
44
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това явно е платена статия.Така се подьржа висок наема, обьркват колебаещите че няма смисьл да търсят по евтино.А има много празни квартири, балона ще се спука скоро.
43
2
 
24
 
! Отговори
Съселянин преди 3 години
Тук пишещите едва ли не вземат по 50-60 бона на месец. Да не работите в хелп карма случайно?
42
1
 
28
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Тука сичко е наобратно ората казват, че иде голяма икономическа криза *** имотите се продават по 2-3к евро квадрата! На зелено при това! Ората казват, че иде огромна икономическа криза и безработица *** наемите не само не спадат ами са се вдигнали двойно! Еми кажете ми след това, че не иде реч за пране на пари от наркотици проституция и оръжия! Т.е .пране на мафиотски пари! Това е положението в БГ последните 20г.
41
3
 
0
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
до До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРНахални са шопите, щото за мизерните им пари, можеха да си намерят само влажно мазе.Нахални са, щото им казах, но те очакваха бутиков хотел ...
40
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, не ги мислете наемодателите в големия град. Които са адаптивни бързичко ще се ориентират и ще понамалят мъничко. Мислете за себе си. За това, че ще се върнете на село при мама и татко, баба и дядо-в техните къщички. Е, няма да плащате наем, ама и работа/добре платена/няма.Животът е за смелите.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36, не съм писал че съм умен!Аз съм честен и не бих лъгал хората публично, че ако пият дизенфектант ще оздравеят от Ковид19.СФащаш ли разликата между *** и хитър, и умен и честен?Няма как да сФанеш разликата, защото освен за пари за друго не мислиш.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Що?Тебе инфлация не те ли лови?
37
13
 
11
 
! Отговори
Туск 2 преди 3 години
Имам фирма за отдаване на имоти под наем общо 30 на брой Наемателят е длъжен 1 даплаща наем 2 да плаща депозит 3 да плаща комисионна на брокера - отделно имам и брокерска агенция и през нея ми минават и апартамените под наем. така дера тройно хората 4 да пази квото му е поверено 5 да плаща ако нещо е счупено 6 да плаща такса смет 7 да плаща общите части 8 да плаща сметките
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРДа си нахален не е незаконно.И кво?Намериха ли си?
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не им трябва да падат наемите, стига им да не се качват. Тя инфлацията си знае работата. А сега вече има една хубава такава :)
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32републиканецът Тръмп е милиардер.Собственик на няколко небостъргача и т.н.Пък ти умният, се гърчиш 5 бона примерно на месец и живееш в панелка.