Експерти по демография оспориха преброяването

700 000 души не са посочили етнос, вероизповедание и майчин език
Обновена: 27 юли 2011 17:43 | 27 юли 2011 17:43,
122
Експерти  по демография оспориха преброяването
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Експерти от Центъра за демографска политика (ЦДП) оспориха данните на националната статистика за „Преброяване 2011“ и поискаха то да бъде довършено с нова контролна анкета или извадково изследване.

Според доц. Димитър Аркадиев от ЦДП фактът, че цели 22% не са определили вероизповеданието си, а около 9%, или 700 хиляди души, не са посочили етническата си принадлежност и майчин език, означава, че данните на НСИ не могат да дадат достоверна картина на обществото у нас.

Той определи тези откази като нещо, което „не се е случвало и е непознато в световен мащаб“, а нивата на неотговорилите определи като „безпрецедентно високи“.

По думите му това прави обобщените резултати на статистиката „неизползваеми“.

„Защо се харчеха парите за преброяването, след като дори не можем да знаем етническия и религиозен състав на населението“, попитаха от неправителствената организация.

Още по темата

Председателят на ЦДП Искрен Веселинов определи данните, изнесени от НСИ, каато „опит за избягване на евентуална обществена паника“ от застаряването на населението и увеличаването на броя на ромите.

„Как обаче да планираме процесите, когато дори се крием от данните“, възмути се той.

„Ако слушаме НСИ, циганите са намалели с 14% спрямо предишното преброяване и до няколко десетилетия ще изчезнат“, иронично коментира проф. Петър Иванов и оспори цялостната методика на изследването заради неточности в преброителната карта.

Според доц. Аркадиев българският етнос реално е около 6 млн. души и ще продължи да намалява, турците са 9% от населението, а ромският етнос нараства след последното преброяване с около 6%, или е около 500 000 души.

Той предсказа, че е възможно до 9 г. броят на ромите у нас да се увеличи с 20%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
9
 
4
 
! Отговори
щурмбанфюрер преди 12 години
До 80 Вергил-*** в Пазарджик са цифром и словом 6 000 /шест хиляди/!!! В област Пазарджик са 20 000!!! Дали това се харесва на някой или не,това е реалността!!! Смъртността при *** е най-голяма,средната продължителност на живота при тях е малко над 50год.! Отдавна *** не раждат по пет или шест деца! Така,че цифрите от преброяването са съвсем точни!
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Направо казаха, че това е невъзможно да се случи.Зададох им въпроса защо е невъзможно, а те ми отговориха: Защото утре ще го кръщаваме това дете и сме взели пет килограма кайма! А детето тежеше примерно 4 килограма и половина. И, естествено, тогава зададох нормалния въпрос: Значи, сегаще бастисаме детето, за да не се развали каймата?Така ли ще постъпите? Те ми отговориха: Да. Така.
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ami zashto i bulgarite ne pravqt deca ????????
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
- Аз работех в Бърза помощ в Самоков- по разпределение. Там имах един много интересен случай. Става дума за дете, което се задушаваше. То беше на няколко месеца със синоптичен сърдечен порок, което води до хипоисхемични кризи. Детето беше от малцинствен произход и живееше в съответната махала. То трябваше да бъде настанено в болница, трябваше да се направят едни Бета блокери, да се подаде кислород и т.н. Но когато това нещо се обясни на родителите и обкръжението им, те възразиха.
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глей колко много безмислени центрове, институти и изледвания и изследователи...Ако ги пратим да копат ше дръпнем напред с 10 години. Минимум. Простаци и хрантутници.
88
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Шефката на НСИ да бъде незабавно свалена от постът си и съдена !!! Милиони левове бяха хвърлени, за да ни тръснат някакви абсурдни данни !!!
87
2
 
27
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
МАЙЧИНСТВА, ДЕТСКИ и ПОМОЩИ, да се плащат САМО до 3-то раждане, при следните условия :1) Родителите да имат навършени 16 год. 9 мес. възраст ( за по-младия от двамата )2) Родителите да имат завършен 10-ти клас - първа задължителна гимназиална степен ( за родителя с по-ниско образование )3) Родителите да имат следния ТОС (Трудово Осигурителен Стаж - общ за двамата) :- преди 1-во раждане ТОС не се изисква- преди 2-ро раждане min 2 години ТОС- преди 3-то раждане min 5 години ТОС И ... всичко ще е о'кей ...ИНАЧЕ ... иначе НИ ЧАКА СТРАШНАТА СЪДБА, на КОСОВСКИТЕ СЪРБИ ...
86
2
 
20
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Тези 700 000 души, "ОТКАЗАЛИ ДА КАЖАТ, КАКВИ СА ПО НАЦИОНАЛНОСТ"са ***.И с онези 350 000 които са си признали, че са ***, стават 1 млн. 50 хилядиПрибавете и онези 200 000 "МИЛЛЕТ", тоест *** които твърдят че са чисти турци !!! и ТЕ стават 1 250 000Прибавете и онези 600 000 ***, които са се ( ги ) записали, като българи и ...окончателната цифра е ...*** в МОМЕНТА не са по -малко от 1 850 000 Но това е добрата новина ! Лошата ?Огромната част от тях са деца ...
85
0
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Защото няма връзка между службите. Когато има избори твърде много покойници гласуват. Около 500 000 са се изнесли от страната. Имат паспорти, но никой не знае къде са. Българските посолства и консулските им отдели не се интересуват от нас. А те са не само за да издават визи на чужденците. Няма друга такава държава. Не случайно в Либия останаха заложници само нашите медици, всички останали си ги прибраха. Нашият Посланник казал "Аз за тези *** няма да си мръдна пръста". Жалко , но факт.
84
0
 
9
 
! Отговори
До 83 преди 12 години
В София може да са дошли 1000000 души , но се броят само тези , които са РЕГИСТРИРАНИ въз основа на собственост /нотариален акт за имот/. А по отношение на преброяването не ми е ясно как се извърши то в *** гета, където няма нито регистрация, нито адрес и живеят по 300 човека в една къща.
83
1
 
20
 
! Отговори
лъжльо преди 12 години
за какво беше това преброяване не мога да разбера?!ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ИМА ЕГН,ВОДИ СЕ НА ОТЧЕТ ИТ.Н.?!ИМА СЛУЖБА,мисля ЕСГРАОН, КАКВО ТРЯБВА ПОВЕЧЕ!??ТА ЗА КАКВО СЕ ДАДОХА ТЕЗИ ПАРИ НЕ МИ Е ЯСНО!?
82
1
 
10
 
! Отговори
ime преди 12 години
Това преброяване е пълна пародия. За 10 години в София са дошли 100 000 души, смях, смях
81
0
 
17
 
! Отговори
вергил преди 12 години
Едва 30 процента от *** са се писали такива.Значи са си някъде около 1 милион.
80
0
 
17
 
! Отговори
вергил преди 12 години
В *** махала на Пазарджик живеят 20 хиляди души.От тях 8 хиляди са се определили като ***,а по 6 хиляди като българи и турци.Между трите групи разлика няма-и трите групи основната част не работят,крадат и живеят от социални помощи.И трите групи болшинството са неграмотни и не спазват елементарна хигиена.Е какви са според вас-преброилите се като българи и турци?Те са си чиста проба ***,като другите 8 хиляди.Та горе-долу и в страната е такова положението-едва 30 процента от ***
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и мен и 10те ми циглета никой не преброи че не даваха пари бехме на просия на цариградското
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да запазим изчезващите роми намалели с цели 14 процента ревна фандъкова и обеща жилища пари бусчета ток и вода...за сметка на данакоплатеца дето се излежава по цял ден
77
0
 
3
 
! Отговори
Кала преди 12 години
Не са посочили етническа принадлежност или не са били записани от преброителите? Показателен за точността на преброяването е броят на македонците в България: 1992 г. - 10 000; 2001 - над 5 000, а сега - само 1 600. Явно всяка крушка си има опашка.
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бойко направи стоичков почетен консул на испания а стоичков направи боко почетен футболист на националния отбор и без това само рита по кокалчетата народа
75
0
 
23
 
! Отговори
Kerin преди 12 години
Турците в България са относително нормални хора, не правят по много деца и повечето обичат България. Нашият огромен проблем са ***. Чрез законови промени раждаемостта им може да се ограничи, обаче няма политическа воля за това?!
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бе то и фандъкова се писа за българка ама ние си я знаем кой е истинският и баща и де прескачаше майка и