Спасиха от студ и глад бременна бежанка

Четири дни и нощи сирийката е скитала в гората
10 дек 2014 15:12,
74
Спасиха от студ и глад бременна бежанка
Бежанката заедно с д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение. Снимка: МБАЛ Бургас

Изтощена от студ и глад сирийска бежанка в напреднала бременност намери спасение в МБАЛ-Бургас. Жената е докарана направо от граничната бразда в неделя вечерта. Тя е била с контракции, с опасност от преждевременно раждане, съобщават от болничното заведение.

Четири дни и нощи 24-годишната Бариван Хасан е скитала в гората в дъжда и студа. Приета е в болницата мокра до кости, само с дрехите на гърба си. Заедно с нея границата пресякъл съпругът й и трите им малки деца, както и още 15-ина бежанци.
 
„Имаше опасност от преждевременно раждане, която е овладяна. Жената е недохранена и отпаднала, но сега опасност за нея и бебето няма. Правим всичко, за да се чувства добре.  Призовавам „Гранична полиция“ и Агенцията за бежанците тя да бъде настанена в Бургас, за да е близо до болницата, тъй като рискът за нея остава“, каза началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев. 

„България е страна, която е помагала на много бежанци, а и много българи са потомци на бежанци. Най-малкото, с което можем да съдействаме на тези хора, е топлота и човешко отношение. Нека само за миг си представим, че и ние можем да изпаднем в същото положение“, добави д-р Душепеев.
 
Съдбата на Бариван Хасан трогнала до сълзи екипа на цялото Родилно отделение. Работещите в него са й донесли дрехи, храна, вещи от първа необходимост.

„Благодаря на всички в болницата. За пръв път от много месеци се чувствам добре и не се страхувам за живота си“, сподели Бариван.
 
Семейството й побягнало от Сирия заради разрушителните бомбардировки. Първо стигнали до Турция, а от Истанбул за България тръгнали пеша. Четири дни и нощи групата вървяла през гората.

„Постоянно валеше дъжд. Бяхме мокри до кости, в постоянен страх. Не го пожелавам на никого“, разказа Бариван. Единственото, което иска сега, е да чува гласа на децата си по телефона, за да знае, че са живи и са добре.
 
Съпругът й Ханиф и трите им деца са настанени в Малко Търново. Семейството няма нищо - влезли са у нас само с дрехите на гърба си. Не знаят и как ще посрещнат бъдещото бебе, но вярват, че тук ще ги приемат добре и ще им помогнат. Трите им деца са момичета на 7 и на 2 години и половина, имат и момче на 6 години. Те имат най-голяма нужда от топли обувки.

Желаещите да помогнат на Бариван с дрехи и обувки за децата, както и с вещи за нея и съпруга й, могат да се обадят на тел. 056 81 29 85056 81 29 85 (фондация „Ел Масри“).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
ожг преди 9 години
майчин дом да си върне на любо росенец
48
0
 
0
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
Не можах да разбера - от какво е бягала в Истанбул? Война ли има там, верски гонения ли, епидемия или природни катаклизми?
47
2
 
0
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
Коментарите на някои хора под статията ме карат да се срамувам от това, че съм българка. Св.Васил Левски се обръща в гроба! *** сте!
46
0
 
4
 
! Отговори
Златен лъв преди 9 години
Моите съчувствия, но жената и съпругът ѝ са отговорни, че са изложили на опасност живота на трите си родени и нероденото си дете. Те не са заплашени от нищо в Турция. Въпреки това са решили да минават посред зима през планините в България. Едва ли може да се каже, че това е отчаяна постъпка на хора, останали без препитание. Сумите, които се плащат на каналджии са чувствителни, отделно Турция е в по-добро икономическо състояние. Съжалявам, но отговорността за положението им си е изцяло тяхна.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шоколадовите бонбони и уискито за персонала...питам само...!!!.:)
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никаква милост! ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
43
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 9 години
Защо не роди в Сирия където война се води само в някои райони на страната, а не в цяла Сирия. Била бежанка! Бегач на дълги растояния. Прекосила цяла Турция за да дойде да роди в България.
42
7
 
7
 
! Отговори
Хоросан преди 9 години
Жалко, че са спасили тъ.пата ман галака
41
3
 
1
 
! Отговори
гошо тъпото преди 9 години
едно разбрах че когато вали нашите гранични полицай къркат на топло и след това мачкат българчетата.
40
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Ти, мили мой съгражданино си за съжаление. Няма да коментирам твоя коментар, по-скоро да служи за пример за отговор защо България е на това дередже - определено не е от това което ти пледираш!
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
правилото е следното: ако някой получава нещо безплатно както поредната порция незаконни мигранти ,друг го ГУБИ.на *** помощите няма да ги пипнат,да му мислят пенсионерите и болни българи/малки деца за съжаление също..ужас/
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
na 24g ve4e gorda maika na 4 deca. da ni e 4estit noviqt balgarski grajdanin. i az sam bashta no predpo4itam tuk da se rajdat balgar4eta, a ne badeshti feredjeta i kamikadzeta, no tova prognilo ot korupciq upravlenie prez tezi 25g varvi podmqna i ne e dale4 vremeto kogato tazi teritoriq moje i da ne kazva BULGARIA. obi4am rodinata si, i me interesuvat samo balgarite, drugite da se opravqt....
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей, явно съм пропуснала нещо. От кога в Турция има война, че почнаха да идват бежанци и от там? То по тази логика можеха и мексикано-американската граница да преминат с оправдание, че бягат от войната в Сирия.
36
2
 
13
 
! Отговори
111 преди 9 години
До Брад Пит--няма отърване от тях , първо трябва да отидем на народното събрание от там да започнем--кой ще плати за тези който раждат като зайкини за болници и училища
35
5
 
30
 
! Отговори
Мей-мей преди 9 години
Каква бежанка е тази на 3000км от Сирия.Защо не остана в Турция да раждяа там?Ама сега детето ще е гражданин на ЕС.Те гърците добре вдигнага непристъпна ограда от страна на Турция.Искам да прочета на колко българи ,подчертавам БЪЛГАРИ помогнахте било за раждане или за друго.
34
2
 
14
 
! Отговори
111 преди 9 години
нищо неразбрах за останалите който преминаха незаконо границата ни , защото вчера прочетох че Норвегия се е съгласила да даде ВИЗА само на 1000 парчета от тях принас защо толкова много ,ами да си стоят по турско
33
6
 
16
 
! Отговори
Брад Пит преди 9 години
Единствено вишки с картечници и огнехвъргачки по границата ще ни спасят от зомбитата!
32
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбрах само защо бягат от...Турция?!
31
16
 
16
 
! Отговори
честит преди 9 години
Тая и да я намеря, там ще я оставя. Дошла е да си изсере котилото тук, че да е ЕС гражданин.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Не сме много добри..Бяхме добри и им съчувствахме, аз написах и коментар 26, обаче повечето не заслужават. Колкото до цвета на кожата на жената, ами аз не деля хората по цвета на кожата им, можеше и лилава на зелени точки да е. А и конкретно нямам нищо против тази жена, говоря общо за цялата ***, която се изсипа тук (голямата част дори не са от Сирия) и почна да прави золуми. Ако не вярваш ела в София в района на Женския пазар да видиш какво е. Хората са се видели в чудо!