Само с една ограда граница не се защитава

Службите ни нямали ресурс за контрол на границата
Обновена: 6 юни 2016 10:14 | 6 юни 2016 10:05,
10
Само с една ограда граница не се защитава
Снимка: архив Reuters

Оградата по границата би могла да даде сигурност, но ако не е елемент от обща система за охрана, не бихме могли да разчитаме само на нея. Това каза бившият директор на "Гранична полиция” ген. Валери Григоров.

Още по темата

По думите му в момента службите, и най-вече МВР, нямат необходимия ресурс за контрол на границата.

Той припомни, че най-големият миграционен натиск е бил в периода 2011 - 2013 г. и е трябвало във времето до днес да укрепим и да създадем службата в този вариант, в който има възможностите ефективно да противодейства, а не да търсим други алтернативни варианти, включвайки армията или други структури или командировайки по 1000 души всеки месец. Това струва на данъкоплатеца около 2 млн. лева на месец, посочи той.

"Колко много пари разхищаваме, вместо да дадем за това да укрепим институционално службата, с която да създадем повече гаранции за сигурност на границата”, изтъкна той пред bTV.

Ген. Григоров припомни, че за около година и половина се случва седма промяна на Закона за МВР. В момента има абсолютен нормативен, организационен и управленски хаос, подчерта той.

"Ако очертаваме рисковете, които генерират миграционен натиск върху българските граници, не можем да не неустойчивата политическа проява и поведение на Турция по отношение на споразумението с ЕС”, изтъкна бившият шеф на "Гранична полиция”.

Според него затихването на част от активните военни действия в Сирия в известна степен са ограничили възможността за нови миграционни процеси в посока към страната ни, но има достатъчно нелегални имигранти на територията на Турция, които биха могли да влияят върху миграционните процеси.

Той коментира и опасността от Африка, която по думите му е континент, който през последните 15 години генерира миграция, дори и когато не е имало активни военни действия. Затварянето на най-големия миграционен лагер в Кения, в който има 300 000 сомалийци, би могъл да генерира рискове, които няма как да не се отразят на Средиземно море и Европа като цяло, посочи ген. Валери Григоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Кое? преди 8 години
Кое е по- важно- защитата на границата от ислямистите или закупуването на самолети,с които ще браним въздуха, от който никой не ни напада? Изглежда ,чуе е по-важно да купим оръжия , от което някои ще спечелят милиони, отколкото да защитаваме нашите граници! Всичко е въпрос на приоритети ,които друг ни налага и пари!
7
0
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Вица за дядо Господ ,който раздавал акъл на моста....Службите да попитат израелците как си охраняват границата с един проводник ,заровен в земята,свързан към управляващ пулт,даващ инфо точно къде е нарушението на границата.Паметника на Бузлуджа може да почака,където да стане команнден център на българсите космически сили...и
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо няма да са промени и за армията, и за гранична полиция. Нашите управници изпитват ужас от годни организирани военни структури, очаквайте увеличение на бюджета на НСО и други ***, да им пазаруват и да гледат децата им.
5
1
 
8
 
! Отговори
пенсионер- преди 8 години
Генерала за сетен път потвърди със своя анализ за Състоянието охраната на границата че същата сеохранява от хора които никога не са ръководели полицейски служби.С ега има коренна разлика когасе е охранявала от ГВ и в момента отГВ.
4
1
 
10
 
! Отговори
това е преди 8 години
Ресурс има ред и дисциплина няма в службите е пълен хаос и бардак,народа плаща огромни суми за заплати и привилегии а не получава нищо.
3
1
 
8
 
! Отговори
А за него? преди 8 години
Ами те и Динко(слава богу,свалиха му обвиненията)и Перата(под домачен арест,чака дело,защото не е помолил трансграничните "туристи"да поседнат,да почакатдокато дойде полиция,ами ги вързал със свински опашки и поискал да се върнатобратно),казват същото и имат големи неприятности.Очаквам предявяване на обвинения към Григоров за подбуждане на самоуправство.
2
0
 
7
 
! Отговори
А, преди 8 години
сега разбирам,че и сме имали и служби...Браво!
1
0
 
12
 
! Отговори
българина преди 8 години
Минното поле е най доброто и евтино решение. Гръцките мини купени за по 10 лева които обича и човек! Нека спасят България сега. При желание всичко е възможно. Но при предтели като тези резултата е заличаване на България от картата