Сандвичът с 2,4 грама сиренце и лъжичка лютеница – питателен!

Няма нарушения с безплатните ученически закуски във Варна
7 фев 2017 10:40,
79
Сандвичът с 2,4 грама сиренце и лъжичка лютеница – питателен!
Снимка: Facebook

Липсва нарушения в предлагането на безплатни закуски на учениците от първи от четвърти клас във Варна. Това показала проверка на Окръжната прокуратура в морския град, която дойде след като през октомври в нета се завъртя снимка на сандвич за варненските ученици, който оскъдно количество лютеница и малко парче сирене – с тегло 2,4 грама.

Преписката е била образувана по публикации, в които бил изразен негативен коментар за въпросната филия. Направено било и внушение, че производителите печелят за сметка на държавния бюджет, като пестят от хранителните продукти, които се влагат в приготвянето на безплатните закуски, твърдят от обвинението.

Още по темата

Затова Окръжната прокуратура във Варна възложила проверката на Регионалната здравна инспекция. Извършени били 39 проверки в основни и средни училища във Варна, както и в обекти за производство на храни.

Установено било, че подкрепителните закуски за учениците се приготвят в седем производствени обекта и четири ученически стола на територията на Варна. Ангажираните с производството на безплатните закуски предлагали между 8 и 13 асортимента закуски по рецепти от сборник за ученическите столове и бюфети. Комбинацията от храни се договаряла с всяко училище, пише "Монитор".

В традиционния сандвич се влагали 2 филии пълнозърнест хляб, вместо по една, както е рецептата в сборника, а производителите обяснили това с практичност при опаковане и транспортиране на готовата продукция.

Въпреки това количеството хляб бил в незначително по-голямо количество от посоченото в рецептурника. Напълно отговаряли на изискванията сандвичите, които се приготвяли в столовете на самите училища.

Заключенията на извършените проверки не са установили нарушения на здравословното хранене на учениците както по отношение на стандартите, така и по отношение на влаганите суровини. Поради липса на закононарушения преписката била прекратена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
6
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Моите внучки бяха на детска градина,а сега са ученички в Испания.Сутрин закусват в къщи,за 10 часа си носят междинна закуска,а ако искат обяд в училището се плаща по 6.50 евро на ден.За такива безплатни закуски никой не е чувал,камо ли пък и да е недоволен.
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две филии на грамажа на 2/3 филия и цена на пет филии. Време е да се спрат тия "безплатни закуски" защото едни хора пак крадат от нас и децата ни, за имат техните деца.
61
1
 
18
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Значи е ОК да зареждаме лавката в народното събрание с такива?И да храним и депутатските дечица със същите?Това ли казвате?
60
2
 
30
 
! Отговори
Калоян преди 7 години
В момента живея в чужбина. За подобно нещо тук ще вкарат някой в затвора, докато в корумпираната и мафитска моя родина, след "извършените проверки не са установили нарушения на здравословното хранене". Пълен абсурд! Направо съм отвратен за пореден път!
59
6
 
9
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
До ДФ. Да не си учил в АОНСУ? Аз пък също бях ученик по това време и помня колко гадна и блудкава беше храната в столовете. Винаги си е била такава и сега си е така. Кюфтетата бяха с един гаден сос бешамел, супа топчета без топчета и пр. А лелките бяха всичките 100 кила и си тръгваха редовно с едни тежки торби...
58
3
 
9
 
! Отговори
df преди 7 години
тия са за бесене всички, кои какво то и ще да ми говори за лошия строи до 89г тогава бях на 14 и много добре си спомням всичките години в училищния стол какви вкусни ястия готвеха там на место а не разни ''фирми готвачи'' месо ,риба пилешко абсолютно всичко и не помня нито веднъж да ми се е случило нещо от храната,а цените ха помня че искаха бележка с доходите на родители те ми и плащах за мен и брат ми ,некъде около 25-30лв за закуска и обят, а не като сегашните ''безплатни ''***
57
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Раздавайте скариди и омари и шампанско, ами без пари толкоз кoйто иска повече да раздава от себе си или да си носят от къщи.
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
робииии...
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на държава с един куп аптали им е малко даже
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в байганьостан си е съвсем нормално
53
13
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
За без пари дз не искате повече?
52
1
 
31
 
! Отговори
Хампарцумян преди 7 години
Не става за ядене-повечето деца ги хвърлят...Ама ,далавера ,бате !
51
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като платят полагаемите комисионни и заделят някой процент и за фирмената печалба, за децата не остава много.
50
1
 
36
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Толкова долни са станали че са готови да се подиграват и с децата за да печелят.
49
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не им дадът тази закуска на тези дето са я измисли ли да ги видя как ще се наядът? По времето на ТАТО за закуска в столовете на училищата даваха сирене кашкавал халва чай хляб по 3 филиики. И всичко то за 50 ст. А СЕГА ?
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти, като не си будала, навремето какво си ял, Бьоф Строганов от стола ли?
47
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българската власт, която е допуснала това, че и издава рецептурници и съдът,който е установил, че няма нарушения, трябва да бъдат дадени на международния съд в Хага за "особено опасно престъпление срещу човечеството" Та тук става дума за храна, която се дава на деца, бе дебелос..ковци! Трябва да се даде това нещо на снимката да го изядат децата на фирмаджиите, на прокурворите и самата министерва на образованието. Публично и без вода! Гадове нагли!
46
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази лютеница от онази ли е?!
45
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи Сорос е забелязан да влачи през нощта тенекии със сирене и лютеница към няколко ученически стола, където прави на учениците отровни, мръсни соpосоидски сандвичи и по този начин промива мозъка на българската младеж!
44
2
 
42
 
! Отговори
Колю преди 7 години
Бил съм в училище и зная... от всичко това на снимката намазват лелките които чистят в столовата. И техните прасета,най вече... това е истината! Носят се всеки ден пълни торби за шопарите, децата само гледат умно. От другата страна е директора, там има заделен и за него "порцион" в зелено! Всеки по веригата печели, най горе е падишахът ББ , схемата си върви, всички са доволни. Както и при "санирането" и там всеки е доволен... :)