Водата от местните чешми във Варненско - с нитрати

Влошени показатели са констатирали от здравната инспекция
13
Водата от местните чешми във Варненско - с нитрати
Снимка: архив, Ройтерс

Водата от повечето местни чешми във Варненска област бъка от нитрати. Това показват изследванията, направени от Регионалната здравна инспекция в периода 1 – 30 април т.г.

Нормата от нитрати е превишена 2 - 3 пъти в Горчивата чешма в с. Ветрино, в Чакъровата чешма в с. Ягнило, в чешмата на пътя за с. Синдел, в чешма "Горен Близнак", в Мирковата чешма в с. Градинарово, в Хаджийска чешма в с. Чайка и в Лековитата чешма във Вълчи дол. Чайлък чешма пък в с. Славейково мирише и е с наднормено съдържание на амоний, предаде Информационна агенция "Черно море".

Микробиологичните показатели на някои от местните чешми също показват отклонения по показателя коли титър. Това са Горчивата чешма в с. Ветрино, Горната чешма в с. Млада Гвардия, Чакъровата чешма в с. Ягнило, чешмата на пътя за с. Синдел, чешмите "Горен близнак", "Побити камъни1" и Борова чешма в Провадия. Отклонения са констатирани и във водата от чешма "Под игото" на ул. "Под игото" във Варна.

Взимането на проби от централното водоснабдяване е показало нередности по показател колиформи в с. Белоградец и с. Горица. В с. Солник и с Момчилово е констатирано наднормено съдържание на остатъчен хлор и неприятен мирис, в с. Доброглед – на наднормено съдържание на калций.

Във връзка с резултатите от пробите РЗИ – Варна е направила 4 предписания до ръководителите на експлоатационно-техническите райони при "ВиК-Варна" за предприемане на мерки.

Автор: Ставри Таргов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: водаВарначешми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и РЗИ ли не знае, че местните чешми не са елемент на централното водоснабдяване. много сме добре. Да се научат, че те се стопанисват от местните власти - общините.
5
0
 
1
 
! Отговори
? преди 6 години
Дано не са льчеви.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От години земеделците ни тровят с разни химии. Каква гаранция имаме, че минералната вода не е същата. Няма контрол на нищо. А и минерална не е добре да се пие постоянно.
3
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
От години вода от чешмата не консумирам но бая се замислям дали да не започна да се къпя с минерална вода?
2
0
 
6
 
! Отговори
? преди 6 години
А от 1.05.17 цената на 1м3 е прибл.3 лв.
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да във Варна може защото там почти всички са ***! Пробвайте и с ДДТ или отрова за мишки!