Хвърлят кръста в шадравани и казани, двойно по-малко скачат за него

Противоепидемичните мерки доведоха до необичайни практики
6 яну 2021 08:27,
21
Хвърлят кръста в шадравани и казани, двойно по-малко скачат за него
Снимка: БГНЕС

Свещеници в Пиринско ще прибегнат до необичайни практики на Богоявление за хвърляне на кръста в студена вода, за да спазят противоепидемичните мерки.

В Благоевград свещеникът ще потопи кръста в казан с вода, вместо да го хвърля в реката. В Сандански пък напълно се отказаха от литийното шествие от църквата до езерото. В Банско кръстът ще бъде хвърлен в шадравана пред общината.

Забрана за шествия и ритуали с хвърляне на кръста наложиха кметът на Симитли и тези на околните населени места. В Кресна, Добърско и Разлог, Кюстендил и Дупница обаче ритуалът ще е както всяка година.

Не се отменя и леденото хоро в река Тунджа в Калофер. "Не мога да забраня ритуала, тъй като се организира от църквата, но отново моля хората да не идват, за да опазим взаимно здравето и живота си", заяви пред "24 часа" кметът на града Румен Стоянов. Апелира дошлите за хвърлянето на кръста да са с маски и да пазят дистанция.

В Пловдив владиката Николай ще хвърли кръста в Марица на обяд. Всички ритуали ще бъдат спазени и в Пазарджик, където също кръстът ще бъде хвърлен в Марица след литийно шествие. Във Велинград в църквите и на трите квартала на града ще отслужват отделни литургии и церемониите. Хвърляне на кръста ще има на три места.

За пръв път от години във Велико Търново няма да има ритуал по спасяване на кръста на Йордановден. Вместо да хвърли разпятието в Янтра от прочутия Владишки мост, Търновският владика ще служи на Богоявление в храма на Военния университет "Васил Левски".

Няма да скачат за кръста и в Горна Оряховица. В прочутото с британската си общност търновско село Хотница обаче не са стреснати от пандемията. Те ще вадят кръста от ледените води на национална туристическа забележителност - Хотнишкия водопад.

Двойно по-малко се очаква да са мераклиите да скочат за кръста на Йордановден.

Това заяви за "Телеграф" зам.-кметът на район "Искър" инж. Петър Моллов, на чиято територия се намира езерото в жк "Дружба", където ще се извърши обредът. Хвърлянето на кръста ще се проведе както всяка година, но с редица ограничения.  

"Не можем да отменим този традиционен наш празник, но на ритуала този път няма да присъстват официални лица, а броят на желаещите да извадят кръста ще бъде двойно по-малък. Няма да има традиционното музикално озвучаване и сергии и ще вземем всички мерки да се спазва дистанция между зрителите", добави Моллов.

Самият Велик водосвет ще отслужи  Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийска митрополия, в съслужение с архимандрит Василий - протосингел на епархията, и столични свещеници.

В София от 11 часа на площад "Св. Александър Невски" ще се състои Богоявленското благославяне на бойните знамена на Българската армия. То ще бъде извършено от Негово Светейшество патриарх Неофит в съслужение с Мелнишки епископ Герасим.

Няма обаче да се провежда традиционното литийно шествие във Варна, обясни Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. "Благословлението на бойните знамена на флота ще се извърши в самата Военноморска база - Варна, за да избегнем струпването на граждани. След това на буната както всяка година ще извършим и ритуала с хвърлянето на кръста при съблюдаването на всички санитарни мерки", добави дядо Йоан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хвърляйте кръстове, талпи, дъсти, каквото ви душа поиска. Тия неща Нашият ГОСПОД не ги е предписвал. Всичко това са варварски измишльотини - БАЛКАНСКИ. Скачайте, къпете се, да ви се смъзнат топките. Традицията която ни е завещал нашият ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС няма нищо общо с това което правите. Намокрете се може да ви олекне на почерпените глави. Скачайте, ще ви мине!!
15
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако мюсюлманите го правеха това, щяхте да ги скъсате от подигравки.
14
6
 
12
 
! Отговори
SS преди 3 години
Що не скочи някой поп или владика(нали са божи хора) да извади кръста ами само хвърлят ? Или ще си намокри златния часовник? Само питам .
13
3
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
Е те хората по комунизма децата ги криеха от доносниците и ДС, за да ги кръщават. Ти искаш цяло хоро да ти снимат.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Кое е "вековен" ритуал?Хвърлянето на кръста, или топенето на потурите след това?Ако е първото, съм склонен да се съглася.Ако е второто - дай поне една СНИМКА отпреди 30-40-60 години?НЯМА такава!А имаше навремето "Смяна 8-М" и "Лайка" - съвсем сносни фотоапарати!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До BondТоя не е български обичай малко е привнесен от околностите на р. Йордан. Българските обичай са съвсем други, не като да се къпеш в реката след като си яздил 40 дена през пустинята на гърба на една камила или магаре.
10
3
 
9
 
! Отговори
65 преди 3 години
Толкова шум,толкова говорене и запълнено ефирно време по тв,та ми втръсна. Какво толкова има да се случва.На хорото се хващат само мъже с PSR тест.Да дадат по 100лв. И да скачат колкото искат.Защо ги спирате, а За онези *** ни ,протестиращите си мълчите, а.Там колко болна и пияна *** има ,ама не пишете.От друга страна трябва да се спазват забраните. Не може кмета да каже : Хоро ще има ,аз ще платя глобата.Ави да отворят ресторантите и от приходите да заделят за глоба
9
6
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Простотията и простащината са непобедими... Самото изопачаване на Великия водосвет и освещаването на водите е грях. Не е прилично и редно да се хвърля свещен символ и предмет като Кръста. Свещениците са виновни, щом си позволяват да участват в такова народно зрелище. Първите християни биха се отвратили от това поругаване.
8
9
 
15
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Голямо реване от ковидистерици, вегани, трезвеници и транс-незнамсикви ***!Празнувайте си вековният български празник - Хелоуин и гледайте с ококорени очи брифингите на НОЩ!
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето Йоан Кръстител като е трябвало да ги кръщава фарисеите са смърдели на смрад и ги е тикал в реката. Ама сега за какво се тикат в реката тия абдали.
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз много не разбирама ама в случая не трябва ли да глобят попа, както попа си има правила тъй и държавата си има закони и също трябва да се спазват законите, както и традициите.
5
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Центъра пълен с хора , магазините и те... но голям рев за Йорданов ден. Смешковци това е вековен ритуал и трябва да се спазва . Ще отидеш до магазина ритуално да си купиш чипс, да си натъпчиш големия дирник и се мислиш за нормален :))))) влез във водата, като мъжете .
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес, тая снимка горе от коя година е ?
3
9
 
21
 
! Отговори
Ледено пияно оро преди 3 години
Браво. Какво мъжество. Да се напиеш като кирка и да викаш и блъскаш по някакъв тъпан. В Калофер на един му прилоша, а друг едвам си стоеше на краката, влезе в несвяст, счупи знамето от блъскане и други двама го крепяха. Каква гордост и изява на българщина.
2
8
 
9
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
И сега боко ще каже ,че църквата е виновна за многото заразени !!
1
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"двойно по-малко скачат за него"Браво лудите намаляват.