Токът - двойно по-скъп от началото на годината

Това не е пределът, обясняват специалисти
20 ное 2021 12:39, Петя Славова
85
Токът - двойно по-скъп от началото на годината
Снимка: БГНЕС

Цената на електричеството в България нарасна почти два пъти от началото на годината и това не е пределът, предаде репортер на БГНЕС.

От началото на 2021 г. средната цена на електроенергията в нашата страна е 94,48 евро за мегаватчас, а от началото на ноември тя е 200,58 евро.

За последните два месеца – октомври и ноември – тя на два пъти достига пикове, като последният е от тази седмица.

Още по темата

На 17 ноември цената на електричеството в сегмента „Ден напред“ скочи с 10,8% достигайки 248,09 евро, или 485,22 лева. Това представлява рекордна цена на тока в нашата страна, след като беше преодолян предишния ценови пик от 481,81 лева, който беше достигнат на 19 октомври.

Цената в сряда не само, че беше своеобразен домашен рекорд, но и бе сред трите най-високи, нареждайки ни на трето място на Балканите и в ЕС. Достойна конкуренция ни бяха само Гърция и Румъния, които ни изпреварваха с малко, но завинаги.

След този връх бе регистрирана корекция. Цената на тока в България в сегмента „Ден напред“ с доставка в събота (20 ноември) е 200,16 евро или 391,48 лева за мегаватчас. Това представлява понижение с 10,7%.

В рамките на пазарния сегмент "в рамките на деня" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) среднопретеглената цена на тока е 486,69 лева за мегаватчас.

Най-евтин ток на 20 ноември ще имат индустриално развитите страни в сърцето на Европа – Германия, Австрия, Бенелюкс, Чехия, Словакия и Полша. Последната е единствената европейска държава, където цената на електричеството е двуцифрена – рекордно ниските 89,04 за мегаватчас.

За сравнение в Германия токът в събота ще струва 110,22 евро за мегаватчас; Чехия – 133,78 евро; Словакия – 147,89 евро.

Най-скъп е токът във Франция – 231,13 евро за мегаватчас; Италия – 230,29 евро; Гърция – 222,22 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: парноценатокинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
СМЕЛО РАДЕВ преди 2 години
ПОдставени на власт да проучат колко ток дават "Фотоволтаиците">експерти подават че НЯМА ТОК ОТ фотоволтаичните скенери .Има нагла спекулация ..
66
1
 
1
 
! Отговори
иво преди 2 години
НАДПРЕВАРАТА ЗА ЦЕНАТА НА ТОКА ПОЧНА ! радефф ВОДИ К А Т Е Г О Р И Ч Н О !
65
2
 
1
 
! Отговори
СМЕЛО ЯНЕВ преди 2 години
КАКВО ЗНАЧИ ПРОТЕСТИ.ИМА НАГЛА СПЕКУЛА ..ДА СЕ АРЕСТУВАТ НАГЛИТЕ СПЕКУЛАНТИ.АКО МВР ,ДАНС,НСБОП НЕ Знаят КОИ СА ДА ГИ ПРОУЧАТ ВЕДНАГА>>Вместо да арестуват спекулантите подставени на власт се канят да ограбват милиарди от народа през бюджета да да им пълнят ДЖЕБОВЕТЕ БЕЗ ПРОТЕСТИ>>
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо няма протести?къде са на майчето кля вките и на славчо онез дето някой ги убива?ПП-продължаваме поскъпването ,краденето,лъженето и изчегръкването
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гарантирано от радев и хунтата му
62
2
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
На 10 януари ще им припомним 1997 !!!!
61
2
 
0
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Те имат пари, щом като могат да раждат по 10 деца явно парите не съм им проблем, особено на сводниците да използват другите хора до откат , но в гроба нищо няма да им трябва на ***.....
60
1
 
9
 
! Отговори
по здрави от кирчо преди 2 години
отиваме към 3ч. има ток , 3ч. НЯМА , после и с водата така . но важното е че продължаваме с промяната .
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като масово народа гласува за Продължаваме Поскъпването е нормално токът да се вдигне двойно след месец.
58
9
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 години
Умните си купуват генератори и се запасяват с гориво .Другите които не вярват ,скоро ще стоят на тъмно и ще завиждат на тези които имат генератори ! Не вярвате ли ? Скоро ще се убедите .
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кобелдаци куци-като пуснат българите генераторите на доживотно електричество не мой сварите да прайте цената -2стинки
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и не можеш да протестираш-вируса!чува се че в българия вече има пройзводител на генератори с перпетомобилес/у 10к се сдобиваж до живот с енергия и енерготь го изду*ва кобелдаците не разбраха че това е България и ще ядът гура
55
2
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До няма корупция ---- Според гласувалите за Чорапа за всичко са виновни ГЕРБ и задължително Баце. Явно тези гласоПУдаватели са доста късопаметни, щото при управлението на ГЕРБ и Бацко НЯМАШЕ подобни скокове на цените. Подобна гласоПУдавателна маса им във всички държави, в които унтер-матрялът надвишава 50%. Синдромът Радев е е известен отдавна, защото се е случвало - и се случва осъдените на смърт да обичат екзекутора си. В Русия е същата работа и ги гони същият синдром.
54
4
 
10
 
! Отговори
няма корупция преди 2 години
Радевия ток два пъти по скъп от "крадеца" Борисов и всико останало.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересноте е, че на европейските енергиини борси цената на тока продължава да спада, но у нас обратното на всякаква логика расте
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много странно, Франция която нашите червени енергетици постоянно ни я дават за пример че над 60% от електроенергията и е от АЕЦ т.е много евтина по тяхно мнение и твърдение има най-скъпият ток в Европа 231 евро. Искам обяснение от проруските енергетици защото иначе оставам с впечатлението че ни лъжат за евтинията на АЕЦ.
51
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама в Германия и Чехия си работят по стари ВВЕР и от трети и четвърти реактор на Козлодуй . Сега е времето да се потърси съдебна отговорност и от Кунева и от европейската комисия за дето ни накараха да затворим трети и четвърти реактор . Сега заради тях ни е скъп тока а в Германия и Чехия продължават да си работят по стари от наще реактори и тока им е по евтин . И тука е въпроса кой ще започне разследване ??? Каскета на герб ли ? ха ха ха Тоя няма топки да съди Кунева камо ли еврокомисията .
50
2
 
2
 
! Отговори
Браво преди 2 години
До До 51когато Плевнелиев бе президент не си спомням коя партия управляваше?
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На българския бизнесмен хоризонтът му достига до ден напред.................... Капитализъм за капиталистите, социална държава за народа........................ Капиталистите искат капитализъм за народа и работниците, социализъм и социална държава за богатите и бизнеса................
48
2
 
3
 
! Отговори
В. преди 2 години
Съд, присъда, разстрел за предателство за Министър Председатели, Министри на икономиката, Членове на комисии в НС.