Ген. Миланов: Голяма трагедия, но се правят повърхностни оценки

"По случая работят от най-добрите експерти, за да кажат причините"
Обновена: 24 ное 2021 22:19 | 24 ное 2021 22:12, Веселина Йорданова
24

"Това наистина е голяма трагедия, съизмерима с една самолетна катастрофа. Но се правят повърхностни оценки. Въпросът е дали катастрофата е станала преди или след запалването на автобуса. Всичко друго е смесване на догадки с някакви факти, което е неправилно. По случая работят едни от най-добрите експерти и те ще кажат какво точно се е случило и какви са причините за трагедията", коментира членът на браншовата асоциация "Пътна безопасност" ген. Румен Миланов в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че пътят няма как да е виновен за смъртта на тези 45 души.

"Пътят не може да бъде виновен, недостатъците на пътя могат само да спомогнат за грешките на водача. Там минават толкова коли и не е настъпил инцидент досега. Вероятно водачът е имал неправилно поведение. Но е вярно, че целта на маркировките и знаците на пътя са да не объркват шофьорите", заяви ген. Миланов.

Един от проблемите, който бившият шеф на НС "Жандармерия" и НСБОП подчерта, е липсата на адекватни мерки за обезопасяване и сигнализация на пътя.

"Нашата сигнализация е великолепна, но за 30 г. назад. Важно е поддържането на настилката, маркировката, предпазните огради. Ние нямаме система, с която да наблюдаваме състоянието на пътната настилка по отношение на сцеплението. Сега става една каша - имаме хубави норми, но когато тяхното изпълнение не е правилно, виждаме какво става. И от десетилетия чувам едно изречение "Нямаме пари ", изтъкна ген. Миланов.

PR експертът Любомир Аламанов напомни, че трябва да се спазва етичната граница при представянето на такива тежки новини.

"Това трябва да става умерено, със съпричастност към болката на хората. Този глад за популярност, кликове - прекален е. Нашата първа работа като комуникатори беше да прегледаме кампаниите си, ако има такива, които са по-весели и закачливи, да ги ограничим в един такъв ден", заяви Аламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той призова да се разграничава информираността от сензационността.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Струмакатастрофа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
Въпроси:1. Защо от началото криеха с замъгляване средата на автобуса където е най-голямото черно петно и което започва от багажника отдолу.2. Защо досега по телевизиите не са дали експертното мнение поне на един пожарникар- защото на пожарникарите като опитни хора веднага им е станало ясно откъде е тръгнал пожара и защо толкова бързо е изгорял автобуса ли? И защото ако той започне да лъже ще му се смеят колегите му ли?
15
1
 
2
 
! Отговори
.... преди 2 години
Когато са загинали хора, пред съда не минават аргументи от вида на "Е как от толкова много водачи, преминали от там, никой не се обърка". Уви, нямало го е онова, което според действащите към момента нормативни актове трябва да го има - адекватни пътни знаци, адекватна пътна маркировка. Видеоанализът на това място на ралиста Илиев ясно го показва. И - уви, България ще плаща заради това.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден *** по над 100 човека в България от мутиралият грип ама макетата не знаят какво е автобус и сега ще ревен на чужд гроб за 40 души. Има такива
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ние в цивилна държава ли живеем или в някакъв военен кошмар. За която и тема да се заговори и излиза някой "генерал"." ___________ Кавичките на "генерал" са на място. Я виж Лойко как от маркучодържател и мутро-охранител, за година-две стана "генерал".
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все пак има оцелели които не са спели в автобуса. След като ги разпитат може би ще разберем какъв е бил реда на събитията.
11
3
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Вие ако видите тая мантинела в последния миг - няма ли да ударите първо спирачка???
10
2
 
3
 
! Отговори
Възможно е преди 2 години
...първо да е спукал гума, после да се е ударил в мантинелата вдясно и вляво, после - пожарът. Или обратното - първо се удря, после се пука гумата, после - пожарът.
9
1
 
2
 
! Отговори
До аа1830 преди 2 години
Еми на крива ракета - висулката му виновна!:)
8
6
 
10
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
На този специалист логиката му е следната - ходиш по тротоар който е заледен и над който от улука на сградата виси леден блок висулка. Минават 100 човека и кой криво ляво минава безпроблемно. Един обаче се подхлъзва или висулка го оставя на място. Еее, 100 минаха, не е тротоара виновен, просто човека не може да ходи.
7
3
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Милайнов пак иска да каже нещо. Надменен, себичен и с високо мнение за себе си. Една от най-неприятните личности, която съм срещал в живота си. Голям натегач и кариерист. Негов състудент съм от ВИСИ ( ВИАС)..
6
1
 
8
 
! Отговори
Винкело преди 2 години
Значи казват нямало пари, ами да върнат малко и готово ще имат!
5
4
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Баба ми навремето казваше, че човек, ако се пука за умрелия, значи отдавна е умрял преди него! Тя никога не скърбеше за умрели, щото знаеше, че някой ден и тя ще иде там, макар че три от децата от общо 5 починаха преди нея! Затова и живя до 98 години, защото беше с железни чувства. И така трябва да бъде
4
7
 
6
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Още един пътен инженер. Не ставали катастрофи преди и за това пътя е ок. Трябва ли 4 от 4 автобуса да се нанижат там бе Миланов. Нито ясна маркировка има, която да те води в тъмното, нито знак след колко метра е тоя джоб, нито му е мястото директно след завоя, нито тая мантинела влиза в асфалта ами стърчи като вилица, нито каквото и да било ни е като хората. Отделно шофьора какво е превозвал отпред за да стане такъв пожар, нито колани са имали хирата...... Балканска българо-македонска дивотия
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно, още не е ясно катастрофа ли е или пожар. Може да е ударил мантинелата в резултат на пожара.
2
17
 
3
 
! Отговори
Да ви светна... преди 2 години
Какво пък ме интересува за тия 45 човека, като нито са ми приятели, нито роднини, нито нищо. Гледайте си вас, защото вие вървите към тяхното, а не те към вашето. Няма нужда от сълзи и плач. Който осъзнае тази реалност по-бързо, толкова по-добре за него.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече не мога да разбера, ние в цивилна държава ли живеем или в някакъв военен кошмар. За която и тема да се заговори и излиза някой "генерал". Доколкото знам, само диктатурите и банановите републики имат такова представителство по високите етажи на властта.