Голям Сечко ще ни изненада с температури до плюс 17 градуса

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата
29 дек 2021 21:06, Анисия Иванова
20
Голям Сечко ще ни изненада с температури до плюс 17 градуса
Снимка: БГНЕС

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 2° и 1°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0° до 4° а в планинските райони – между минус 10° и минус 3°. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която е между 30 и 70 л/кв.м, съобщават синоптиците от НИМХ.

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15° и минус 10°, по Черноморието - около минус 5°, а най-високите – между 12° и 17°.

Януари ще започне със сравнително топло и ветровито време. Облачността ще е променлива, често значителна, на отделни места ще има и слаби превалявания от дъжд, в планините над 2000 м - от сняг. По-малка е вероятността за валежи към 3-4 януари. През втората половина от първото десетдневие ще преобладава облачно време. Повишена вероятност за валежи има около 6-7 януари, отначало от дъжд, който с краткотрайното застудяване в ниските планински райони и високите полета в Западна България ще премине в сняг. Към края на периода ще се затопли.

През първите дни от второто десетдневие температурите отново ще се понижат. Запазва се тенденцията за предимно облачно време с валежи от дъжд и сняг. По-голяма вероятност да са на повече места и по-значителни по количество има около средата на десетдневието. Относително по-малка е вероятността за валежи към 17-18 януари, когато и температурите за кратко ще се повишат.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за валежи има през периода 22-24 януари. През последните дни от месеца вероятността за валежи намалява, изгледите са за облачно и мъгливо време в равнинната част от страната и повече слънчеви часове в планините и планинските райони.

Обикновено в началото на месеца слънцето в София изгрява минути преди 08:00 и залязва около 17 ч. Продължителността на деня е 9 ч и 7 мин. В края на месеца слънцето изгрява около 7:40 и залязва около 17:40. Продължителността на деня е 9 ч и 56 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 02.01 - новолуние, на 10.01 – първа четвърт, 18.01 - пълнолуние и 25.01 – последна четвърт.

Характерните особености на месеца са, че е най-студеният и най-снежният от годината. През януари има най-голяма вероятност за нахлувания на ледено студен въздух от север, при което често се формират средиземноморски циклони и се създават условия за продължителни обилни снеговалежи – типична зима. В Северна и Източна България това често е комбинирано със силен северен вятър. Има снежни виелици, навявания и преспи, което допълнително усложнява зимната обстановка.

Средният месечен брой дни със снежна покривка е най-голям в Северозападна България – около 20 и най-малък по Черноморието – от 2 до 5. Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината при нахлувания на арктичен въздух след стихване на вятъра и изясняване. Абсолютният минимум за страната е минус 38,3 ˚С, измерен в гр. Трън на 7 януари 1947 г. (БГНЕС)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: НИМХпрогнозаянуари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Дерзайте преди 2 години
На топло седят само селяните с дърва. Иначе българинът студува масово. На този оскотял народ не му трябва студ. Промяната продължава
13
0
 
5
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Не бойте се друзя! Голям Сечко е Българин. Ще запази температурите високи, за да не замръзнете и не плащате яки билове за отопление и/или не ходите в гората да сбирате дръвца за огрев.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите съм ги отписал . Гледам времето в Гис Метео и винаги е точна прогнозата
11
0
 
16
 
! Отговори
Сечко преди 2 години
Голям сечко ще ни изненада със сметките за тока , другарю ! Всички българи ще бъдат изненадано " променени" .
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по-лесна и безотговорна прогноза: от -15 до +17. Каквото и да се случи, все ще си познал.
9
0
 
5
 
! Отговори
Скиор преди 2 години
A на Банско най-големият сняг за последните 20 години.. хах
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлофекация не харесва това. Само изчакайте да ви обяснят как е било най-студената зима от 100 години насам. Хахах.
7
5
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи първо това, че януяри и февруари месец има температури над 25 градуса по целзии това доказва, че глобално затоляне е нямало няма и няма и да има! Или поне така мислят "умните" ора дето си мислят, чч мислят! После това не е нищо за януари месец таз година февруари месец имахме температури от 27 градуса по целзии и така бешя цяла седмица! Така, че подготвайте се за липсата на глобално затопляне!
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлофикация не мисли така!
5
1
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Сигорно ли е, че те эа утре не энаят, а за другия месец мечтаят
4
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
И то в цяла Европа - от Ванкувър до Владивосток...
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господ е Българин. Не сме и ваксинирани!
2
2
 
14
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Кеф. Топла зима без сняг и с много слънце.
1
8
 
3
 
! Отговори
пчет преди 2 години
глебално заточване идва термометъра си сменя цикъла на южния полус става ден а на Северна идва топло края на балгария идва бягате у турциа