Последните думи на украински граничари към руския флот: Майната ви!

13 души загиват след като островът е бомбандиран
25 фев 2022 21:26, Нели Христова
254
Последните думи на украински граничари към руския флот: Майната ви!
Снимка: БГНЕС

Украински войници, които загинаха, защитавайки остров в Черно море от въздушна и морска бомбардировка, заявиха на офицер на борда на военен кораб на руския флот да "отиде на майната си", когато бяха помолени да се предадат.

13 граничари бяха на "Змийския остров" - скалист остров с площ от около 40 акра, собственост на Украйна, който се намира на около 300 км западно от Крим, когато руските войски бомбардираха острова в четвъртък.

Всичките 13 войници загинаха, след като отказват да се предадат, съобщиха украински власти.

В обръщението си след първия ден от нахлуването в страната му президентът Зеленски обяви, че посмъртно ще награди всички войници с наградата Герой на Украйна.

"Всички граничари загинаха героично, но не се отказаха", каза Зеленски.

Появи се аудиозапис, за който се твърди, че е документирал размяна на реплики между украинските граничари на "Змийския остров" и приближаващия кораб на руския флот. Руски офицер казва на украинските сили на острова да "оставят оръжията си".

"Това е военен боен кораб. Това е руски военен кораб. Предлагам ви да оставите оръжията си и да се предадете, за да избегнете кръвопролития и ненужни жертви. В противен случай ще бъдете бомбардирани", казват руснаците по военноморски радиоканал.

След кратък период на мълчание украински офицер отговаря: "Руски военен кораб, върви на майната си".

Аудиото е публикувано от множество медии, включително украинския онлайн вестник "Украинская правда", и е споделено в социалните мрежи от Антон Херащенко, съветник на украинското министерство на вътрешните работи.

Съобщава се, че руският флот е бомбардирал острова с палубни оръдия, преди да изпрати войници на брега, за да поемат контрола, според Maritime Executive, позовавайки се на доклади на местни медии.

Змийският остров – известен като остров Zmiinyi на украински – се намира близо до украинското и румънското крайбрежие по Черно море и преди това е бил обект на териториален спор между двете страни.

На острова е разположена морска изследователска станция, а нейните морски граници обхващат зона, за която се смята, че е стратегически важна за ресурси, включително петрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
1
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Ракетата в Бук М1, украинска. Остатък от стара велика цивилизация, с изсъхнали електролити. Може и някой украинец да е извадил част от платките на ракетата за да вади злато.
131
0
 
0
 
! Отговори
Nemess преди 2 години
Голяма пропаганда за наивници. Днес гледах и клипа на ракетния удар по блока😂😂😂Това не беше ракета ако беше щеше да го изтръмбуши на тухлички не да събори стените на два етажа. А за скоростта да не говорим няма как да се снима отблизо със телефон. Това е или рпг или някоя стара базука. Всичко е пропаганда. Ама нали не ходите в казарма вярвате на каквото ви кажат🤣🤣🤣
130
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До като се замисля ....: Никой не е пострадал. Не трябва да се вярва на нищо, което се съобщава от украинските власти. Всичко е фейк, при това нескопосно направен, който го опровергават буквално след 1..2 часа.
129
2
 
4
 
! Отговори
като се замисля .... преди 2 години
13 души охраняват остров - караул от 1 началник и 4 смени - означава че тия през ден се сменят и имат едва 3-*** души бодра смяна, Останалите спят или са наряд! Толкова малко личен състав няма дори и на полицейска бутка да работи ротационен принцип. Дано да не са загинали колкото и да са били, охраняващите острова.
128
7
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Само дето се оказа ,че са се предали и не само че няма загинали ами и по една драскотина нямат ,сега ги пуснаха да си ходят по живо по здраво
127
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото, въпросните 13 геройски войници се оказаха 82ма и в момента се намират в плен. Никой от тях не е пострадал. Показаха ги на видео. Не е ясно дали наградите които им даде Зеленски ще им ги оставят, дали само на 13 от тях или на всичките 82-***.
126
9
 
7
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Вчера Комика го дават да обяснява как той бил целта на тази операция и как бил мишена номер едно и искали да го свалят от власт. Е добре де - ако си поне малко мъж с достойнство не би ли било по удачно вместо като Хитлер да се криеш в бункера си до последно и да надъхваш младите момчета и гражданите да се бият до последно и да измират заради теб - да излезеш и да се предадеш за да не измират хора? Но за това трябва да имаш топки.
125
4
 
8
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
До 195 - Нещо не си те спомням да пишеше така когато САЩ влезнаха в Ирак или когато бомбардираха Сърбия. Аз и санкции не си спомням западните държави да им обявиха. И според мен именно наличието на двоен стандарт и вдуличието доведе до разпада на утвърдения до момента модел на сигурността. Стигна се до там, че когато Саудитска Арабия уби журналист в посолството си в Турция, Американците в пряк текст казаха, че те са им голям оръжеен клиент и толкова. Нямаше прекратени сделки, санкции...
124
3
 
11
 
! Отговори
........... преди 2 години
До Твърдо съм убеденА какви са Ви убежденията за: Клинтън, Обама, фамилия Буш, особенно младши ..., Ердоган, спрямо Сирия, Преди няколко години, но не си спомням при Макрон ли беше или при неговия предшественик, когато Французите полазиха в Африка една от бившите си колонии ,,, - Питам ей така, за един .... как се казваше ... ъъъъммм прЕател ???
123
11
 
10
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
Е,добре де,а къде са снимкита на "освободените" от ДНР и ЛНР?Или и те са избягали кой накъдето може?То от Русия бягат и руснаците,та камо ли чужденците.
122
7
 
19
 
! Отговори
до 186 преди 2 години
Вече много години слушам как войната била причина жените в Русия да са повече от мъжете.Обаче ВСВ е завършила 1945-преди 77 години,нали?Оттогава насам са се раждали порвно мъже и жени.Та сещам се за две други причини-първо от самият Путин по телевизията съм чул,че годишно загиват 40 000 от алкохол.Второ-в града ни има много рускини,женени за българи,но българка женена за руснак не се сещам да познавам.Явно животът в Русия е толкова лош,че мъжете се пропиват,а жените бягат в чужбина.
121
5
 
12
 
! Отговори
Не че нещо, ама.. преди 2 години
Да попитам... Има ли ракетни удари по енергийни и водни обекти. Ако бяха хамерите до сега цяла Украйна да е на тъмно, студено и без вода!
120
8
 
22
 
! Отговори
Твърдо съм убеден преди 2 години
Путин > ХитлерТози джуджак трябва да бъде осъден в Хага. Болкук
119
12
 
9
 
! Отговори
Руский корабль преди 2 години
Последни думи, преди да се предадат .. А клоуна щял да ги награди посмъртно... Еххх, тоя фейсбук...
118
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дийп фейк.
117
13
 
17
 
! Отговори
Магелан преди 2 години
Шок и ужас.Започна да цъка часовника на тотално разпадане на Русия както се разпадна СССР.Явно в Кремъл има едни болшевишки лутаници който нищо старо не са забравили от ерата на мракобесния сталински режим.Който в моменти е по унищожителен от фашизма.О нищо ново не са научили.Има смяна на поколенията в Русия който искат да живеят в цевилозована страна и ненавиждат насилието.
116
5
 
16
 
! Отговори
Майор Михов преди 2 години
На клипа, който пуснаха по CNN и, който по всичко личи, че е записан с камера на телефон, се чува репилика на български език - женски глас казва-"за всеки случай".Интересно кой/кои българи се станали свидетели и са записали случилото се.
115
16
 
30
 
! Отговори
До Никой преди 2 години
Всичко, което се говори в ефир може да се запише... русофилска кратуно...
114
16
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много точен отговор са далк украинските граничари... Герои...
113
32
 
36
 
! Отговори
Никой преди 2 години
И кой герой е направил записа, сигурно някой от загиналите или храбра журналистка, по чудо останала жива и понеже е била в шок , не си спомня как е попаднала там и как се е спасила?Вервам, вервам ама те това не може да бъде.