ООН: Това е най-бързо нарастващата бежанска криза от Втората световна война

Повече от 1,5 млн. бежанци са напуснали Украйна за 10 дни
86
ООН: Това е най-бързо нарастващата бежанска криза от Втората световна война
Снимка: БГНЕС

Повече от 1,5 милиона бежанци от Украйна са преминали в съседни страни за последните 10 дни, което е най-бързо нарастващата бежанска криза след Втората световна война, съобщи ръководителят на Върховния комисариат за бежанците към ООН Филипо Гранди, цитиран от Ройтерс.

Полската гранична охрана каза, че от 24 февруари насам в страната са влезли повече от 922 000 украински бежанци, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Граничната служба написа в „Туитър“, че вчера страната е отбелязала рекорд, като на полска територия са преминали 129 000 украински бежанци. До 07:00 часа днес бежанците, преминали украинско-полската граница са били почти 40 000.

Полша, чието население е 38 милиона души, е страната с най-много бежанци от Украйна. Някои от тях обаче са продължили към други държави.

ДПА съобщи, че полският президент Анджей Дуда е позволил на бежанци да нощуват в официалните му резиденции. По инициатива на съпругата му Агата украински бежанци вече са били настанени за няколко дни в правителствени вили.

Германското вътрешно министерство  съобщи, че до днес 37 786 души, които бягат от войната в Украйна, са потърсили убежище в Германия, предаде ДПА.

„Поради липсата на граничи контроли, реалният брой на бежанците от войната, които влизат в Германия, може би фактически е много по-голям“, заяви говорител на ведомството.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен днес призова Великобритания да направи повече, за да помогне на украинските бежанци, които са блокирани на френското пристанище Кале. Той каза, че британските власти отпращат много хора заради това, че нямат визи или съответните документи, предаде Ройтерс.

„Два пъти разговарях с британската ми колежка, казах й да отвори консулство в Кале“, каза Дарманен пред радио „Юръп 1“. Той допълни, че поддържа добри отношения с британската вътрешна министърка Прити Пател и че е сигурен, че проблемът ще бъде разрешен.

Френският вътрешен министър обясни, че през последните дни в Кале са пристигнали стотици украински бежанци, които се надяват да отидат при семействата си в Обединеното кралство. Много от тях обаче са връщани от британските власти, които им казват да си извадят визи в британските консулства в Париж. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
3
 
! Отговори
66 преди 2 години
Войната за тях е удобен предлот да отидат на Запад.Те не бягат от войната , а от бедността на майданци.Бежанците в Полша вече го демонстрират-не искат да остават там , а да отиват на Запад ,при техните водопроводчици.Нямат нито измъчен , нито гладен вид.Това е една гигантска манипулация-жалко за Украйна.Отиде си!
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-страшното ще стане когато започнат руснаците да бягат от путинския рай.
68
0
 
4
 
! Отговори
преди 2 години
Хората ги посрещат и им помагат. Къде са сега онези организации да ни казват, че трябва да приемаме повече бежанци ?Изпокриха се в миши дупки защото хората нямат нужда от тях за да знаят кой има нужда и на кого да сторят добро !
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До $5 млдТези пари не са за Украйна, а са продавали оръжие на украинците да убиват хората в Украйна, не само от щатите, но англичаните ги набутаха в дългове украинците да им купуват оръжията и сега пак англичаните наливат масло в огъня, те са подсписали договор между Украйна ,Англия, Полша и така слагат бариера на Европа, европейците не искат тази война, тя не им е изгодна, а вредна за тях! Трябва да притиснат Полша да анулира този договор на всяка цена!
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАми украинските фашисти стрялят на месо, без да се съобразяват, че някои са дори с жени и деца, украинските нацисти не пускаха хората по коридора, който руснаците осигуриха за изтегляне, държат хората като жив щит!
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тях хотели и храна,а на българските бедни и бездомни един гол голям, браво, големи сте "партиоти", а четохте ли , че вече хората от други държаи имат големи проблеми с тези бежанци?
64
4
 
4
 
! Отговори
българина преди 2 години
стига лъгахте нещастници, колко бежанци избягаха от бл изток, сирия, афганистан и африка за 25 г? мин 10 млн! долу сащ!
63
4
 
3
 
! Отговори
Цирк Зеленски преди 2 години
1.Видях стрелба с гранатомет РПГ 7 в затворено и тъмно помещение,без да се вижда задължителната огнева струя поне 50 см.зад него?!2.Стрелба с автомат АК в същото помещение с огнеприкривател-значи халостни патрони-за имитация наслагани неестествени огнени следи от куршумите?!3.Много пленени руски войници,ранени в областта на главите и ръцете,превързани,с подгизнали от кръв дрехи,но без никакви следи от кръв по откритите или в близост до тях части от кожата-сигурно ги къпят,преди да ги снимат!
62
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте само, колко много нещастие причини на милиони хора кремълския пcиxoпат... За Господ ли се мисли тоя изперкал старец. Няма ли някой нормален руснак около него да му тегли куршума....?
61
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма бежанска вълна към Русия, а уж Путин спасяваше руснаците живеещи в Украйна. Никой не му харесва държавата и него.
60
0
 
4
 
! Отговори
Daskala преди 2 години
Не официално! Ако Турция не бе спряла потока, то щяхте да пеете друга песен.
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англичаните помагат на Украйна с инструктори и противотанкови ракети, а не с визи.
58
7
 
8
 
! Отговори
SS Бандера преди 2 години
Нацисти при нацисти отиват да си ги взимат във Краков и Мюнхен!!! Вижте как ги посрещат във Полша Бандеровците!! Никой не ги иска тия!!! Нагъл и крадлив народ!!!
57
4
 
9
 
! Отговори
$5 млд преди 2 години
УСА са инвестирали начлно 5 милярда за маймундана и поле още $10 милярда - затова!
56
2
 
14
 
! Отговори
SS преди 2 години
У нас мизерията ни спасява да не бъдем заляти от бежански орди !
55
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отговорете бе, нали Путин ги "освобождаваше"? Какви са тия хора? Това ли са "бандеровците"? Защо не бягат към Русия?
54
6
 
11
 
! Отговори
Шот преди 2 години
Украинците още ли не са разбрали, че нямат президент и той е бежанец.
53
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, към Путиновият рай защо не бягат бе ***?
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На фона на 20 милиона мypгaви адвокати, архитекти и лекари, 5 милиона бели украинци ще ни се видят като коледна капама.
51
2
 
9
 
! Отговори
ами щото преди 2 години
До НЕРАЗБРАЛако не бягаш твоите ще те ползват като щит...както правят в мариупол. освен това пристигналите в ес имат право на работа ,здравни и социални осигуровки .