Фактите на Русия срещу истината за убийствата в Буча

Украйна обвини Русия в "умишлено клане", но Кремъл отрича
5 апр 2022 09:23, Нели Христова
543
Фактите на Русия срещу истината за убийствата в Буча
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за независимо разследване на "изображенията на цивилни, убити в Буча, Украйна".

След изтеглянето на руските войски от града в покрайнините на Киев се появиха изображения на тела, лежащи по улиците, а членове на медийни организации също видяха трупове.

Украйна обвини Русия в "умишлено клане", но Русия го нарече "инсценирана провокация от режима в Киев". Кремъл направи поредица от неоснователни твърдения за кадрите от Буча.

Твърдение: "фалшиви мъртви тела"

След оттеглянето на руснаците, кадри, направени от кола, минаваща през града, показват тела от двете страни на пътя.

След това проруските акаунти в социалните медии разпространиха забавена версия на видеото, твърдейки, че ръката на едно от телата се вдига.

Руското посолство в Канада публикува в Twitter видеото с описание "режисирано видео, показващо фалшиви мъртви тела в град Буча близо до Киев".

Видеото е зърнесто, но по-внимателният анализ показва, че това, което се твърди, че е движеща се ръка, всъщност е какпка вода или мръсотия в долния десен ъгъл на предното стъкло на автомобила.

Друго руско твърдение се фокусира върху различна част от кадрите. Колата минава покрай друго тяло, лежащо до паваж с червени и жълти камъни и счупени кафяви огради.

Докато кара, тялото се вижда за кратко в дясното огледало. Проруски медии твърдят, че тялото "седи". Но забавена версия на видеото показва, че страничното огледало явно изкривява отражението на тялото, както и къщите на заден план.

Същият ефект може да се види във видеоклипове, заснети в странични огледала, публикувани в интернет.

BBC съпоставя двете тела от видеото (публикувано на 2 април) със снимки с висока разделителна способност, предоставени от Getty Images и AFP на 3 април.

Във видеото първото тяло лежи по гръб близо до бяло-жълт бордюр. Настилката вдясно е отчасти асфалт и отчасти трева. Сребърна кола се вижда на тротоара с отворен багажник пред бяла ограда. Същата кола, бордюр, тротоар и ограда се виждат на изображението на Getty/AFP.

Второто тяло има черно яке и нещо, което изглежда като окървавен турникет или превръзка на дясната ръка. То лежи на една страна до червена и жълта настилка, пред разбита кафява ограда. Черното яке, турникетът/превръзката, настилката и оградата съвпадат със снимката на тялото, публикувана от Getty/AFP.

Твърдение: Телата не са вкочанени

Министерството на външните работи на Русия написа в Twitter: "Особено тревожно е, че всички тела на хората, чиито изображения са публикувани от режима в Киев, не са вкочанени след поне четири дни".

Според украинските военни руснаците са напуснали в ранните часове на 31 март. Руснаците казват, че са напуснали на 30 март.

В часовете след смъртта телата преминават през процес, наречен rigor mortis, при който мускулите се свиват и втвърдяват.

От BBC се допитват до съдебномедицински патолог за това дали се очаква тялото да бъде "втвърдено" след четири дни. Един, който е работил на места, включително Косово и Руанда по разследвания на военни престъпления, който не пожела да бъде назован, казва пред BBC, че до четири дни rigor mortis "обикновено отшумява".

Руската публикация също така твърди, че телата "нямат типични трупни петна".

Не е ясно какво означава това, но патологът казва, че външният вид на някой, който е починал от огнестрелна рана или друг акт на насилие, ще варира значително в зависимост от използваното оръжие, от какво разстояние е прострелян и така нататък.

Не винаги има много видима кръв, тъй като тя може да се събира под хората или да попие в тежки дрехи, особено ако някой е облечен за студено време. Публикацията в Twitter може да се отнася до факта, че кръвта в тялото ви се събира надолу след смъртта, тъй като спира да циркулира около тялото, което може да накара кожата да стане червеникава или лилава.

Но ако някой лежи, мястото на това натрупване на кръв и обезцветяване може да не се вижда на самото изображение.

Твърдение: "Нито един местен жител не е пострадал от насилствени действия"

Руското министерство на отбраната твърди, че докато Буча е била под руски контрол, "нито един местен жител не е пострадал от насилствени действия".

Това твърдение обаче противоречи на многобройни разкази на очевидци.

Местен учител каза пред Хюман Райтс Уоч на 4 март, че руските сили са заловили петима мъже и са екзекутирали един от тях.

Местни жители, които разговаряха с руския разследващ сайт The Insider, нарисуваха подобна картина. "Това бяха ужасяващи дни. Когато нито дворът, нито къщата, нито дори животът ти принадлежат. Няма ток, вода, газ. Забранено е да излизаш от къщата, ако си тръгнеш - те прострелват", каза местната жителка Кристина.

Местните казват пред BBC, че руснаците систематично разбивали врати, за да плячкосват апартаменти, и докато войниците крадяли ценности и храна, жителите били принудени да седят в мазето.

Руското министерство на отбраната също твърди, че техните сили са напуснали Буча на 30 март и че кадри, показващи тела там, "се появяват едва на четвъртия ден, когато Службата за сигурност на Украйна и представители на украинските медии пристигат в града". Но медийни организации, като AFP, публикуваха снимки на мъртви тела на 2 април, а още на 1 април са открити видеоклипове с трупове по улиците на града в социалните мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


543
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
438
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Изолирайте руснаците по всякакъв възможен начин! Политиците ни не могат, но ние можем. Ако е турист - не му давайте стая. Ако ви седне в ресторанта - изгонете го! Ако ви влезе в магазина - посочете му вратата! Ако нещо ви пита на улицата - знаете какво да му покажете. Целият им народ са луди и трябва да бъдат държани в изолация."Дали пък да не вземем да ги избием всичките. То за фашисти като вас това е нормално. Цяла нация да се мери с един аршин...
437
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факти срещу Русия няма. Факт.
436
3
 
0
 
! Отговори
путински главорез преди 2 години
Мишо колко копейки ти плащат на пост
435
1
 
10
 
! Отговори
до Мишо преди 2 години
Видях я тази "убитата" сладурана - Настя. Обаче май не е виновна горкичката за лъжата, всъщност други украинки са размятали фейк. Разпространили са нейна снимка заедно със снимка на мъртва жена и са писали из фейсбук, че на единия фотос е живата Настя, на другия - мъртвата. А самата Настя написала във Фейсбук, че мъртвата жена можело да е тя самата (ама не е). Но всъщност този текст може да е редактиран после, защото пък аз видях и друг скрийншот. Абе щура работа. "Слава кокаине"...
434
1
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Фактите срещу истината: Днес една от убитите, не безжалостно убитите в Бамбуча преди около 8 часа пусна нов свой пост, тип селфи в инстаграм. Информацията я има на всякъде, проверена и достоверна.Та нека да е Истината срещу Фактите!
433
1
 
10
 
! Отговори
Х преди 2 години
Най-знаменателният факт в цялата абсурдна история е, че кметът на града записва видео, в което съобщава, че в града вече няма руснаци, и в същото време пропуска да спомене, че по улиците се търкалят трупове. На видеото е спокоен и усмихнат - радостен, че "руските ***", както ги нарича, ги няма. Т.е. очевидно човекът не е видял никакви трупове, иначе щеше да опищи орталъка.
432
10
 
1
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Стане ли въпрос за русия,всички русоПили+"възраждане"+бсп,с несъгласието си за военна помощ на Украйна,стават съпричастни с кланетата в тази страна.Сиреч,според тях,престъпленията,когато са извършени от техните господари,не са престъпления и не трябва да бъдат съдени.Те са ****мът за България.
431
3
 
16
 
! Отговори
тя преди 2 години
Кой има интерес от такива убийства ? Украйва, разбира се и затова е тяхно дело това за да хнърлят вината срещу руснаците , ама тия от запада не искат да чуят истината !
430
2
 
9
 
! Отговори
фейколог преди 2 години
ВВС да се допитат до патолог как е възможно трупове да останат в такова свежо състояние над 20 дни, щото, напомням, новата версия е, че телата са там от 11-ти или 19-ти март. Това да не са Хималаите, че да запазват труповете свежи? И какви са тези жертви на разстрел без огнестрелни рани по тялото - а да, разстреляни са така, че нищо да не се вижда. Добре. Само не разбрах кметът как така ухилен снима видео на 31-ви, когато в града няма руснаци, и не споменава и дума за търкалящи се трупове.
429
12
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Подкрепяме Украйна
428
9
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Няколко дена преди да атакуват обясняваха, че само луд човек би помислил, че Русия ще влезе в Украйна. Влязоха. Казаха, че всички ще купуват с рубли, а се оказа, че си купуват с евро и Газпромбанк да се оправя с рублите. Казаха, че кирилицата идвала от Македония. Кой им вярва на рашистите още?
427
2
 
11
 
! Отговори
Манипулация преди 2 години
Кажете ни само какъв стъклопакет си слагат в Буча за да си го монтираме и ние. За първи път виждам разрушени танкове в непосредствена близост до непокътнати прозорци.
426
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изолирайте руснаците по всякакъв възможен начин! Политиците ни не могат, но ние можем. Ако е турист - не му давайте стая. Ако ви седне в ресторанта - изгонете го! Ако ви влезе в магазина - посочете му вратата! Ако нещо ви пита на улицата - знаете какво да му покажете. Целият им народ са луди и трябва да бъдат държани в изолация.
425
0
 
2
 
! Отговори
Сократ преди 2 години
До ГруИ да бяха направили, пак щеше да е същата истерия. Нацистите щяха да кажат, че материалите са направени преди. А после са "избивали" мирните граждани.
424
10
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Убеийствятя звурствятя е мярадурствятя езвйршуне ат п,тенскете башибозуци са ФАКТИ а измислиците на путинската гьобелсова пропаганда са просто лъжи. Улучен от акраински снаряд камон показва трупове на войници и награбени от тях женски прашки , някои употребяване , както обеци *** напрова с ушите..нали трбва да носатармаган от заграница.
423
2
 
15
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 2 години
Днес.бг, и вие сте фалшиви като всички останали.Самото ви заглавие е манипулация - фактите, срещу истината...От никакви факти не се интересувате след като "истината" ви "е вече известна".
422
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простият човек ,който не чете,не се интересува,лесно се манипулира и повтаря глупости като мантра всеки ден!
421
16
 
11
 
! Отговори
Гандалф преди 2 години
Пропагандната машина на Първия руслям работи като при Третия райх
420
6
 
9
 
! Отговори
Гру преди 2 години
Интересно, как държава в която всяка кола има видеорегистратор, не се сети да накара военните си да направят по един клип и 5-6 снимки в деня на изтеглянето,за да опровергаят евентуална "западна пропаганда"?!?! Толкова ли са *** руските солдати или клипове има, ама не са за показване?!
419
17
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Аз вярвам на руската пропаганда! Лавров на преговорите в Анкара..."Русия не е нападала Украйна"! Всъщност ,знае ли някой какво търсят руските войски край Киев? Сигурно е едно пролетно турне с ...танкове! Кремълският цинизъм отдавна е прехвърлил границите на нормалността!