Еврозоната одобри помощта за Гърция

В близките дни Атина ще получи първия транш от 110-те млрд. евро
8 май 2010 07:51,
167
Еврозоната одобри помощта за Гърция
Херман ван Ромпой и Жозе Барозу на пресконференцията след края на срещата на еврозоната. Снимка: БГНЕС

Срещата на върха на еврогрупата одобри окончателно плана за финансова помощ на Гърция, според който през следващите три години страната ще получи 110 млрд. евро заеми с лихва, по-ниска от пазарната, предаде БТА.

80 млрд. евро ще бъдат отпуснати от 16-те страни-членки на еврогрупата, като около една трета от тях трябва да бъдат осигурени през тази година.

Останалите 30 милиарда ще бъдат отпуснати от Международния валутен фонд.

Очаква се Атина да получи първия транш от помощта още през следващите седмици.

Отпускането на средствата вече бе одобрено от правителствата на отделните държави. Планът бе приет и от гръцкия парламент, въпреки масовите протести в страната срещу него.

Още по темата

"Сегашната обстановка е извънредна и изисква извънредни мерки. Одобрихме заключителна декларация, която включва две части – за Гърция и за сегашната кризисна обстановка", заяви на пресконференция след срещата постоянният председател на Европейския съюз Херман ван Ромпой, по чиято инициатива бе свикан форумът.

След срещата държавните и правителствени ръководители на еврозоната обявиха за свой приоритет поддържането на стабилни държавни финанси.

За целта се предвижда по-сериозно наблюдението върху финансовите пазари, чиято прозрачност трябва да бъде засилена.

Наред с това много по-широко ще се използва наказателната процедура в случай на прекомерен държавен дефицит.

"Готови сме да засилим правилата и процедурите за наблюдението на страните-членки на еврозоната, включително чрез засилването на Пакта за растеж и стабилност и чрез най-ефикасни санкции", се посочва в декларацията, която бе приета на срещата в Брюксел тази нощ.

Наред с това ЕК ще предложи специален общ европейски механизъм за поддържане на стабилни финанси.

Механизмът, чрез който страните от ЕС ще могат да получат помощ за справяне с бъдещи финансови кризи, ще бъде обсъден на извънредна среща на икономическите и финансови министри в неделя.

Решенията на днешната среща са не само в подкрепа на Гърция, те са в интерес на цялата еврозона, изтъкна председателят на ЕК Жозе Барозу след срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
При тази скрита и явна безработица дето я има в Бг друго щеше да е ако бяхме в еврозоната -- едно е да идеш сега в някоя от страните и да поискаш някаква работа без да имаш право да работиш там , едно е да идеш като човек с редовни документи и равни права ,сега само уж си европеец.И точно поради тая причина тука ти дават 300 лева и викат ,ами ако ти отърва отвънка чакат други и вие не работите като европеиците , а работодателите за 3 год.стават милионери на наш гръб....
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Такааа.Сега румънците като видяха как се прави се готвят и те стачки да вдигат.Взимат пример от гърците.Ще викат и те ще утрепат 2ма, 3ма и ще поискат милиарди.Гърците уж не ги искат ама май всичко затова е било.Хитри са те знаят как да изкрънкат от Европа.Само ние ще се свиваме и ще си траем в мизерийката.Щото сме народ а не ***!И докато умните се наумуват,лудите се налудуват...
6
3
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Спокойно.....европейци,корабът потъва .....нормално.Това го знаят нашите....комшии,защото са по.....древана нация и много пъти са.....потъвали.Каквотоси вземат от потъващият .....кораб,това ще им остане; след това,гръцки островимноого,все ще намерят като.....Одисей къде да се.....приютят.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И бсичките българи дето ронят сълзи за гърците трябва да знаят,че благодарение на тях нашето влизане в еврозоната стана почти невъзможно , защото ние и да бяхме влезнали щеше да е с едно приятелско побутване ,жест на уважение към нашия стремеж, а сега ще има втвърдяване на позициите за да се успокоят тяхните избиратели ,че няма и нас да носят в един момент,,,
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето скачаха викаха дадоха им.А нас ни гледат под лупа и ни плашат със санкции.Сега пак ще си ходят на таверна всяка вечер гърците докато непохарчат и тези пари.А после?После ако го има още Европейския съюз пак ще скачат стачки да правят.И така докато им дават все ще си щракат с пръсти и ще си чупят чинии а ние ще цъкаме с език и ще си мизерстваме.
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърците трябваше да бъдат изхвърлени от ЕС , а парите трябваше да отидат в други по-бедни, но стремящи се да влезат в еврозоната държави , а сега това няма да са последните милиарди дадени на гърците-- европеиците камара ти години ще ги влачат на гръб , а другите заради гръцките тарикатлъци ще видят еврозона на куково лято.Европеиско кривораздаване на милиарди,,,
2
3
 
14
 
! Отговори
РАЗБИРАТЕЛ преди 13 години
СТАРИ ВИЗАНТИЙСКИ НОМЕРА(АХ КОЛКО СМЕ НЕЩАСТНИ, С ПО 2000 ЕВРО ДА МРЕМ ОТ ГЛАД ЛИ ?????)
1
5
 
13
 
! Отговори
Стамат преди 13 години
*** византийска! :@