Чуков: Спекулира се с темата за базите на НАТО

"Между Русия и Украйна ще има напрежение, но не и война"
79

"Така чаканите преговори между Джо Байдън и Владимир Путин не завършиха с конкретен резултат. Чуха се, разговаряха и не се разбраха. Ще има продължение на експертно равнище, на ниво заместник-министри. Но този възел, който е заплетен повече от 10 години, ескалира", коментира проф. Владимир Чуков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него основното притеснение на Путин е свързано с разпад на Руската федерация.

"В интервюто на Путин от края на годината разбрахме вярването му, че Русия продължава да бъде голяма по територия, въпреки разпада на Съветския съюз. Русия счита, че ако не се сложи тапа на конфликта с Украйна, Федерацията може да се разбримчи", уточни Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че ако руснаците загубят Украйна, ще се получи ефектът на доминото.

"Това не е битка за идентичност, а за съществуването на тези две държави. Може да има ескалация на напрежението, престрелки, но до голяма война няма как да се стигне", убеден е арабистът.

Той коментира и темата с разполагането на повече бази на НАТО в България. Според него тя се използва само за политически спекулации у нас.

"Този спор беше изкуствен. Не е работа на министъра на отбраната да се произнася по нещо, което е хипотетично. Никой не би желал на негова територия да има повече войски. Това са хипотези, които витаят във въздуха, които по-скоро плашат и се използват между партиите за вътрешна употреба. България като член на НАТО има своите задължения. Съветът се събира, прави се дискусия, министърът казва позицията на страната ни. Там се взимат решенията, а не по време на диалог в обществото", заяви Чуков.

Той е убеден, че преговорите с РСМ ще бъдат основна международна тема през следващите месеци. А тези, които се опитват да окажат натиск върху България да отстъпи в позицията си за членството на РСМ в ЕС, трябва да се съобразят с условията на страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Глеб.....Не ми се мисли, какво ще стане! Не искам да стане! Резултатът ми е ясен!Не ги искам тези негодници и убийци (справка 10 януари 1944 г.!). Вчера от Сарафово са излетели два С-5 Галакси! Чий са го дирили тук? Какво са разтоварили? Тези ще ни вкарат в голяма беда! Руснаците няма да ни простят, една ракета да излети от наша територия към тях! А ти си дрънкай като празна тенекия!
54
19
 
5
 
! Отговори
Глеб преди 2 години
И какво ще стане ако има база на НАТО у нас ??? Какво ще стане ?? Литва ,Латвия и Естония , Чехия и Унгария по големи топки ли имат или са последователни ?! Само ние се плашим от сянката си защото сме " Българи юнаци " и " лъвове " ставаме за патриотизъм на маса . Ето за това всички ни презират и ни се подиграват . ВОЙНАТА Е ОСОБЕНО СКЪПО ЗАНИМАНИЕ . И
53
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя евреин Чуков да си коментира Израел и да не се упражнява на тема Русия
52
12
 
33
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПаситто преди 2 години
СатаНАТО е англо-американска терористична организация,в която преди четвърт век ни набутаха, без допитване до народа корумпираните и продажни политици от СДС-Шайката.Сега жънем в изобилие плотовете и:най-бедната,най-ограбената,най-корунпираната,най,най,най !Целта на световните терористи е да се водят войни срещу Русия от териториите на държавите-сателити и да се пролива чужда кръв,но не и краварска.Преди четвърт век трябваше да бъде разследвана ,осъдена и обесена на Орлов мост СДС-Шайката.
51
10
 
19
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Гледай си Арабистан, от Русия не разбираш професоре.
50
22
 
6
 
! Отговори
Nik преди 2 години
Да като членове на НАТО ние си имаме ангажименти ,НАТО е организация на демократични държави за колективна сигурност ,и виждайки какво става с Украйна ние трябва да се защитим ако е необходимо и с ядрени възпиращи оръжия и инъче можем да станем лесна плячка,Да Русия е икономически инпотентна но военно е с възможности да окупира територии и трябва да се отчита това и от наши Генерали бивши членове на БКП и клели се във вярност на СССР.
49
47
 
6
 
! Отговори
Братята американци преди 2 години
са добре дошли в България. Разполагането на няколко ядрени установки на наша територия ще ни гарантира липсата наВатенки и неприятен аромат.
48
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чуков е един дърт комунистически доносник. Сега се накичил и с титла "професор" , горките студенти. Такива като него трябва незабавно да бъдат уволнявани и лишени от пенсии.
47
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Академичния език на професора много прилича на файтонджийски език - Федерацията може да се разбримчи! Не ми е ясно какво квалифицира един арабист да говори за ортодоксни християни? Може би липсата на конкретни знания, което е типично за псевдопрофесорите - математик за пандемия или лекар за математика по специално статистика или философ за медицински проблеми и.т.н. Лек ден на всички и по малко празни приказки!
46
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ванга беше рекла, че 2022 Москва вече няма да е столица. Най-доброто е и София да отстъпи статута на столица на Нови Пазар.
45
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чуков по принцип плещи само глупости. Най-добре да беше станал спортен журналист и да разправяше за зеления гладко окосен терен, когато се вкарва гол.
44
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как пък една агенция не се допира до българите -"Подкрепяте ли мнението на министър Янев?"Социолози, сър....
43
27
 
6
 
! Отговори
ВОЙНА ЛИ! преди 2 години
Войната е единственото средство за спасение на Европейска България от комунистическите кър.лежи.
42
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се разпадне баба ти Чуков! Глупости глупости!-:)))
41
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чукалов, при война бомбите падан върху хората, мълху домовете им, убиват близките им. Така, че не ни казвай какво е робота ва обществото и какво имало право да обсъжда! Всяко нещо, което ще плащаме с имуществото и живота си е наша работа. Тази държава не е на политиците и още по-малко на чужди държави васална територия. Това е държавата на народа, за това ние избираме политиците и ние ще казваме дали ще има бази у нас и какви.
40
7
 
30
 
! Отговори
Грух преди 2 години
Хаха, мозъкът на тоя чук е пред разпад, не Русия!
39
9
 
33
 
! Отговори
българина преди 2 години
чуков, всички държави от нато имат едно задължение чл 5, никъде не пише чужди бази на бг територия срещу Русия.... спекулант си ти
38
11
 
46
 
! Отговори
-- преди 2 години
България винаги е избирала страната на булката. Ако американците не бяха спрели южен поток сега нямаше да се чудя как да си платя газта. Тридесет години ни доят през Мариците, сега ще станим и мишена. Ха да ви е честито и наздраве на 80% от българите.
37
25
 
9
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Спора за Крим е безсмислен. Всяко малко дете знае, че той не принадлежи нито на Русия, нито на Украйна, а на Велика България. Радев трябваше да им смачка фасона и на НАТО, и на Русия, ама изпусна момента, защото не разбира от политика.
36
12
 
19
 
! Отговори
Повтарям за бавните преди 2 години
Война дали ще има, НЕ решава Америка. Тя само иска да има и настоява неистово. А ако не ви е ясно нещо, питайте. Ще ви се отговори.