НАТО няма да изтегли войските си от страните, приети след 1997 г.

Столтенберг: Това би ги направило държави членки втора категория
17 яну 2022 16:21, Елка Василева
196
НАТО няма да изтегли войските си от страните, приети след 1997 г.
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО никога няма да се съгласи да изтегли войските си от страните, приети в алианса след 1997 г., защото това би ги направило държави членки втора категория. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю пред канадската телевизия Си Би Си, цитирано от ТАСС.

Още по темата

"Съюзниците от НАТО не могат да направят компромис с абсолютно ключовия принцип на европейската сигурност, а всъщност и на международната сигурност. Фактът, че всяка държава има право да избира своя път, сама да решава дали иска или не да членува в алианс като НАТО, това е наистина един ключов принцип", смята генералният секретар на пакта.

"Разбира се, че не можем да се съгласим с това, че не трябва да има войски на НАТО във всички онези страни, които се присъединиха към алианса след 1997 г. Това по същество ще означава, че половината от нашите страни членки няма да може да бъдат защитени от войски на НАТО. Тогава те ще станат един вид страни членки втора категория, което никога няма да направим", добави Столтенберг.

"Готови сме обаче да участваме в балансирани, верифицируеми мерки за съкращаване на неядрените оръжия, ядрените ракети, много други мерки, които ще са еднакво позитивни и за Русия, и за НАТО", каза генералният секретар на алианса.

НАТО и Русия трябва да седнат на масата за преговори, за да предотвратят използването на военна сила срещу Украйна, но засега е рано да се говори за намаляване на напрежението, смята Столтенберг.

"Твърде рано е да говорим за това (за деескалация), защото сложихме предложенията на масата за руската страна, за да участваме в поредица от срещи по важни въпроси на европейската сигурност в контекста на ситуацията в Украйна и около нея", каза генералният секретар на пакта. По думите му Русия не е дала отговор в хода на срещата.

"Считаме, че е важно да седнем на масата за преговори, особено тогава, когато напрежението е високо, за да намерим път напред, който да е политически, за да предотвратим повторно използване на военна сила от страна на Русия срещу Украйна", каза Столтенберг.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
8
 
5
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
добре че сме в НАТО и ЕС... руските пара зити не им остава нищо друго освен да вият от анална болка..ха.ха
136
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще изтегля тоя от България? Тук НАТОвски бази няма - има български бази, предоставени безвъзмездно на САЩ от разните подайгъз политици!Нямам представа за Румъния, но май и там е същото!
135
0
 
2
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Тази нощ Великобритания е изпратила войници и оръжия в Украйна (bloombergtv.bg/a/8-***-ot-sveta/102294-velikobritaniya-izprati-voynitsi-i-orazhiya-v-ukrayna)
134
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямото зло за България са атлантиците! Соломон Паси, Коен и Ал. Йорданов, спасили БКП от разпад и лустрация, после Паси докарал Мадридския мошеник, пак да спаси БСП... или ДКМС секретаря и БКП активист Р. Плевнелиев, подкрепял БКП ръководството с плакат.
133
5
 
17
 
! Отговори
Натам отива преди 2 години
Ако не изгоним НАТО от България, ще трябва да се изнесе населението.
132
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тежка съдба ни очаква с братята румънци.
131
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е,че Русия предугади целите на НАТО и струпа войска на границата с Украйна,защото очакваше възобновяване на бойните действия тамИ да отвлекат вниманието на Русия спретнаха пребързан майдан и в Казахстан,за да принудят Русия да изтегли войските от границата с Украйна и да ги насочи къмКазахстан по молба на Президента им.Но Китай скокна срещу НАТО,като ужилен и защити Казахстан понеже видя заплаха и за себе си.И НАТО се отказа от военна помощ за Украйна за да нападне Русия.Сега е в цайт.
130
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ставайте смешни. Какво ще направят 5 хил. , че дори и 10хил американеца в България, ако реши Русия да дойде на гости. Ще ги премачка като валяк баластра.
129
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ясно да се изтегляме сами с бой
128
0
 
9
 
! Отговори
Victoria Nuland преди 2 години
Фъ'к ЕС
127
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видим как икономическите интереси на САЩ и на ЕС съвпадат точно сега,шосред зима,когато в ЕС бушува най свирепата енергийна криза.Чи интереси защитават САЩ,тези на ЕС,като съюзник,или собствените си,като продават втечнена руска газ в Азия на висока цена,а залъгват страните от ЕС И НАТО,че са необходими санкции срещу Русия.И защо е това лицемерие?От грижа за собствените им интереси или за интересите на всички членки на НАТО и ЕС?Защо не доставят втечнена газ и за ЕС,щом ги е грижа за съюза?
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Путин е нагъл тип 147 Не знаех, че да се опълчиш на наглия се счита за наглост. Благодаря, че ме информира.
125
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност,просто се изкорестяват интересите на ЕС заради личен интерес на хора отвъд ОкеанаА безумци,като този горе на снимката,заради своя интерес са готови на конфликт с непредсказуем край,заради личен интерес а не заради сигурноста в ЕвропаАко ставаше дума за сигурност в Европа отдавна да са подписани договорите за демилитаризация на най-опасните зони на военен сблъсък в Европа(като Черно и Средиземно морета)Вместо да са зони за отдих и туризъм те все повече се превръщат в зони на конфликт
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Стига с тая Русия 144 Не думай!!! Нека, обаче всичките тези по 5 хиляди да си носят и по една раница с памперси. Аз също считам, че ти в казармата не си бил.
123
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И вече е ясно,че член 5 от договора за НАТО се изопачава заради Украйна,тъй като тя не е член на НАТО а попада под личния интерес на синчето на сегашния Президент на САЩ,Байдън.А това вече е предпоставка за военен конфликт и в Европа.И конкретно в страни членки на НАТО.А и Китай има интерес НАТО да не съществува,защото заплашва и Китай с цветните си революции(последен опит в Казахстан)на самата граница с Китай.С една дума НАТО е отживелица от миналия век.Трябва нова военна структура в Европа.
122
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А този,горе на снимката,просто ще си кюта така до пенсия,затова и ломоти глупостиПо добре за ЕС е да има собствена армия,отколкото да храни американска на своя теритирия,поради простата причина,че САЩ вечни приятели нямат а само вечни интереси,който много често не съвпадат с тези на ЕСИ в това се корени риска за ЕС,че когато интереса на САЩ не съвпада с този на ЕС,се налага под диктат да участват и войски на членки на НАТОНапример в Ирак,в Сирия,в Афганистан.А тези страни не са участнички в НАТО
121
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще стане ясно,че Русия не преговаря с НАТО а със САЩ,и поставя условия и ултиматум,което означава ,че НАТО трябва да се саморазпусне дефакто,според договорите за разоръжаване и доверие.А когато става дума за НАТО,това означава не Европа а САЩ,защото само Франция в ЕС има собствен ядрен арсенал.Всичкото друго ядрено оръжие е на САЩ на територията на страните в НАТО.Така че,до известна степен Русия има право да предяви претенции срещу атомното въоръжение в отделните страни,члрнки на НАТО.
120
16
 
5
 
! Отговори
хард преди 2 години
Точно так. Повече ще ставаме в НАТО. Диваците да с седят в Азия.
119
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Противни , нагли , с двоен стандарт . После като дойдат ескадроните , да не се чудите защо тръгваме с тях , а не срещу тях.
118
0
 
2
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Долния коментар се отнася за 144 :)