Българите се хранят лошо, небалансирано, което е причина за високия ръст на сърдечно-съдови и ракови заболявания, смята проф. Божидар Попов, ръководител на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене към медицинския факултет в София.
Тази тенденция се засилва през последните 10 години, заради обедняването ни и е отразена в статистиката - спад от консумациите на месо - с 50 процента, сведено до 30 гр. дневно, с 61 процента на киселото и с 50 процента на прясното мляко.
Българинът рядко слага на трапезата си и риба, която се смята за много по-полезна от месото. Всичко това доказва, че между 40 и 60 на сто от населението на България не приема необходимите микроелементи, необходими за антиоксидантна защита.
Това от своя страна предразполага за бума на ракови и сърдечно-съдови заболявания, с които страната ни оглавява световните класации, посочи проф. Попов.
Делът на раковите и сърдечно-съдови заболявания у нас към 2004 г е 67,7 на сто от общата заболеваемост и обхваща все повече хора в най-зрялата и творческа възраст - между 40 и 50
години.
Страната ни е първенец в Европа и в отрицателния прираст в населението с минус 5,2 на сто годишно, което е повече от тревожно, каза още проф. Попов на съвместна пресконференция с
представители на датската компания Фарма Норд.
По думите му над 40- 50 на сто от раковите заболявания могат да бъдат избегнати само с подходящ хранителен режим, доставящ най-важните добавки за предпазване на организма.
Подходящият хранителен режим може да предотврати например рака на гърдата при 50 процента от жените, 85 на сто - от рака на дебелото черво, 65 на сто от рака на простатата при мъжете и т.
н., показват световните изследвания.
От изключително значение при предпазването от ракови и сърдечно-съдови заболявания са
антиоксидантите, които намаляват ролята т. нар. свободни радикали и предотвратяват окисляването и разрушаването на клетките, образувайки невидим щит около тях.
Други важни компоненти, които масово отсъстват от организма на българина са селенът, цинкът и хромът, който непрекъснато ни кара да изпитваме глад за сладко, обясни проф. Попов.
Цялата гама от хранителни добавки, която да компенсира недостига на витамини, минерали и други жизнено необходими субстанции, от които съвременните хранителни навици ни лишават, могат да бъдат добавени и във вид на капсули, което е препоръчително, добави той.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Българите масово измират заради неправилно хранене
Небалансираното хранене е причина за високия ръст на сърдечно-съдовите и ракови заболявания, показват нови изледвания; Първи сме в Европа по отрицателен прираст в населението
13.12.2005 | 13:35 ч. Обновена: 29.05.2025 | 23:10 ч.
1

Новини
-
Проф. Габровски: Грижата за хора в безпомощно състояние е огромен социален проблем
-
ЛГБТИ адвокат: 6 компании ни отказаха реклама, няма широка публична подкрепа
-
Да бъде рок! "Ахат" се присъединяват към турнето на Б.Т.Р.
-
Баща на Мъск от Русия: Путин е стабилен и приятен човек, Москва е като Рим
-
Бащата на Сияна: Съдът трябва да реши дали е зад хората или зад убийците
-
Канабисът в бонбоните на Haribo не е попаднал в тях при производствения процес
-
Изненада: Руската рубла е най-добре представящата се валута в света
-
Джордж Клуни предсказва: Скоро президентството на Тръмп ще свърши
-
Мицкоски: Споразумението с България е срамно, постави РСМ в подчинена роля
-
Протестът против еврото приключи, готви се нов в четвъртък
-
Протестът против еврото приключи, готви се нов в четвъртък
-
Най-голямата жертва на операция "Паяжина": Умът на Путин
-
Поддръжници на "Възраждане" пак бранят българския лев на протести в цялата страна
-
Путин не иска мир, а "пълно поражение" на Украйна
-
Медведев за руската офанзива: Зелените въшки ще получат дезинсекция на място
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата