Британски учени определиха параметрите на идеалната печена филийка, пише таблоидът "Дейли мейл".
Проучването е било поръчано от хлебопекарската фирма Vogel's, а изследванията оглавил експертът д-р Дом Лейн. За да получите мечтаната печена филийка, тя трябва да престои в тостера 216 секунди, при мощност на уреда 900 вата.
Той трябва да бъде настроен на точната температура – 154 градуса по Целзий.
Д-р Дом Лейн изпекъл цели 2000 филийки в продължение на една седмица, за да определи идеалните параметри, тествани от 1913 доброволци.
Когато се маже с маслото, количеството му не трябва да надвишава 0,44 грама на 2,6 квадратни сантиметра. Нарязаният хляб за печене в никакъв случай не трябва да е по-дебел от 14 милиметра.
Ако се спазят всички тези параметри, се получава златиста хрупкава филийка, чиято повърхност е 12 пъти по-твърда от сърцевината. Д-р Лейн дава още един съвет за постигането на истински кулинарен шедьовър.
Ако имате готово нарязан хляб, не го слагайте направо в тостера. Оставете го в хладилника, докато достигне до температура 3 градуса по Целзий. Едва тогава пристъпете към печене.
Намазаната филийка с указаната доза масло трябва да бъде разрязана по диагонал, за да добие триъгълна форма. След това е препоръчително да се сервира върху предварително загрята до 45 градуса чиния, за да се избегне кондензът, който размеква печения хляб.
И ако след всичко това не ви е минал меракът – да ви е сладко!
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.