Новозеландска река, като фирма – стана юридическо лице

Ще си има права, задължения. Била живо същество
16 мар 2017 11:37,
8
Новозеландска река, като фирма – стана юридическо лице
Снимка: Reuters, архив

Новозеландската река Уонгануи, която е третата по големина в страната и се почита от местното маорско племе, получи от парламента статут на юридическо лице и вече ще бъде третирана от закона по същия начин като компаниите, съобщиха ДПА и АФП.

"Тя ще е юридическо лице със всички произтичащи от това права и задължения - заяви министърът на правосъдието Крис Финлейсън . - Този подход, който признава река за юридическо лице, е уникален".

Маорското име на реката е Те Ауа Тупуа. Местното маорско племе (иуи) се бори да бъдат признати правата му върху нея от 70-те години на 19-и век.

"Новият статут е признание за дълбоката духовна връзка между племето Уонгануи и реката на предците му" - каза министър Финлейсън.

Реката е уникално живо същество, "тръгващо от планините и стигащо до морето, включващо притоците и всичките му физически и метафизични елементи", гласи разпоредбата.

Конкретното значение на този статут е, че интересите на реката ще бъдат защитавани в юридическите процедури от един адвокат, представляващ племето, и още един, представляващ държавата.

Местното племе иуи получи 80 милиона новозеландски долара (52 милиона евро) за съдебни разноски след дълъг процес, както и сумата от 30 милиона долара за амелиоративни работи за реката.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
какво пък толкова преди 7 години
Информацията е поднесена чисто по новинарски, но едва ли са създали някакъв революционно нов правен субект. На мен ми звучи като природен парк или резерват, обособен в самостоятелна структура. Е, плюс "метафизичните" акценти, отдаващи дължимото на местните аборигени и някой и друг милион за разните организации, представляващи правата на иуианците. Така или иначе държавата е длъжна да харчи пари за съответните мероприятия, но няма как река от такъв национален мащаб да е частно притежание.
5
0
 
4
 
! Отговори
... преди 7 години
тоя свят отива хептен на зле!
4
0
 
9
 
! Отговори
Конфуций преди 7 години
Тя майката природа си знае работата. През няколкостотин милиона години засилва по един метеорит да рестартира системата, като се увлекат лойърите и данъчните в простотиите си, и се почне отначало районирането и раздаването на ЕгЕнЕтата.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще улови маорът пет риби. Първата отива за ДДС. Втората за здравни осигуровки. Третата, за пенсионни вноски. Четвъртата за фонд безработица. Петата за профсъюзна такса. Ще яде шестата!
2
0
 
8
 
! Отговори
Вазов преди 7 години
Значи Иван Вазов е бил прав, когато е осъдил като съдия в гр.Берковица вадичката, която текла в чуждото място. А ние , глупавите юристи, как му се смеехме.....действително , който се смее последен се смее най-добре!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясна е работата, ще обложат реката с данъци, които аборигените трябва да плащат.