Новозеландска река, като фирма – стана юридическо лице

Ще си има права, задължения. Била живо същество
16 мар 2017 11:37, Мария Захариева
8
Новозеландска река, като фирма – стана юридическо лице
Снимка: Reuters, архив

Новозеландската река Уонгануи, която е третата по големина в страната и се почита от местното маорско племе, получи от парламента статут на юридическо лице и вече ще бъде третирана от закона по същия начин като компаниите, съобщиха ДПА и АФП.

"Тя ще е юридическо лице със всички произтичащи от това права и задължения - заяви министърът на правосъдието Крис Финлейсън . - Този подход, който признава река за юридическо лице, е уникален".

Маорското име на реката е Те Ауа Тупуа. Местното маорско племе (иуи) се бори да бъдат признати правата му върху нея от 70-те години на 19-и век.

"Новият статут е признание за дълбоката духовна връзка между племето Уонгануи и реката на предците му" - каза министър Финлейсън.

Реката е уникално живо същество, "тръгващо от планините и стигащо до морето, включващо притоците и всичките му физически и метафизични елементи", гласи разпоредбата.

Конкретното значение на този статут е, че интересите на реката ще бъдат защитавани в юридическите процедури от един адвокат, представляващ племето, и още един, представляващ държавата.

Местното племе иуи получи 80 милиона новозеландски долара (52 милиона евро) за съдебни разноски след дълъг процес, както и сумата от 30 милиона долара за амелиоративни работи за реката.  

(БТА)


8
Още от
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
какво пък толкова преди 11 месеца
Информацията е поднесена чисто по новинарски, но едва ли са създали някакъв революционно нов правен субект. На мен ми звучи като природен парк или резерват, обособен в самостоятелна структура. Е, плюс "метафизичните" акценти, отдаващи дължимото на местните аборигени и някой и друг милион за разните организации, представляващи правата на иуианците. Така или иначе държавата е длъжна да харчи пари за съответните мероприятия, но няма как река от такъв национален мащаб да е частно притежание.
5
0
 
4
 
! Отговори
... преди 11 месеца
тоя свят отива хептен на зле!
4
0
 
9
 
! Отговори
Конфуций преди 11 месеца
Тя майката природа си знае работата. През няколкостотин милиона години засилва по един метеорит да рестартира системата, като се увлекат лойърите и данъчните в простотиите си, и се почне отначало районирането и раздаването на ЕгЕнЕтата.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще улови маорът пет риби. Първата отива за ДДС. Втората за здравни осигуровки. Третата, за пенсионни вноски. Четвъртата за фонд безработица. Петата за профсъюзна такса. Ще яде шестата!
2
0
 
8
 
! Отговори
Вазов преди 11 месеца
Значи Иван Вазов е бил прав, когато е осъдил като съдия в гр.Берковица вадичката, която текла в чуждото място. А ние , глупавите юристи, как му се смеехме.....действително , който се смее последен се смее най-добре!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ясна е работата, ще обложат реката с данъци, които аборигените трябва да плащат.