Откритията на умиращи от скука учени: Лечение на истерия и импотентност

Лекуват стави в труп на кит, кокаинови "бонбонки" за зъбобол
15 ное 2018 21:42, Нели Христова
22
Откритията на умиращи от скука учени: Лечение на истерия и импотентност
Снимка: Pixabay

Медицината и науката, както в миналото, така и сега, могат да бъдат изключително странни. Често, в желанието си да се излекуват светкавично, хората се подлагат на какво ли не.  Не е и за вярване какви идеи идват на учените, когато някоя безумна идея се загнезди в главата им.

Така например, в началото на 1900 година, румънецът Николай Миновици се беси няколко пъти, защото му било интересно какво се случва, когато човек увисне на въжето. За експеримента му трябвали няколко помощника, които да го свалят от бесилката преди да умре. Полезен ли е бил този медицински експеримент? Навярно не.

А съвсем случайно, около 20 години преди Първата световна война, пиян мъж някак си се озовава в търбуха на умрял кит. Когато излиза от него, сякаш се чувства странно – ставите му вече не го болят! Публикува преживяването си през 1896 г. и изключва всякаква възможност да е притъпил болката си с алкохол. Вместо това убеждава всички, че кита го е излекувал и за кратко време, това се превръща в новата, модерна медицинска терапия за лечение на болежки в ставите.

От времето на древните гърци, та чак до края на 1850-та година, хората вярвали, че кръвта се произвежда от черния дроб, а всяка болест се намира в нея. Макар и двете твърдения да са абсолютно грешни, дълго време някои пациенти били лекувани като се източвала кръвта им.

Според сп. National Geographic, макар да не е ефективно, това лечение се практикува и в днешни дни в някои краища на света.

Истерията днес не се приема като сериозна болест, но преди няколко десетилетия се смятала за огромен проблем, най-вече при жените. Незнайно как, в главата на един млад учен се родил гениалният начин за решение на проблема. И така изобретил вибратора с който лекувал своите пациентки. От истерични жени с проскубани коси, те за кратко се превърнали в спретнати и уравновесени дами. А после се вманиачили в терапията и ето как отново истерясали.

Докато едни лекари се справяли с истерични жени, на други се налагало да лекуват децата им. Болки в зъбчетата, в коремчетата, болки навсякъде, как да се справят докторите с тях? Разбира се, с кокаин! Те създали "бонбонки", които успокоявали симптомите и оплакванията на децата, ала навярно, преди да открият наркотичното му въздействие, медицинските лица са препоръчвали лекарството да не се дава преди лягане, инак рискуват малчуганът цяла вечер да хвърчи из къщата.

По подобен начин, някои от лекарите решили, че е напълно в реда на нещата да правят пломби от меркурий. Проблеми със слуха, очите, паметта, отпадналост – колко много беда само заради няколко грама радиоактивно вещество поставено директно в устата на пациента!

Ала докато жените се лекували с вибратори, мъжете имали свой начин да се справят с проблемите в леглото – с изключително болезнен електрошок. Те вярвали, че той ще им помогне да преборят и импотентността си, но навярно са си причинявали повече вреда, отколкото приятни нощи.

Но това са експерименти и лечения, които за щастие остават в миналото. Но и сега от време на врече учените имат странни хрумвания. Така през 2006 година група експерти набират доброволци в експеримент. От тях се иска да изпият колкото се може повече безплатни коктейли и да се напият. Интересното хрумване било и за добра кауза – учените искали да докажат, че пияните шофьори причиняват повече катастрофи.

Навярно докато не можели да заспят, учените в Babraham Institute решили да проведат интересно проучване – дали овцете могат да разпознават лицата... на други овце. Още по-интересно е, че все пак успяват да докажат, пухкавите животни са напълно наясно кой седи пред тях 80% от времето и помнят физиономиите им две години.

А през 2011 г. други учени, умрели от скука, решават да проверят дали плъховете харесват повече Бетовен или Майлс Дейвис. Въпреки че мишлетата си падат повече по тишината, те все пак предпочитат да слушат класическа музика пред каквото и да било друго. Достигайки до този извод, лаборантите решили да инжектират плъховете с кокаин. Защо не? Пуснали им джаз, а животинките изпаднали в едно безкрайно щастие. Надрусани, те били склонни да слушат каквото радиото пусне.

През 2004 година в Стокхолм студенти доказват, че пилетата предпочитат само красиви хора. По някакъв начин те доказват, че кокошките кълват само лицата, които и останалите човеци смятат за привлекателни. По-грозноватите са щастливи от този факт, тъй като едва ли е приятно да те кълве пиле. А и навярно шведите са свикнали пернатите да ги нападат непрекъснато, тъй като там живеят едни от най-красивите хора на Земята. 

Същата година учените от университета в Минесота доказват, че е също толкова лесно да плуваш в сладък сироп, колкото и във вода. За целта те пълнят гигантски басейн със сок, два пъти по-гъст от водата и пускат своите доброволци вътре. Те се чувстват изключително добре в течността.

А защо на някой му трябва да знае подобно нещо? Отговор на този въпрос няма.
 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Митко Банцера преди 4 месеца
Ю сей хим, Бесман Айвъне, ит рънинг ту дъ дик кечинг ю!
Стара българско поговорка.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен

Ми да беше станал учен да получаваш милиони бе :) що не стана?
18
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 4 месеца
До Анонимен № 19

Чудесен пример, поздравления! Има много примери за научни открития, които са считани за безполезни, но впоследствие са променили човешката история... така че няма безполезни научни опити и експерименти, всеки един от тях обогатява човешкото познание!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"А защо на някой му трябва да знае подобно нещо? Отговор на този въпрос няма."

През 1916, сравнително известния Албърт Айнщайн пише труд, в който се споменава за стимулираната емисия на радиация. Полезно ли е било? Не и за 40 години. Но след 40 години, Теодор Маймън, работещ за Хауърд Хюз, изобретява нещо, чията абревиатура означава "light amplification by stimulated emission of radiation", демек Laser.
Изводите, ще ги оставя на вас, но ще ви помоля, да не си мислите, че науката е безполезна.
16
0
 
3
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
т.е.: човек гони себе си цял един (кратък) живот, за да може като се стигна да се откаже от личността си, с която е създаден. но да се върнем на/към статията, която ни доказва, че фейк нюз не са от вчера: " А съвсем случайно, около 20 години преди I- св. война, пиян мъж някак си се озовава в търбуха на умрял кит.", а още по-случайно, след 1938 приемащи ацидати политици плуват летящо всред морето от розови слонове, далеч, далеч от действителността, която е с твърдостта на скалата на Земята...
15
0
 
3
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
"А защо на някой му трябва да знае подобно нещо? Отговор на този въпрос няма.". има, разбира се. погледнете се в огледалото. в живота си едва ли ще се срещнете със съвършен свой двойник, дори да е ваш близнак. но всеки иска да е още по-различен (да избяга) от себе си" и най-вече да "откривател на "америка"" (т.е. на нещо ново и неподражаемо) или да. това е предпрограмирано в гените или казано по друг начин - вродено.
14
2
 
2
 
! Отговори
X преди 4 месеца
tazi statiq e mega lesh
13
1
 
6
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
"в Babraham Institute решили да проведат интересно проучване – дали овцете могат да разпознават лицата... на други овце.", "Още по-интересно е, че все пак успяват да докажат, пухкавите животни са напълно наясно кой седи пред тях 80% от времето и помнят физиономиите им две години." точно като в институциите на сорос - разпознават всеки пo ip адрес и го трият автоматчно. без думи ни оставихтте, джендърейси!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен
"хау то сей - как се сее :)"
---
Абе, уент дъ хорс то дъ ривер – уйде коньо у реката ... :)
11
1
 
1
 
! Отговори
Hay преди 4 месеца
Da amalgamata e smes ot metalni chastizi i givak
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вероятно Нели е родена в България, но е завършила основното, средното и навярно някое и друго в чужбина. Поради което и куца българската терминология. Драга Нели, добре е да си направиш труда да намериш български учебници и да ги прочетеш. За всичко след 2 - ри клас. Ще отнеме време и усилия, но ще е безценно ако ще превеждаш статии на Български. Дори словореда, който си използвала, не е типично български, а е по - скоро смесен с английски.
9
3
 
16
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 4 месеца
Ама верно все едно хрантутници на Соросс са я писали тая статия. То бива крещяща неграмотност и липса на информираност, ама това вече надхвърля всякакви граници. Интелектуално авторът и е по-зле и от Плевнелиев дори.
8
1
 
24
 
! Отговори
ined преди 4 месеца
Баси превода, тоз меркурий хората май живак му викат и на всичкото отгоре бил радиоактивен
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Внимание- статия на Нели Христова! Четете на свой риск. Считайте се за предупредени!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Точно когато се зачудих какви са тези адски глупости, които чета ми светна сигналната лампичка, проверих кой е публикувал статията и реших да спра да си убивам мозъчните клетки продължавайки да чета нататък.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво означава "меркурий", защото ми се струва непознато за старо име на химичен елемент, или чукча переводчик, не читатель?
4
1
 
16
 
! Отговори
Пламен Иванов преди 4 месеца
Нели, Нелииии, Нели! Христова Нели!!! Освен да "работиш върху материали", да се научиш да четеш не се ли научи? А в училище? Това, химия, английски... говорят ли ти нещо? Примерно, че Mercury освен име на планета, е и името на химичен елемент, който тук, в България наричаме живак. Но... чукча не читател, чукча /онлайн/ "писател". Двамата коментирали по-долу няма да ги споменавам. Както и гласувалите с "+" за кометарите им. Жалко за България....
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе то и на индола му откриха някои позитивни неща при невродерматит, ама още не се мажат хората с ла'на. Сега да не излезат фенове на уреата и да ни убеждават с каква стерилност излиза урината през "наноразмерите" на бъбречните тубули.
Кофа студена вода освежава доста и раздвижва. А аква фонтанес е чист пенкилер (никой все още не знае коя е Пенка) при възрастни пациенти.
2
1
 
13
 
! Отговори
Кондуктор в 148 преди 4 месеца
Брех тоз меркурий, че и радиоактивен :D
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
пломби от меркурий ... хаха

хау то сей - как се сее :)